Luna poate fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră, potrivit Agenției Spațiale Europene

Luna poate fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră, potrivit Agenției Spațiale Europene

Luna ar putea fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră privată a resurselor din spațiul cosmic, a declarat, pentru agenția France Presse, Jan Woerner, directorul general al Agenției Spațiale Europene (European Space Agency, ESA), cu ocazia lansării de către Luxemburg a unei inițiative pentru încurajarea întreprinderilor de a se angaja în aventura exploatării resurselor naturale ale spațiului cosmic, inclusiv ale asteroizilor.

"Acesta este un moment în care ideea de a merge în sistemul solar pentru a face foraj minier este pe masă", a spus Woerner. "Până în prezent, costurile erau prea mari pentru a dezvolta o astfel de activitate comercială". "Dar dacă în prezent companiile private sunt interesate să o facă, este foarte bine", a adăugat acesta, subliniind că nu vor fi cheltuiți bani publici pentru aceasta.

"Dacă Luxemburgul, care este membru al ESA, dorește să susțină aceste companii, este bine. Și vom vedea cum putem lucra împreună", a declarat Woerner. "Sunt sigur că Luna ar putea fi un loc interesant" pentru astfel de activități particulare, a spus el, chiar dacă proiectul luxemburghez evocă mai ales asteroizii.

De la preluarea funcției sale, în iulie anul trecut, Jan Woerner promovează ideea unui "sat lunar" multinațional. Acesta ar putea include activități de explorare minieră de către companii private.

"În ultimii ani, companiile au cerut părerea cu privire la posibilitățile de a avea activități miniere în spațiu. Le-am spus că este o idee bună, dar aducerea mineralelor pe Pământ ar lua timp, deoarece este prea scump acum", a mai spus Woerner pentru AFP.

În contrast, utilizarea materialelor din sistemul solar pentru revitalizarea misiunilor spațiale îndepărtate sau capacitatea de a construi structuri pe Lună este nu este atât de departe, consideră oficialul ESA.

Pentru Jan Woerner poveștile science-fiction se termină de multe ori prin a fi adevărate. "Este chiar următoarea etapă", anticipează directorul general al Agenției Spațiale Europene.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”