Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, sâmbătă, în România

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, sâmbătă, în România

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă seara, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, cu binecuvantarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Delegația va fi condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul. Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului și credincioșilor prezenti la slujba de Inviere oficiata la Catedrala patriarhala de la ora 24,00, scrie Agerpres.

De la aeroport, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu avioane de mici dimensiuni la Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare si Timisoara pentru comunitatile de credinciosi ortodocsi din aceste regiuni ale tarii.

Cum se aprinde Lumina Sfântă

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 - 14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige. Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare - pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare - sunt politisti civili, care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in 'Capela Ingerului', insotit - conform traditiei - numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger, care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant.

Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”