Lumea în care ne-am născut se schimbă, oameni buni...

Lumea în care ne-am născut se schimbă, oameni buni...

După un an de relație, Siara Rouzer, în vârstă de 31 de ani, a depășit o etapă importantă. Bărbatul cu care se vedea nu mai era iubit, ci partener. Rouzer a spus că schimbarea titlului a fost mai mult decât semantică pentru ei. A simbolizat angajamentul lor egal de a-și construi o viață împreună, relatează CNN .

Persoanele din comunitatea LGBTQIA+ folosesc adesea cuvântul partener pentru a-și descrie relația cu persoana iubită. În timp ce cuplurile heterosexuale din Regatul Unit și din alte țări îl folosesc de ani de zile, experții au observat că tot mai multe cupluri heterosexuale pe termen lung din SUA adoptă și termenul neutru din punct de vedere al genului.

„Rareori aud pe cineva spunând: „Acesta este soțul meu sau soția mea sau prietena mea”, deja devine mai normal să spunem partener”, a declarat Dr. Patricia S. Dixon, psiholog și profesor la National Louis University din Florida.

Milenialii și cei din Generația Z o folosesc pe rețelele de socializare ca o dovadă de sprijin pentru incluziune și pentru a normaliza numărul tot mai mare de relații netradiționale.

Schimbarea de limbaj reflectă îndepărtarea generațiilor tinere de structurile relaționale tradiționale. Acestea sunt mai deschise la explorarea relațiilor nonmonogame și a celor în care căsătoria nu este obiectivul final.

„Prietenul” poate suna pueril

La fel ca multe cupluri, Rouzer a considerat că „prietenul” este o descriere inexactă a partenerului ei apropiat.

„Persoana mea avea 30 de ani, iar el nu este un băiat. Prietenul a început să se simtă ciudat”, a spus ea. „Acesta este un bărbat în toată firea care plătește taxe”.

Referirea la cineva ca prieten sau prietenă sugerează mai multe lucruri despre relația voastră, a spus Leah Carey, un consilier de relații și gazda podcastului „Good Girls Talk About Sex”.

Termenul implică faptul că relația se află încă în stadiile incipiente de cunoaștere a persoanei și a compatibilității sale. Aceste întrebări au primit probabil răspuns pentru majoritatea relațiilor de lungă durată.

„Prietenul dă senzația că este o relație pe termen scurt cu care încă încerci să-ți dai seama cum stau lucrurile”, a spus Carey. „Am fost cu „prietenul” meu timp de 10 ani și nu am mai simțit că este un termen suficient de solid pentru o persoană care este un partener pe termen lung. ”

Angajament fără căsătorie

Un parteneriat presupune o alternativă la căsătorie, menținând în același timp același angajament de a împărți viața împreună, a declarat Domenique Harrison, terapeut matrimonial și de familie din California.

Ea a explicat că a avea un „partener” are mai multă greutate pe măsură ce dinamica relației trece de la întâlniri la o relație mai profundă.

A purta eticheta de prieten/prietenă implică obiectivul de a se căsători.

Carey a explicat că „scara rulantă a relației” este un concept conform căruia cuplurile trebuie să urmeze mai multe etape într-o relație romantică. Prietenul și prietena sunt primii pași pe scara rulantă a relației și, în cele din urmă, se ajunge la logodnic și soț. Prin urmare, acest titlu nu s-ar aplica cuplurilor necăsătorite care coboară metaforic de pe scara rulantă a relației atunci când decid de comun acord să locuiască împreună pe termen lung.

Recensământul din 2018 al Statelor Unite a raportat că numărul adulților tineri care coabitează cu un partener necăsătorit a crescut, în timp ce rata căsătoriilor a scăzut. Aproximativ 15% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani coabitează cu un partener necăsătorit – o creștere de 12% față de acum 10 ani. „Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că pot avea un parteneriat împlinit și semnificativ pe viață cu o persoană care nu trebuie să includă o căsătorie, o casă sau copii”, a declarat Carey.

„O mulțime de oameni folosesc „partener” acum pentru că este o oportunitate pentru noi de a egaliza faptul că orice tip de parteneriat are valoare”, a spus Harrison. „Lumea a mizat întotdeauna mai mult pe trecerea de la iubit la soț, dar poți avea valoare într-un parteneriat indiferent dacă este de un an sau de 20 de ani.”

Pentru Rouzer, „partener” a fost o etichetă potrivită în relația ei, deoarece le spune oamenilor că sunt coechipieri egali care navighează prin suișurile și coborâșurile vieții împreună, deși au ales să nu se căsătorească. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, când Rouzer a trebuit să se mute în altă parte a țării pentru cercetarea sa postdoctorală, a fost o decizie ușoară pentru partenerul ei. „Este o alegere nebunească să te muți din dragoste, dar el s-a mutat cu mine și am fost foarte fericită”, a spus ea.

O etichetă incluzivă, neutră din punct de vedere al genului

„Partener” a devenit un termen popular de utilizat în comunitățile LGBTQIA+ pentru a denota o relație romantică serioasă, a declarat Harrison. Odată cu discriminarea crescândă din cauza epidemiei de SIDA și a lipsei egalității în căsătorie cu decenii în urmă, oamenii au optat să folosească termenul „parteneri” pentru a-și proteja statutul, onorându-și în același timp relația. Prin normalizarea utilizării termenului „partener”, Harrison a spus că cuplurile heterosexuale sprijină în mod activ relațiile LGBTQIA+.

De asemenea, denumirea sprijină identitatea de gen a partenerului dacă acesta nu este heterosexual, deși se află într-o relație cu identitate heterosexuală. Dixon a spus că persoanele care sunt bisexuale se confruntă cu provocări în relații, deoarece mulți oameni presupun în mod eronat că este o fază.

„Întotdeauna se va presupune că ai orientarea pe care o reprezinți în acel moment”, a spus Carey. „Când cineva care este bisexual poate spune ‘acesta este partenerul meu’, nu este obligat să aleagă un gen ca fiind singura sa atracție”, a adăugat Dixon.

„Partenerul” nu este perfect pentru orice relație

În acest moment, nu există un termen oficial pentru a descrie o persoană care este mai mult decât un prieten/prietenă, dar care nu este un soț legal.

A numi pe cineva iubit/ iubită este prea intim. Partenerul domestic sau partenerul semnificativ poate suna prea formal. Chiar și termenul „partener” ar putea părea ambiguu, deoarece oamenii ar putea să nu știe dacă este vorba despre un partener de viață sau de afaceri.

Pentru Rouzer, „partener” este cea mai potrivită etichetă pentru relația sa de nouă ani. Este un termen decis de comun acord în cadrul relației, iar oamenii îl acceptă mai bine decât în urmă cu câțiva ani, deși ea încă mai primește din când în când ridicări de sprâncene din partea străinilor.

„Toți oamenii din viața mea sunt foarte mulțumiți de folosirea terminologiei, inclusiv persoana pentru care o folosesc”, a spus ea.

„Nu este asta tot ce contează?”


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Interesantă „dihanie”...

2 Așa o fi?

3 O știre interesantă despre porumb, după ce nave românești au fost refuzate în câteva țări

4 VIDEO Panică și focuri de armă la Moscova

5 Planul prin care Iranul ar putea să radă Israelul de pe hartă