Lumea ar fi fost mai bună fără jegurile de la Facebook...

Lumea ar fi fost mai bună fără jegurile de la Facebook...

Lumea ar fi fost mai bună fără jegurile de la Facebook...

Facebook a picat din nou luni seară, numeroși utilizatori din întreaga lume raportând probleme de funcționare și cu WhatsAppp și Instagram, alte două aplicații din portofoliul companiei lui Mark Zuckerberg. Căderea pare să fie una dintre cele mai majore din istoria recentă a Facebook.
Ora 6.31: Facebook a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: ”schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. ”Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook .

Compania condusă de Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de utilizatorii afectați. Citește mai jos postarea integrală a Facebook:

To all the people and businesses around the world who depend on us, we are sorry for the inconvenience caused by today’s outage across our platforms. We’ve been working as hard as we can to restore access, and our systems are now back up and running. The underlying cause of this outage also impacted many of the internal tools and systems we use in our day-to-day operations, complicating our attempts to quickly diagnose and resolve the problem.

Our engineering teams have learned that configuration changes on the backbone routers that coordinate network traffic between our data centers caused issues that interrupted this communication. This disruption to network traffic had a cascading effect on the way our data centers communicate, bringing our services to a halt.

Our services are now back online and we’re actively working to fully return them to regular operations. We want to make clear at this time we believe the root cause of this outage was a faulty configuration change. We also have no evidence that user data was compromised as a result of this downtime.

People and businesses around the world rely on us everyday to stay connected. We understand the impact outages like these have on people’s lives, and our responsibility to keep people informed about disruptions to our services. We apologize to all those affected, and we’re working to understand more about what happened today so we can continue to make our infrastructure more resilient.

Ora 6.00: A revenit și WhatsApp în jurul orei 6 dimineață în România

Ora 00.57 Facebook și Instagram au putut fi accesate în România începând de la ora 1 noaptea. Whatsapp încă nu funcționa. Deocamdată nu se pot publica postări pe pagini, dar site-ul FB poate fi accesat și de pe unele conturi se putea posta.

Ora 00.15 BBC notează că astfel de căderi de o asemenea anvergură și pentru o perioadă atât de lungă sunt rare. Criza din 2019 a lăsat Facebook și celelalte aplicații ale sale aproape inaccesibile la nivel mondial pentru mai bine de 14 ore.

Ora 00.05 Mai multe alte companii de tehnologie, inclusiv Reddit și Twitter, au ironizat situația gigantului tehnologic, provocând răspunsuri din partea aplicațiilor afectate.

Ora 23.44: Un expert din cadrul firmei de securitate Netsout, Roland Dobbins, a declarat, citat de CNN, că Facebook va încerca probabil să încerce o recuperare graduală a serviciilor sale și că acest lucru ar putea să dureze până când informațiile să fie propagate la nivel mondial.

Ora 23.32: Într-o stenogramă scursă în publicația The Verge în 2019, Mark Zuckerberg spunea despre căderile rețelelor că reprezintă ”o mare problemă”. Orice problemă poate deseori determina utilizatorii să treacă la competitorii din piață, a spus el, adăugând că ar putea lua luni de zile pentru a recâștiga încrederea și pentru a-i aduce pe utilizatori înapoi pe platformele Facebook, asta dacă mai revin – The Independent.

Ora 23.29: Căderea Facebook nu afectează doar compania și acționarii săi, ci și mii de firme mici sau antreprenori care folosesc zilnic Facebook pentru a-și promova serviciile și produsele, scrie presa americană. Ecosistemul economic creat de Facebook este acum în căutare de alternativă pentru a-și păstra clienții

Ora 23.26: Doi membri ai echipei de securitate a Facebook au declarat sub anonimat pentru New York Times că ”e puțin probabil să fie vorba de un atac cibernetic pentru că nu ar putea afecta atât de multe aplicații concomitent”

Ora 23.24: Facebook a trimis o mică echipă de tehnicieni la unul dintre centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele, într-o încercare de a rezolva problema, scrie New York Times

UPDATE 23.12 Jurnalistul Philip Crowther de la agenția internațională Associated Press citează o sursă din cadrul Facebook care afirmă că la sediul companiei domnește haosul deoarece ar fi căzut și toate canalele de comunicare internă.

„[Sursa] îmi spune că angajații comunică între ei prin mesaje text și prin emailuri pe Outlook”, afirmă acesta.


UPDATE 21.47 Experții în securitate care monitorizează situația afirmă că aceasta ar putea să fi fost declanșată de o eroare de configurație, rezultat al unei erori interne, deși sabotajul din partea unui angajat al Facebook ar fi teoretic posibil.

O exploatare a unei vulnerabilități de către terțe părți este considerată puțin probabilă în acest moment. Un atac DoS (denial-of-service) care să copleșească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau rețele infracționale din întreaga lume sau o tehnică neîncercată până acum.

UPDATE 20.15 Eroarea pe care o văd utilizatorii când încearcă să acceseze pagina de web a Facebook sugerează o problemă la DNS (Domain Name System), notează Reuters. DNS-urile permit adreselor web să ducă utilizatorii la destinația lor de pe internet.

Facebook, WhatsApp și Instagram sunt toate deținute de compania fondată de Mark Zuckerberg și folosesc o infrastructură comună.

Sunt afectați și utilizatorii care folosesc Facebook pentru a se loga în aplicații terțe, precum Pokemon Go și Match Masters dar și alte aplicații ale Facebook precum Workplace.

Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% în ședința de după-amiază a bursei americane și sunt pe cale să înregistreze cea mai proastă zi din ultimul an.

Facebook a avut astfel de probleme la nivel global cu suita sa de aplicații anul acesta în martie și în Iulie.

Compania tinde adesea să fie criptică cu privire la cauza acestor probleme și nu explică ce anume le-a cauzat, nici măcar după ce sunt rezolvate.

În 2019 de exemplu, Facebook a suferit cea mai mare cădere a sa de ani de zile și a anunțat doar că aceasta „a fost cauzată de o problemă” în timpul „unor operațiuni de mentenanță de rutină”.

O stenogramă a unei ședințe a conducerii Facebook obținută de jurnaliștii site-ului The Verge la momentul respectiv arată că Mark Zuckerberg a afirmat că astfel de căderi sunt „o problemă serioasă” deoarece i-ar putea convinge pe utilizatori să migreze către platforme concurente.

UPDATE 19.26
Facebook a anunțat pe Twitter că există probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor sale. „Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice inconvenient”, este mesajul Facebook.

Mesajul nu a precizat însă cauza problemei și cât ar putea dura remedierea acesteia.

Problemele au început inițial cu aplicația Messenger a Facebook în jurul orei 18:00, ora României, acestea extinzându-se în decurs de câteva minute la întreaga platformă Facebook și la celelalte aplicații ale sale.

Site-ul de monitorizare Downdetector a înregistrat o creștere vertiginoasă a reclamațiilor privind probleme tehnice ale Facebook începând cu această oră.



Aceeași situație a fost raportată și de utilizatorii WhatsApp, aplicație de mesagerie deținută de Facebook și de cei ai Instagram.



Deocamdată nu este clar câte persoane și ce țări sunt afectate, dar se pare că este vorba de o cădere majoră la nivel global.

Aceasta vine după ce o altă cădere de scurtă durată a Facebook a avut loc vinerea trecută.







populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”