Lukaşenko s-a supărat pe Moscova şi ameninţă să suspende tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul belarus
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat că va suspenda tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul belarus, după ce Moscova a restricţionat importul de fructe din Belarus, pe motiv că merele şi perele exportate de Minsk ar proveni din ţări membre ale Uniunii Europene, care fac obiectul unui 'embargo alimentar' instituit de Rusia, ca răspuns la sancţiunile UE instituite împotriva părţii ruse după anexarea peninsulei Crimeea, informează agenţia de presă belarusă Belta, precum şi portalurile ruse newsru.com şi fontanka.ru.
Ruşii 'au ajuns la un asemenea grad de tupeu încât încep să ne răsucească mâinile', a reacţionat furios Lukaşenko joi, în cursul unei şedinţe cu blocul economic al guvernului său, exprimându-şi indignarea faţă de stadiul relaţiilor comerciale şi economice cu Federaţia Rusă.
'În ultimul timp (poate că mass-media mint, poate că experţii îmi raportează o informaţie eronată) îmi este dat să aud şi să citesc tot mai frecvent că partenerul nostru comercial principal (le place ruşilor să se numească "parteneri") instituie din ce în ce mai multe sancţiuni împotriva Belarus', a afirmat Lukaşenko, adăugând: 'Ei înşişi se află sub sancţiuni şi le condamnă, şi îi susţin în această privinţă absolut, dar - în acelaşi timp - luptă cu aceleaşi arme împotriva celor mai apropiaţi aliaţi'.
Belarus va limita sau va bloca tranzitul petrolului rusesc în legătură cu intrarea în reparaţii a oleoductului 'Drujba' ('Prietenia'), a anunţat după şedinţa prezidată de preşedintele belarus vicepremierul său Igor Petrişenko, potrivit agenţiei de presă Belta, citată vineri de portalul newsru.com.
El a explicat că specialiştii cereau încă acum jumătate de an închiderea conductei pentru reparaţii capitale, având în vedere că aceasta funcţionează fără întrerupere de peste 50 de ani, dar atunci Minskul a decis să nu-i pună în dificultate pe 'partenerii ruşi' şi să nu blocheze tranzitul petrolului rusesc.
Vicepremierul belarus a legat nevoia actuală de a opri sau a limita activitatea conductei pentru lucrări de mentenanţă prin 'cerinţe ecologice' , informează Radio Svoboda.
Inginerul-şef al societăţii 'Gomeltransneft Drujba', Andrei Verigo, a precizat că se intenţionează efectuarea de lucrări de mentenanţă în cinci sectoare ale conductei, care a fost dată în exploatare acum aproape 55 de ani.
Prin această conductă vine petrol rusesc, care este apoi livrat în Europa Occidentală şi ţări balcanice şi la întreprinderile petrochimice din Belarus.
Compania rusă Transneft a declarat că starea conductei 'Drujba' este satisfăcătoare, recunoscând că există unele deficienţe la oleoduct, dar acestea nu necesită reparaţii capitale.
Kremlinul a reacţionat, afirmând că Rusia şi Belarus nu se înţeleg până la capăt în unele probleme, dar că Moscova 'nu a instituit niciun fel de sancţiuni' împotriva ţării vecine.
Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Belarus s-au acutizat încă de la sfârşitul anului trecut, după ce Federaţia Rusa a anunţat anularea treptată a scutirilor de taxe vamale la exporturile de petrol în Belarus şi, în acelaşi timp, majorarea impozitului pe sondă. Înainte, Belarus cumpăra petrol rusesc scutit de taxe vamale, îl rafina, instituia o taxă similară cu cea din Rusia şi îl revindea. După eliminarea de către Rusia a taxelor vamale, produsele din Belarus riscă să nu mai fie competitive.
Sancţiunile Moscovei şi reacţia virulentă a Minskului intervin pe fondul zvonurilor potrivit cărora Moscova ar dori o reintegrare mai aprofundată între Rusia şi Belarus, până la alipirea acesteia din urmă în componenţa Federaţiei Ruse, pentru ca la expirarea actualului mandat de şef al statului, Vladimir Putin - care constituţional nu ar mai putea candida - să devină preşedintele noului stat Rusia-Belarus.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)