Lukașenko, despre războiul din Ucraina: Să-l oprim. Apoi ne vom da seama cine are dreptate

Lukașenko, despre războiul din Ucraina: Să-l oprim. Apoi ne vom da seama cine are dreptate

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a propus oprirea conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. „Apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește”, a afirmat el într-un interviu acordat pentru NBC News , lansând un și un avertisment pentru Occident: „nu-l împingeți pe președintele rus Vladimir Putin într-un colț”.

Aleksandr Lukasenko afirmă că s-ar putea ajunge curând la un acord de pace în Ucraina FOTO EPA-EFE

Știm că este rău. Războiul este întotdeauna rău. Am spus recent că lumea este acum ocupată cu o problemă și caută un răspuns la întrebarea cine este de vină. Ascultați, apoi ne vom da seama cine este de vină. În fiecare zi mor oameni. Să oprim războiul și să facem o înțelegere. Și apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește. Aceasta este, probabil, o formulă normală”, a declarat Lukașenko, conform Kommersant .

Președintele belarus consideră că este posibil să se ajungă la un acord privind conflictul din Ucraina în decurs de o săptămână. Totuși, potrivit lui, totul „depinde de SUA și de Marea Britanie”.

În interviul acordat pentru NBC News, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a transmis și un avertisment pentru Occident: „nu-l împingeți pe președintele rus Vladimir Putin într-un colț

Dacă împingi o persoană sau o țară în colț, există o singură cale de ieșire – înainte”, a spus Lukașenko. „De aceea nu traversați linii roșii, nu le puteți trece.”

Întrebat dacă omologul său rus este pregătit să folosească arme nucleare în Ucraina, Lukașenko a catalogat această posibilitate ca fiind suicidară.

Dacă există, Doamne ferește, un atac pe teritoriul Federației Ruse, Rusia poate, dacă este necesar, poate să folosească tot felul de arme”, a spus el. Dar, potrivit lui,„niciodată, niciodată președintele Putin sau conducerea rusă nu și-au stabilit un obiectiv de a folosi arme nucleare în Ucraina.

Lukașenko amintit de atacurile cu rachete rusești împotriva infrastructurii civile și critice din Ucraina, drept exemplu a ce este Moscova pregătită să facă dacă este ținută într-un colț.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat , luni, că Rusia a lansat, luni, bombardamente cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice, militare și de comunicații a Ucrainei, ca represalii la un bombardament asupra podului Kerci din Crimeea , care leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată.

Probabil ați observat că a fost puternic, dar nu este totul”, a spus Lukașenko despre răspunsul rusesc. „Rusia, și știu asta cu siguranță, posedă cele mai moderne arme. Și nu aveți nevoie de arme nucleare. Rusia va face față fără ele.

În ultimele săptămâni, în timp ce Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri critice pe câmpurile de luptă din sudul și estul Ucrainei, existând îngrijorări că Lukașenko ar putea să-și pregătească armata să se alăture luptei.

Tu spui că el nu câștigă acest război, dar nici tu”, a spus Lukașenko. „50 de țări în acest moment duc practic un război cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Nu există nicio victorie de partea ta. Prin urmare, trebuie să căutăm căi de ieșire din această situație.”

Intră Belarus în război?

Întrebat despre speculațiile că se pregătește să trimită trupe în Ucraina, președintele belarus a insistat că își va ține soldații departe de acest conflict.

Susținem Rusia în toate modurile posibile. Sprijinul nostru constă în faptul că granițele noastre de vest cu Polonia și Lituania nu au fost încălcate, astfel încât trupele ruse nu au fost înjunghiate în spate prin Belarus. Așa a fost încă de la început.

Lukașenko a recunoscut că sprijinul Belarusului pentru război s-a extins din februarie, dar a subliniat că doar are doar grijă de soldații ruși răniți și refugiați ucraineni.

Acesta este rolul nostru”, a spus el, „dar nu ucidem pe nimeni acolo și nu plănuim să ucidem pe nimeni acolo. Nimeni nu ne cere să facem asta.”

Kremlinul a stârnit temeri privind folosirea armelor nucleare pe măsură ce armatele sale se retrag și neliniștea crește acasă. Dar liderul belarus a sugerat în schimb că tensiunea nucleară a fost motivată politic de Occident și Ucraina și că Rusia nu are niciun interes să escaladeze conflictul la nivelul unui schimb nuclear.

Acesta ar fi sfârșitul planetei noastre”, a spus Lukașenko.

Dacă armele nucleare sunt folosite chiar și de către o singură țară, va provoca o reacție în lanț. Rusia înțelege bine acest lucru. Și nimeni, vreau să subliniez acest lucru, știu sigur de la însuși președintele Putin, nimeni nu și-a stabilit un obiectiv de a folosi arme nucleare.”

În schimb, a spus Lukașenko, „trebuie să căutăm modalități de a găsi o soluție pașnică a acestui conflict. Ar fi benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru SUA.”

Relația lui Lukașenko cu Putin a trecut prin mai multe faze de-a lungul anilor.

Uneori, el a jucat rolul unui mesager, trimițând semnale către Occident sau întărind poziția lui Putin în relația cu SUA. și Europa.

Vorbind despre relația mea personală cu președintele Putin, nu a fost întotdeauna fără nori”, a spus Lukașenko. „Ne-am certat, uneori ne-am certat, dar întotdeauna am fost cei mai apropiați prieteni și parteneri de încredere.”

Putin este văzut și ca cel care a salvat regimul lui Lukașenko de la protestele fără precedent din 2020, după ce și-a păstrat puterea în urma unor alegeri intens discreditate.

Nimeni altcineva nu are același nivel de relații ca cele care există între președinții Belarusului și Rusiei”, a spus el. „În ultimul timp, nu numai că relația noastră s-a intensificat și consolidat, dar avem încredere absolută unul în celălalt. De aceea practic nu avem probleme.”

La 10 octombrie, președinții Belarusului și Rusiei au convenit să desfășoare un grup comun la „frontierele vestice ale statului Uniunii”. Numărul exact al trupelor rusești din teritoriile belaruse nu este precizat nici de partea belarusă, nici de Kremlin. Lukașenko a vorbit despre desfășurarea a „peste o mie” de trupe rusești. Primii soldaţi ruşi din noul „grup militar” comun dintre Moscova şi Minsk au sosit sâmbătă în Belarus.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”