Lukașenko avertizează asupra unui al treilea Război Mondial, dacă NATO trimite trupe în Ucraina. „Vor fi folosite arme nucleare”

Lukașenko avertizează asupra unui al treilea Război Mondial, dacă NATO trimite trupe în Ucraina. „Vor fi folosite arme nucleare”

Cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în Europa, Alexandr Lukașenko, a amenințat NATO cu un război nuclear total în timpul unui nou interviu acordat presei de stat.

foto Alexandr Lukașenko

Alexandr Lukașenko amenință NATO cu război nuclear mondialFOTO Profimedia

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat duminică că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus, iar Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere, a raportat agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters și express.co.uk .

El nu a spus exact câte trupe au fost desfășurate. Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de trupe de frontieră de stat, potrivit bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022.

În timpul interviului, el a avertizat NATO, afirmând că al treilea Război Mondial va fi inevitabil dacă își va trimite trupele să sprijine Ucraina.

Ucraina nu va fi capabilă să învingă Rusia. Atunci cine? Occidentul. NATO. Trebuie să vedem asta. Dacă vor trimite trupe NATO [în Ucraina], va începe al treilea Război Mondial”, a declarat Lukașenko pentru presa de stat.

Văzând politica lor agresivă, am introdus acolo și am plasat în anumite puncte - în caz de război, acestea ar fi apărarea - armata noastră de-a lungul întregii frontiere”, a citat Belta declarația lui Lukașenko într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse.

Kievul nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Sâmbătă, Kievul a declarat că nu a văzut niciun semn al unei consolidări a trupelor belaruse la frontieră.

Liderul belarus, un aliat convins al lui Vladimir Putin, a vorbit pe fondul unei incursiuni ucrainene în Rusia, care a început la 6 august, când mii de soldați de la Kiev au pătruns pe granița de vest a Rusiei, provocând o jenă majoră pentru conducerea militară a lui Putin.

Lukașenko a susținut că Rusia va declanșa un adevărat armaghedon nuclear în cazul intrării NATO în război. „Vor fi utilizate atât arme nucleare tactice, cât și strategice, iar răspunsul va fi instantaneu și teribil”, a spus el.

Ei [NATO] înțeleg, de asemenea, acest lucru, iar noi îl înțelegem. Prin urmare, trebuie să ne așezăm la masa negocierilor”.

Liderul belarus a susținut, de asemenea, că invazia Rusiei de către Ucraina a fost o încercare de a „crește miza” și de a provoca Rusia să își folosească armele nucleare.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine și că situația la frontiera comună „rămâne tensionată”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

2 SISTEMUL e mai tare? / judecătoarea Jderu din dosarul în care se judeca contestațialui Coldea față de controlul judiciar a fost înlocuită!

3 „Am văzut ce nu se mai vede în Franța”

4 Cu cine a confundat germanul ăsta România?

5 Ce se întâmplă în Germania? / Interceptări telefonice, acte de sabotaj și un complot de asasinat