Lucruri mai puțin știute din Rusia...

Lucruri mai puțin știute din Rusia...

<< Valul de cedări ale sistemelor centrale de încălzire, care au cuprins Rusia la începutul lunii ianuarie, i-a lăsat pe mii de ruși să înghețe în apartamente și a afectat unități critice, precum spitalele. Cu toate acestea, în ciuda asemănării aproape perfecte cu prăbușirea infrastructurii civile din Ucraina, conductele de încălzire și stațiile de încălzire rusești nu căzuseră pradă dronelor sau rachetelor inamice: autoritățile au invocat ca principali vinovați doar temperaturile anormale și nivelul excesiv de încărcare cu care s-a confruntat infrastructura. Însă un rol au jucat și echipamentul fragil, deturnările de fonduri și neglijența criminală. Acum se fac cercetări și au loc arestări. The Insider a investigat incidentul din Podolsk, în apropiere de Moscova, provocat de cedarea unei stații de încălzire de la Fabrica de Cartușe Specializate Klimovsk, o companie privată din domeniul apărării, cu conexiuni în serviciile de securitate, Rostec și crima organizată. Aproape 200 de blocuri au fost lăsate astfel fără căldură și a fost provocată o situație de urgență la nivelul orașului >>, notează The Insider (în rusă – AICI , în engleză – AICI ).

<< Orașul Podolsk, situat aproape de Moscova, tocmai a supraviețuit unei pene a serviciilor comunale: conform TASS, locuitorii a 173 de blocuri din Districtul Klimovsk au rămas fără încălzire centrală în plină iarnă. Încălzirea în clădirile rezidențiale și în unități critice, cum ar fi spitalele, a fost oprită la 4 ianuarie, când temperatura nocturnă a scăzut la -24°C. Administrația orașului a declarat stare de urgență, iar guvernatorul Andrei Vorobiov a fost nevoit să-și întrerupă vacanța.

Cedarea sistemului a fost cauzată de spargerea unei conducte principale de încălzire din cauza unei funcționări necorespunzătoare a stației de încălzire. Comitetul de Investigare a început deja procedurile penale pentru a cerceta furnizarea de servicii care nu respectă cerințele de siguranță. Ca presupuși vinovați, Comitetul de Investigare i-a indicat pe managerii companiei private deținătoare a stației de încălzire, fără a specifica cine sunt aceștia.

Așa cum a descoperit The Insider, proprietarii stației de încălzire din Klimovsk, pe care versiunea oficială îi plasează în prezent în străinătate, au experiență în securitatea națională (FSB). Cedarea stației de încălzire de pe terenul Fabricii de Cartușe Specializate Klimovsk a lăsat până la 150.000 de locuitori ai orașului fără căldură sau apă, în timp ce temperaturile au scăzut la -20°C. Între timp, fabrica și stația de încălzire mai fuseseră implicate deja în cel puțin patru cazuri penale de deturnare de fonduri. Putin a ordonat naționalizarea fabricii și predarea acesteia corporației de apărare de stat, Rostec, dar proprietarii și managerii fabricii aveau deja legături cu Rostec (precum și cu FSB și banda Golianovo), așa că locuitorii din Podolsk vor continua probabil să înghețe.

Cazuri penale legate de fabrica de muniție

Stația de încălzire care furnizează căldură pentru zeci de mii de locuitori din Podolsk aparține Fabricii de Cartușe Specializate Klimovsk (KSPZ). O întreprindere militară de înalt profil și unul dintre principalii beneficiari ai contractelor guvernamentale de apărare, fabrica produce și furnizează muniție și puști de vânătoare de tip Jager. Printre clienții săi importanți se numără Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Ministerul Apărării. În 2023, fabrica a fost supusă sancțiunilor din partea Statelor Unite pentru furnizarea de arme și muniții forțelor ruse din Ucraina.

Fabrica de cartușe specializate Klimovski / Sursa: Tee Insider

Inițial o întreprindere de stat, fabrica a devenit privată în 2001. Numele acționarilor săi nu sunt dezvăluite. Denumirea completă a fabricii – Ordinul Klimovski al Războiului Patriotic clasa I Fabrică de Cartușe Specializate Andropov a fost dată în cinstea fostului șef al KGB, Iuri Andropov. Prin urmare, nu este de mirare că proprietarii săi pur și simplu trebuia să aibă legături cu securitatea de stat.

În ciuda supravegherii stricte a guvernului asupra tuturor întreprinderilor militare, directorii executivi ai KSPZ au fost de mai multe ori implicați în deturnarea de fonduri bugetare. The Insider a descoperit cel puțin patru cazuri penale: faliment intenționat în 2002, deturnare de fonduri prin înșelăciune în 2010, și fraudă și abuz de autoritate în 2011. Cazul din 2011 fusese legat de stația de încălzire ghinionistă. Achiziționând gaze naturale pentru stația de încălzire, conducerea fabricii a trimis banii către o companie controlată de unul dintre managerii de top, în loc să-i plătească Gazprom. Cel mai recent, în 2023, directorul fabricii a fost acuzat de falsificare de documente.

În 2008, Elvira Nabiullina (pe atunci Ministru al Dezvoltării Economice) a ordonat transferul unei părți majoritare din întreprindere de la Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății de Stat la Corporația de Stat Rostec. Cu toate acestea, s-a dovedit că nu exista nimic de transferat, deoarece proprietarii anteriori ai fabricii recuperaseră o participație de 25% de la agenția federală într-un proces juridic.

De la un director executiv mafiot…

Deși componența acționarilor este ascunsă, se poate deduce cine controlează fabrica, din contextul reprezentanților săi publici: directorii executivi. În 2023, postul de CEO i-a fost oferit unui anume Igor Kușnikov, care l-a înlocuit pe Igor Rudika, un fost luptător în forțele speciale, „Alfa”, ale FSB și ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Președintelui. Agentsvo îl indică drept unul dintre gardienii lui Vladimir Putin.

După cum a relatat Radio Svoboda, Igor Kușnikov este tocmai omonimul unei figuri extrem de colorate din lumea interlopă a Rusiei anilor ’90: un colonel FSB care a fost și șeful grupării criminale organizate Golianovo, una dintre cele mai brutale bande din Moscova. The Insider a aflat că șeful fabricii este într-adevăr același colonel Igor Kușnikov, fost adjunct al departamentului analitic al FSB din Moscova și regiunea Moscovei. În 2002, el a fost acuzat de omor și abuz de putere în interesul bandei Golianovo și a fost parțial găsit vinovat, dar a fost eliberat în sala de judecată deoarece trecuse termenul de prescripție.

Rămâne neclar cine l-a invitat pe un colonel FSB cu legături în lumea interlopă să conducă o fabrică militară. Cel mai probabil, este implicat unul dintre co-proprietari, care avea, de asemenea, legături cu serviciile speciale.

…la acționarii FSB și bunicile lor

Conform informațiilor The Insider, Boris Ghimbatov este acționar al KSPZ din 2002. În anii ’90, a servit în FSB alături de Colonel Kușnikov. În 2005, după concedierea sa din serviciile speciale, Ghimbatov a fost implicat într-un scandal de extorcare de bani în Districtul Tarussa, din regiunea Kaluga. Foștii colegi din FSB l-au reținut pe Boris Gimbatov și pe complicele său, liderul unui sat, acuzându-i de șantaj pentru returnarea unei mașini furate, la sfârșitul anului 2004. Ghimbatov a scăpat cu o condamnare cu suspendare.

După scandalul transferului de acțiuni către Rostec, numele lui Ghimbatov nu a mai fost menționat în legătură cu KSPZ. În 2009, și-a schimbat numele în Krasnov și a continuat litigiul cu fabrica până în 2014 pentru a-și restabili drepturile de acționar. Nu l-a descurajat faptul că era căutat la nivel federal, începând din 2011, pentru fraudă cu acțiunile companiei.

În realitate, familia Ghimbatov încă are o anumită influență în conducerea întreprinderii. Alți doi indivizi cu același nume de familie au apărut în litigiile ale fabricii: Mihail Ghimbatov, născut în 1984, și Maria Ghimbatova, născută în 1932. Ambii obișnuiau să împartă adresa oficială de rezidență cu Boris Krasnov-Ghimbatov. Una dintre deciziile instanței menționează că Maria Ghimbatova a fost recunoscută ca invalidă, iar Mihail Ghimbatov, care a intentat un proces în numele fabricii, în 2023, a fost numit tutore al femeii.

Un alt beneficiar al fabricii este Maria Saharova, pe care omul de afaceri Vitali Poletaev a numit-o, în 2023, principal acționar. Fiind unul dintre investitorii KSPZ, Poletaev a prezidat consiliul de administrație al fabricii până în martie 2022, când a intrat în conflict cu conducerea și a început să critice public fabrica. The Insider a verificat versiunea lui Poletaev.

Deși în datele corporative ale KSPZ nu există informații despre Maria Saharova, un proces federal din 2014 o menționează pe decedata Kupava Saharova, născută în 1927, ca acționar. Ea era înregistrată la aceeași adresă ca Maria Cernîh, care și-a schimbat numele în Saharova în 2013.

O altă decizie judecătorească menționează că o anume „Saharova, M. A.” s-a alăturat consiliului de administrație al fabricii în 2021. The Insider a aflat că Chernîh-Saharova a activat și ea în FSB la începutul anilor 2000. Dosarele dintr-unul dintre procese îi menționează ca beneficiari ai acțiunilor KSPZ și pe fiul Saharovei, Maxim Cernîh, pe soția sa, Irina Pivovarova, și pe cumnatul său, Igor Pivovarov. Până în 2022, fiul Saharovei era și el în consiliul de administrație.

După cum a constatat The Insider, Saharova, Gimbatov și Irina Pivovarova au fost anterior înregistrați ca angajați ai Centrului de Testare al FSB (TC). Acesta este situat în Podolsk, iar adresa legală se potrivește cu locația fabricii de muniție Klimovsk. Centrul de Testare face parte din „Institutul Central de Cercetare de Inginerie de Precizie” (ȚNITOCIMAȘ), controlat de Corporația de Stat Rostec. Este un laborator de cercetare al institutului, specializat în testarea tehnică a armelor, explozibililor și a altor mijloace non-letale, înainte de a fi livrate trupelor.

Conexiunea dintre fabrica de muniție Klimovsk și ȚNITOCIMAȘ este indicată de faptul că directorii institutului de cercetare au făcut parte din consiliul de administrație al KSPZ, cel puțin din 2016: în special fostul ofițer FSB, Dmitri Semizorov, și directorul executiv al Rostec, Albert Bakov (ginerele regizorului Nikita Mihalkov), care a ocupat funcții de rang înalt în mai multe entități Rostec.

Se pare că unii directori executivi ai KSPZ – Igor Rudikа, Igor Kușnikov și Dmitri Semizorov – au servit în FSB. Printre proprietarii fabricii se numără Maria Saharova și Boris Ghimbatov (Krasnov), foști angajați ai Centrului de Testare al FSB, care cel mai probabil era situat pe teritoriul institutului de cercetare de înaltă securitate, controlat de Rostec. Prin urmare, naționalizarea fabricii, anunțată recent de Vladimir Putin, și transferul acesteia la Rostec s-ar putea să nu remedieze fundamental situația locuitorilor din Podolsk, care îngheață în casele lor. Rostec controlează deja fabrica de muniție, chiar dacă prin proprietari nominali. >>


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!