Lucrul pe care îl poți face în weekend pentru a reduce cu 20% riscul de boli cardiovasculare

Lucrul pe care îl poți face în weekend pentru a reduce cu 20% riscul de boli cardiovasculare

Un studiu recent a demonstrat că recuperarea somnului pierdut în timpul weekendului poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Persoanele care dorm în weekend au cu până la 20% mai puține șanse să dezvolte probleme cardiovasculare comparativ cu cei care nu dorm.

Cum să îți protejezi inima dormind mai mult în weekend - Foto Shutterstock

Cum să îți protejezi inima dormind mai mult în weekend - Foto Shutterstock

Pare incredibil, dar un nou studiu arată că cei care dorm în weekend au cu 20% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă. Noile constatări au fost prezentate la o reuniune a Societății Europene de Cardiologie.

Somnul compensatoriu suficient este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă. Legătura devine și mai pronunțată în rândul persoanelor care se confruntă în mod regulat cu un somn inadecvat în zilele lucrătoare”, a declarat într-o declarație Yanjun Song, autorul studiului de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare și Spitalul Fuwai din Beijing, China, potrivit Euronews.

Concret, dacă dormi puțin în timpul săptămânii, poți recupera în weekend, pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, adulții care dorm sub șapte ore pe noapte sunt expuși unui risc crescut de boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Un studiu amplu, bazat pe date de la 91.000 de persoane din UK Biobank, a arătat că recuperarea somnului în weekend poate reduce riscurile cardiovasculare. Participanții care au dormit suplimentar în weekend au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta probleme cardiace. Studiul a analizat datele medicale pe parcursul a aproape 14 ani, împărțind participanții în funcție de orele suplimentare de somn în weekend. Cei care au dormit cel mai mult în weekend au avut cele mai mici riscuri de afecțiuni cardiace.

Studiul nu a găsit nicio diferență semnificativă în aceste rezultate între bărbați și femei.

„Rezultatele noastre arată că, pentru proporția semnificativă a populației din societatea modernă care suferă de privare de somn, cei care au cel mai mult somn „recuperat” în weekend au rate semnificativ mai scăzute ale bolilor de inimă decât cei care au cel mai puțin”, a declarat Zechen Liu, coautor al studiului, de asemenea de la Spitalul Fuwai din China și Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare.

Lucru bine de știut, având în vedere că românii dorm în medie 6,9 ore pe noapte . În România, bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor, reprezentând 57% din totalul morților. Aproape unul din doi români moare din cauza unei afecțiuni cardiace, iar, conform Fundației Române a Inimii, un infarct miocardic survine la fiecare 30 de minute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător care s-a pensiona…

2 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

3 Nicole Kidman spune că scenele erotice din noul ei film au făcut-o să se întrebe „Ce am făcut?”

4 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

5 Condamnat în România, Sorin Oprescu se lăfăie în Grecia, la restaurante de lux