Lucrările efectuate ilegal la cererea șefilor Romgaz Tg. Mureș nu au respectat normele de siguranță (referat DNA)

Lucrările efectuate ilegal la cererea șefilor Romgaz Tg. Mureș nu au respectat normele de siguranță (referat DNA)

Lucrările de deviere a unor conducte de gaze, hotărâte în mod ilegal de directorul Pantelimon Avram și alți trei membri ai conducerii Sucursalei Târgu Mureș a SNGN Romgaz, au fost executate fără respectarea normelor de siguranță, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a celor patru inculpați.

"Potrivit materialului probator administrat în cauză, nu au fost respectate prevederile legale din domeniul gazelor naturale, nici în cazul în care aceste lucrări de relocare a aducțiunilor ar fi fost unele de investiții. (...) Prin efectuarea acestor lucrări nu a fost înlăturată și nu s-a avut în vedere înlăturarea unei stări de pericol, astfel cum încearcă să acrediteze ideea inculpații, din contră, din probele administrate rezultă că noile conducte au fost puse în exploatare fără a fi făcute testele necesare care să garanteze funcționarea lor în condiții optime. În mod evident, punerea în funcțiune a conductelor în condițiile de mai sus creează o stare de pericol mult mai mare decât în condițiile exploatării vechilor conducte, care chiar dacă funcționau de mai multă vreme beneficiau de garanția bunei funcționări dată de verificările și testele efectuate în conformitate cu prevederile legale", se arată în referatul DNA.

Procurorii au concluzionat că cei patru inculpați, deși știau că sunt încălcate procedurile legale generale și interne privind aprobarea lucrărilor de reparații și investiții în domeniul gazelor naturale, și-au asumat încălcarea legii și au efectuat lucrările de relocare a conductelor.

Conform anchetatorilor, afirmațiile inculpaților, conform cărora lucrările de relocare a conductelor de gaze naturale s-au realizat în interesul Romgaz, fiind constatate scurgeri de gaze și defecte ce ar fi pus în pericol siguranța oamenilor și obiectivelor din zonă, nu au suport real.

Din referat mai reiese că cei din conducerea Sucursalei Romgaz au încercat să elimine, încă de la început, eventuale suspiciuni privind executarea lucrărilor în folosul asocierii dintre Primăria Târgu Mureș și firma Contrascom Bența a omului de afaceri Remus Bența, care urma să construiască un cartier de locuințe în zonă, menționând în procesul verbal al ședinței în care s-a aprobat investiția că proiectul imobiliar respectiv ar fi fost abandonat.

Potrivit procurorilor, respectiva susținere a fost contrazisă atât de corespondența dintre Primăria Târgu Mureș și firma Contrascom Bența, cât și de Remus Bența, care a fost audiat în calitate de martor. Acesta a declarat că lucrările la construirea cartierului Belvedere au fost blocate în aprilie 2015 întrucât a expirat termenul contractual, dar ulterior a solicitat eliberarea de avize pentru obținerea autorizațiilor de construire pe mai multe loturi, fiind demarate lucrările.

Tribunalul Mureș a dispus, joi seara, luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de șefii sucursalei Târgu Mureș a SNGN Romgaz — Avram Pantelimon, directorul sucursalei, Ștefan Ioan, directorul tehnic, Mincan Emil Valentin, șeful Secției de Producție, și Olaru Ioan Tiberiu, șeful Serviciului Proiectare .

Cei patru fuseseră reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureș al DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au reținut că, în primăvara anului 2014, Pantelimon Avram, împreună cu inculpații Emil Valentin Mincan, Ioan Ștefan și Ioan Tiberiu Olaru, invocând existența unor presupuse defecte și emanații de gaze, au hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducțiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte și Primăria Târgu Mureș, în condițiile construirii unui cartier de locuințe pe raza orașului, să fie realizată din bugetul propriu al societății naționale.

''Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpați, a normelor legale privind disciplina financiară și în construcții, a legislației specifice din domeniul gazelor naturale și, mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică. Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz — Sucursala Târgu Mureș s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăți în sumă de 146.637 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în favoarea asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă'', precizează DNA, într-un comunicat.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”