Lucian Șova: Nu am știut că asociatul meu era spion rus; rămân prizonierul acestei informații
Ministrul propus al Comunicațiilor, Lucian Șova, a explicat jurnaliștilor, după audierea sa în comisiile de specialitate din Parlament, cum a ajuns să fie asociat cu omul de afaceri Boris Golovin, care s-a dovedit ulterior a face parte din spionajul armatei ruse, precizând că nu știa acest lucru la momentul asocierii și că nu a mai vorbit cu omul de afaceri rus de mai bine de zece ani.
El a fost întrebat și de parlamentari, în timpul audierilor, care a fost relația sa cu controversatul om de afaceri rus.
După audieri, Șova a repetat în fața ziariștilor: "Am aflat (că Boris Golovin este spion rus — n.r.) în timpul derulării contractului cu el. În 2006-2007 am început afacerile cu el, țin minte că eram înainte de intrarea în Uniunea Europeană, iar planul său era să înceapă să producă autocare în România. Există în presa vremii relatat momentul, au fost câteva manifestări la Romexpo în care s-au prezentat astfel de vehicule, iar eu, pricepându-mă în domeniul transporturilor rutiere, am fost contactat să asigur promovarea din perspectiva relației cu mediul de afaceri din acest domeniu".
Șova a relatat în continuare că omul de afaceri rus nu a obținut toate autorizațiile necesare pentru a începe producția, însă firmele au rămas înregistrate.
"Există două firme, aproape că nici nu știu cum le cheamă. Sunt pe Registrul Comerțului. Regional Romlines una, iar cealaltă nu mai țin minte. Nu am mai putut să le desființez. Sunt mai mulți asociați. Una este SA, una este un SRL. Au fost mai mulți asociați care, la momentul respectiv, și-au dorit să participe la componenta aceasta de activitate economică de transport, nu de producție, firmele acestea nu vizau activități de producție de autovehicule. După ce a eșuat proiectul privind producția, au rămas firmele spânzurate acolo, știți că este mai greu să desființezi o firmă decât să o înființezi. Aștept ca prin efectul legii să se întâmple acest lucru, dar, până atunci, rămân prizonierul acestei informații pe care nu am ce face decât să o duc cu demnitate și să răspund când sunt întrebat despre acest subiect", a mai spus ministrul propus.
Acesta a precizat că nu a mai vorbit cu omul de afaceri respectiv de mai bine de zece ani.
"Am spus și la comisie și mă aștept să fiu tratat cu maximă credință din acest punct de vedere: dacă era ceva de ascuns sau dacă aș fi fost vinovat de ceva, lucrul acesta cred că în ultimii zece ani ar fi fost decelat de cei care au în obiectul de activitate supravegherea acestor tipuri de activități ale unor cetățeni străini, pe de o parte. Nu există niciun fel de semnificație alta decât cea de senzație", a arătat el.
Lucian Șova a fost avizat de comisiile de specialitate cu 13 voturi pentru și 7 împotrivă.
AGERPRES