Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat demisia din funcție

Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat demisia din funcție

Lucian Heiuș și-a dat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Lucian HeiusFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Demisia lui Heiuș de la șefia ANAF vine în contextul în care instituția a fost criticată în ultima perioadă pentru „gaura” bugetară și că nu ar fi fost performantă la colectare.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an”, a spus el.

Heiuș face și un bilant al ANAF.

Potrivit acestuia, în 2022, ANAF reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

„În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile”, a mai afirmat el.

  • „Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei”.

„În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. Lei”, afirmă Lucian Heiuș.

În plus, spune el, „în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. Lei”.

  • Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.

Ce spunea că va face dacă nu va mai fi șeful instituției

Lucian Heiuș declara, la începutul lunii mai, că după ce va fi schimbat se va “duce consilier superior la Timișoara la asistență contribuabili”.

„Probabil voi fi cel mai solicitat om din ANAF care să dea sfaturi contribuabililor. Asta pentru că sunt suspendat de-acolo. Asta e meseria mea. Am trăit cu ea. Cunosc toate dedesubturile”, a mai arătat Lucian Heiuș.

Cine este Lucian Heiuș

Lucian Heiuș a fost numit în mai 2022 în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), eliberând la acea vreme postul de secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

S-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca (1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj Napoca (1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti (1999).

A mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv - servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

În 2016 a fost parlamentar ales pe listele PNL, și a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…