Lovitură pentru gigantul RCS&RDS/Legea nu îi permite să-şi facă reţea de distribuţie regională
RCS&RDS a semnat un contract de distribuţie a energiei electrice cu municipialitatea Orădeană. Compania doreşte să deservească inclusiv locuitorii din oraş, însă legea nu îi permite. Distribuţia de energie este monopol natural regional. Gigantul telecom se va rezuma, cel mai probabil, la a investi într-o reţea de iluminat stradal pentru beneficiarii Primăria Oradea şi Consiliul Local Oradea.
Proiectul gigantului telecom RCS&RDS de a realiza o reţea de distribuţie de energie electrică în Oradea, care să deservească inclusiv consumatorii casnici, este doar un exerciţiu de imagine, realizarea lui fiind imposibilă în prezent. O spune preşedintele ANRE, reglementatorul pieţei de energie, Niculae Havrileţ.
„În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, arată Havrileţ, potrivit economica.net .
Parteneriatul dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS prevede ca administraţia locală să încaseze 15% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 200 de mii de euro pe an. Distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord. Un alt distribuitor paralel de energie pentru regiune nu poate exista, conform legii. Tot ce poate face RCS&RDS, potrivit preşedintelui ANRE, este să facă o mini-reţea de distribuţie pentru iluminatul stradal, cum este şi cea a Luxten din Bucureşti.