Lovitura nimicitoare prin care ucrainenii l-ar decapita pe Putin. „Ar fi o nouă surpriză militară, mult mai devastatoare”

Lovitura nimicitoare prin care ucrainenii l-ar decapita pe Putin. „Ar fi o nouă surpriză militară, mult mai devastatoare”

Ucrainenii au dat o lovitură neașteptată Rusiei lui Putin, prin campania surprinzătoare din Kursk, dar lasă impresia că pot chiar mai mult. Profesorul Valentin Naumescu crede că ucrainenii mai pregătesc o surpriză inamicului, dar de această dată lovitura ar fi mult mai devastatoare.

Războiul din Ucraina a intrat în al treilea an FOTO Shutterstock

Războiul din Ucraina a intrat în al treilea an FOTO Shutterstock

Ucraina a pornit o campanie militară neașteptată în Rusia, la fel cum surprinzătoare a fost și reacția anemică a rușilor, care nu au reușit să-i oprească. Deși media din Rusia a încercat să minimalizeze ofensiva ucraineană , în realitate rușii nu au găsit încă soluții pentru a reveni în control.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj și are o importantă experienţă diplomatică. Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Naumescu urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar nu crede că a sosit încă momentul ca cei doi inamici să se așeze la masa negocierilor. E convins în schimb că prin incursiunea lor în Rusia, ucrainenii îi dau insomnii lui Vladimir Putin, care nu a reușit să îi neutralizeze.

Aceste incursiune schimbă dinamica războiului din Ucraina prin introducerea elementului surpriză, ceea ce cred că au dorit ucrainenii. Sunt mai multe argumente aici, beneficii, dar unul dintre ele este ieșirea din războiul de uzură, care avantaja Rusia, în mod evident. Pentru că Rusia e clar o țară mai mare, cu resurse mai mari, însă războiul de manevră este întotdeauna mai dinamic și mai impredictibil. Se pot întâmpla din acest moment mai multe lucruri. S-a deschis, dintr-o dată, un evantai mult mai larg de scenarii față de un tablou destul de static, să zicem așa, și de posomorât al războiului din ultimul an”, spune profesorul.

O lecție dată rușilor

Ofensiva ucraineană de pe tărâm rusesc a venit cu o lecție. Rusia nu este în acest moment pregătită să se apere și pare mai degrabă un colos cu picioare de lut, incapabil să reacționeze la palmele încasate, nicidecum a doua cea mai puternică armată a lumii.

„S-a dovedit că rușii nu erau și nu sunt pregătiți pentru măsuri defensive, iar lucrul acesta a provocat confuzie, derută, la nivelul elitelor politice și militare rusești. În fine, abia acum reacționează și sunt luate trupe de pe teatrele de operații în Ucraina și concentrate în zona Kursk. În orice caz, putem spune că ofensiva rușilor a început să slăbească și va continua, mai ales că Rusia este în acest moment obligată să facă tot posibilul pentru a-și elibera, mă rog, regiunile din vest, în special Kursk, unde se află armata ucraineană”, mai spune el.

Teritoriile ocupate în Rusia, monedă de schimb la negocieri

Alte beneficii importante pentru ucraineni sunt și cele de imagine. De asemenea, un alt detaliu important ține de moralul trupelor ucrainene, care au suferit enorm în ultimul an și au fost împinse sistematic și decimate de ruși. Acum, prin această campanie, ucrainenii și-au demonstrat, dacă mai era nevoie, că pot lupta de la egal la egal cu inamicul lor. Dar la fel de important este că succesele traduse în ocuparea unui teritoriu rusesc ar putea fi importante când se va ajunge la negocieri între cele două părți.

Alte beneficii constau în faptul s-a schimbat și percepția internațională, la nivelul opiniei publice internaționale, care dădea Ucraina ca victimă sigură în acest război, iar Rusia deja era văzută ca aproape câștigătoare. Atât că acum aceste percepții nu mai sunt neapărat valabile. În continuare, crește moralul societății ucrainene și moralul sponsorilor occidentale a Ucrainei, foarte important și lucrul acesta, și ce crede opinia publică occidentală despre război. Deci este bine venit și din acest punct de vedere al creșterii moralului. Și în ultimul rând, sigur, este o posibilă, o eventuală poziționare, evident mai bună, mai echilibrată, Ucrainei în relația cu Rusia pentru eventuale negocieri care ar putea începe anul viitor”, adaugă profesorul.

Tocmai în vederea negocierilor, negocieri care, în opinia lui Valentin Naumescu ar putea începe în 2025, pentru ucraineni ar fi important să nu piardă teren.

Și din acest punct de vedere cred că ar fi foarte important ca Ucraina să dovedească capacitatea de a menține pozițiile pe care le-a obținut acum în vestul Rusiei. Deci să nu fie doar un foc de paie, să spunem, un trecător, ci aceste poziții să fie consolidate și să poată fi utilizate de Ucraina la viitoarele negocieri de anul viitor”, punctează el.

El a explicat și ce ar urma, cel mai probabil, să se întâmple în continuare.

„Probabil Rusia se va replia, va deplasa și va concentra resurse mitare mari în Vest. Probabil ucrainenii vor trebui să ia măsuri acum de consolidarea pozițiilor, de a construi fortificații în zonă, de a menține pe termen cât mai lung, pentru că presupun că nu e în interesul politic al Ucrainei să anexeze teritoriile respective. Este, așa cum au spus și Zelenski și comandanții militari ucrainean, doar în scopuri militare. Deci este o manevră care va fi exploatată în scopuri militare, în acest război de apărare al Ucrainei, deci este clar că este pentru a consuma resurse ale Rusiei, pentru a obliga la măsuri defensive și, de ce nu, în viitor, la negocie, dar la negocieri de pe poziții mult mai echilibrate decât ar fi fost cazul în primii trei ani.”

Lovitura care l-ar descumpăni pe Putin

Ofensiva victorioasă din Rusia, pe cât de neașteptată, pe atât de reușită, ar putea fi urmată de o altă mutare surprinzătoare a ucrainenilor. De această dată, lovitura ar fi cu adevărat devastatoare, crede valentin Naumescu.

Nu este exclus ca această manevră surprinzătoare să fie de fapt o acoperire sau o învăluire pentru o altă viitoare surpriză militară pe care o pregătesc ucrainenii în lunile de toamnă. Și mă gândesc la miza foarte mare pe care o are Crimeea pentru Ucraina. Eliberarea sa ar trebui să fie, în opinia mea, miza numărul 1 a Ucrainei. Și, iată, în acest context în care se vorbește de incursiunea Ucrainei în Kursk, de măsurile de apărare ale Rusiei, de o slăbire a presiunii armatei ruse pe front, am putea, de ce nu, să avem și o a doua mare surpriză în lunile de toamnă care urmează. Ar fi mai mare și mai importantă, mai devastatoare ca oricare. Eu cred că ne putem gândi la o ofensivă ucraineană în Crimeea. Mai ales că Ucraina a câștigat deja, așa cum spun specialiștii militari, războiul în Marea Neagră”, mai spune profesorul clujean.

Această nouă ofensivă ar urma să fie una susținută concomitent terestru, aerian și maritim și ar dezechilibra complet dispozitivele armate ale Rusiei din Crimeea. O astfel de lovitură nu numai că ar prelua cumva neașteptat controlul asupra Crimeei, dar i-ar șubrezi poziția lui Putin în Rusia, mergând în timp chiar și până la pierderea puterii.

Ucrainenii ar avea avantajul unei dominații în zona Mării Negre și ar putea declanșa o ofensivă uriașă, combinată pe aer, apă și uscat, având în vedere că acum au intrat în uzul forțelor armate ucrainene și avioanele F-16, începând din această vară. Deci cresc posibilitățile Ucrainei de a încerca o recuperare a peninsulei Crimeea, evident un teritoriu esențial și mult mai important pentru Ucraina decât cele ocupate recent în Vestul Rusiei. Miza cea mare ar fi asta, ar fi o lovitură devastatoare”, conchide Valentin Naumescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

3 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

4 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

5 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor