LOVITURĂ DURĂ/Iohannis RESPINGE ÎMPRUMUTUL de 150 de milioane EURO al lui Ponta pentru Moldova!
Klaus Iohannis a cerut luni reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca "nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme" in Republica Moldova.
Este o reactie de o duritate fara precedent la adresa clasei politice din Moldova, unde partidul autointitulat pro-european condus de oligarhul Vlad Plahotniuc a pus umarul alaturi de partidele pro-ruse la trantirea guvernului pro-european instalat cu mare efort.
Lovitura politica este una extrem de dura, dat fiind ca finantele din Moldova sunt grav afectate de criza financiara, iar analisti economici de la Chisinau au vorbit chiar despre imposibilitatea platii salariilor si pensiilor fara acest ajutor.
Nu este clar in acest moment cum va reactiona clasa politica moldoveneasca in fata acestui refuz brutal de asistenta venit din partea practic Romaniei, ultimul partener european care a mai dat atentie in ultima jumatate de an "dosarului Moldova".
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, informeaza Cotroceniul.
Motivul invocat de seful statului este situatia de la Chisinau, unde este in functie un guvern interimar, iar situatia politica este neclara.
"Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se arata in cererea de reexaminare.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 13 octombrie, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet (intre timp demis), ca Republica Moldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute, amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro.
Textul trimis de Klaus Iohannis:
În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea
CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015.
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015 vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României. Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.
Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate - considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS - WERNER IOHANNIS