Lovitură dură dată organizatorilor de festivaluri pe plajă: taxa de eveniment. „E o suprataxă”. Cum se apără Apele Române
Instituită de Direcția Apele Române Dobrogea Litoral, taxa se adresează tuturor celor care organizează evenimente pe plajă, indiferent că sunt festivaluri cu zeci de mii de oameni, competiții sportive sau manifestări gastronomice.
Taxa de eveniment, lovitură pentru organizatorii de festivaluri pe plajă FOTO Neversea
Organizatorii de evenimente pe plajă spun că au aflat despre existența acestei taxe doar acum, cu nicio lună înaintea deschiderii sezonului estival 2024, când deja au făcut planurile pentru evenimentele din vară. Acum vor trebui să își ajusteze bugetele alocate și pentru acest „bir” nou, care este unul consistent întrucât se facturează pe zi și în funcție de suprafață.
„Utilizarea domeniului public al apelor pentru evenimente sportive, culturale și de agrement se realizează în baza plății unui tarif al cărui cuantum este stabilit prin hotărârea Consiliului de Conducere al Administrației Naționale "Apele Române", conform Conform prevederilor O.U.G. nr. 52/31.05.2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apelor", a declarat Marieta Iorga, purtător de cuvânt al DADL.
Astfel, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați de plajă se plătește o taxă de 2.476 de lei pe zi, pentru o suprafață de până în 5.000 de metri pătrați taxa este de 4.800 de lei pe zi, iar pentru o suprafață de 5.000 de metri pătrați se plătește o taxă de 9.624 de lei pe zi. Există și varianta de a plăti această taxa pe oră, pentru evenimentele de scurtă durată.
„Valoarea care se achită se stabilește în funcție de suprafața ocupată din domeniul public al statului și durata evenimentului, care nu poate fi mai mare de zece zile. Evenimentul nu poate avea un caracter repetitiv. Legislația nu prevede scutiri la plata tarifelor pentru utilizarea domeniului public al apelor pentru evenimente sportive, culturale și de agrement", a mai declarat Marieta Iorga.
Taxa, susțin reprezentanții instituției, exista și înainte de acest sezon estival, însă era de 500 de lei pe zi, iar acum doar a fost modificată.
„Vine într-un context nefavorabil pentru industria evenimentelor”
Taxa îi afectează în egală măsură și pe organizatorii de evenimente mici, fără intrare, dar și pe cei de mari evenimente care aduc zeci de mii de participanți pe zi. Primul de această amploare este „Suwaves”, pe plaja din Mamaia, urmat de „Neversea”, pe plaja din Constanța. Anul trecut, de pildă, cel de pe plaja din Constanța s-a organizat pe o suprafață de 110.000 de metri pătrați.
„În cazul nostru, este o taxă dublă pentru că organizăm festivalul pe un sector de plajă care este subcontractat de noi, pentru că sunt câteva plaje care funcționează pe toată perioada verii și avem o parte din festival care se desfășoară pe plaja noastră, așa că, repet, este o taxă dublă atâta timp cât, în sezonul estival, se plătește o taxă în sectorul public, iar apoi trebuie să plătim o taxă pentru patru zile atâta timp cât are loc festivalul. Și, desigur, această taxă vine într-un context nefavorabil pentru industria evenimentelor. Să nu uităm că, anul acesta, a fost majorat TVA pentru biletele la concerte și festivaluri", a declarat Edi Chereji, co-fondator „Neversea".
Potrivit lui Chereji, au fost deja cumpărate peste 15.000 de bilete pentru Neversea vara aceasta.
„Va fi o ediție frumoasă, chiar dacă nu suntem deloc încântați și mulțumiți de această veste pe care am primit-o astăzi. Vom analiza și vom reface bugetul festivalului. Anul acesta trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt", spune Chereji, menționând că această dublă taxare nu îi ajută pe investitorii din industrie, care atrag turiști pe litoral și nu reprezintă un suport pentru nimeni.
„Din păcate, cei care vor simți toate aceste taxe majorate sunt participanții la evenimente, pentru că organizatorii vor trebui să ridice prețul biletelor. Această decizie nu încurajează nici antreprenorii, nici organizatorii privați, nici participanții", a mai declarat co- fondatorul Neversea.
Val de reacții negative
Anul trecut, „Neversea” s-a desfășurat pe 110.000 de metri pătrați de plajă, deci la un calcul sumar, doar pentru acest eveniment ar trebui să ajungă în conturile Direcției Apele Române Dobrogea Litoral două milioane de euro.
„E o taxă ce se va reflecta în buzunarul turiștilor și, mai mult, nu explică, de fapt, cu ce ajută Apele Române la desfășurarea evenimentului sau la ce vor fi folosiți banii colectați din această taxa. O taxă impusă justifică anumite servicii pe care statul, prin Apele Române, le aduce organizatorului, ori, în cazul de față, nu se vede beneficiul. Ei închiriază o dată plaja și apoi o mai închiriază o dată", a declarat Cristian Bărhălescu vicepreședinte ANAT Sud Est.
Potrivit Corinei Martin, președintele patronatului RESTO, numai pentru un festival mai mic această taxă poate fi de 20.000- 30.000 de euro.
„Nu mai putem vorbi de evenimente cu participare gratuită, chiar și pentru elevi sau pentru copii, fiindcă orice eveniment derulat pe plajă, iată, este taxat cu sume extrem de mari. Atunci când nici nu ai introdus această taxă în calculele tale, ca organaizator de eveniment, nu-ți vei acoperi acest cost. Practic, dacă vorbim de evenimentele de 1 Mai, biletele sunt vândute aproape în procent de 90 la sută, nu ai cum să le crești prețul acum", spune Corina Martin.
Organizatorii de evenimente mici, cum ar fi un festival culinar, nici măcar nu se mai gândesc să le țină anul acesta, pentru ca beneficiul lor era din vânzarea preparatelor și nu le pot impune turiștilor și o taxă de intrare în schimbul căreia să ofere doar accesul într-un loc de unde să își cumpere mâncare.
„Banii colectați din această taxă nici măcar nu rămân aici, local, ci se duc la centru, unde nu mai știe nimic nimeni de ei", a explicat Anca Nedea, hotelier.
Reprezentanții Apelor Române se apără și spun că plaja este un loc de relaxare, și nu pentru organizarea de evenimente. În plus, ei susțin că banii proveniți din această taxă vor ajunge în final să fie folosiți pentru refacerea plajei, după ce evenimentele respective se încheie, deși, prin contract, investitorii sunt obligați să aibă o firmă care să facă curățenie pe plajă pe toată durata și după terminarea festivalurilor.
Sursa: adevarul.ro