Lovitură de teatru!/Rușii ar fi reușit să pună mâna pe sistemul Starlink al lui Elon Musk și l-ar folosi pe frontul din Ucraina
Imagini apărute de pe frontul războiului din Ucraina arată cum soldați ruși ar fi reușit să captureze mai multe sisteme de internet Starlink dezvoltat de către compania SpaceX a lui Elon Musk. Mai mult, pare că rușii s-ar folosi deja de sistemul Starlink pe front.
Imagini publicate pe rețelele de socializare arată cum militarii ruși ar fi reușit să pună mâna pe numeroase sisteme de antene Starlink care le-ar permite accesul la rețeaua de sateliți SpaceX ce le poate furniza o acoperirew cu internet chiar și în zone izolate și chiar pe linia frontului.
Nu este clar cum au reușit rușii să pună mâna pe sistemele Starlink, compania lui Elon Musk declarând în repetate rânduri în trecut că nu face afaceri cu guvernul rus. O ipoteză lansată de unii comentatori ar fi că rușii ar fi reușit să cumpere sistemele starlink prin intermediari de pe unele piețe din țări terțe.
Mai mult, imagini au apărut și cu astfel de sisteme Starlink de partea rușilor chiar pe linia frontului, în toiul luptelor. Folosirea sistemelor Starlink pe linia frontului ar putea duce la probleme de comunicații, spun unii comentatori ucraineni.
Pe de altă parte, folosirea lor atât de aproape de front ar face practic imposibilă oprirea furnizării de informații din partea sateliților Starlink pentru că ar fi într-o „fâșie” de teren de doar câțiva kilometri unde și ucrainenii folosesc și au nevoie de serviciile companiei lui Musk.
Serviciul Starlink, vital pentru trupele ucrainene
Starlink, serviciul de comunicaţii prin satelit care poate oferi conexiuni la internet chiar și în cele mai izolate zone de pe planetă, a fost folosit de trupele ucrainene încă de la începutul conflictului pentru o varietate de acţiuni, inclusiv pentru comunicaţii pe câmpul de luptă.
În toamna lui 2022, SpaceX, compania care produce Starlink, avertizase Pentagonul că ar putea sista acest serviciu vital pentru Ucraina, pe care de la începutul războiului îl oferise gratis. Elon Musk atrăgea atenţia că operaţiunea a devenit mult prea costisitoare şi nu o poate furniza gratis pe termen nelimitat. Potrivit miliardarului, costurile pentru întreţinre se ridicau la 20 de milioane de dolari pe lună. În cele din urmă Pentagonul a fost de acord să susțină costurile Starlink pentru Ucraina.
De la începutul războiului, SpaceX, prin donaţii private şi în cadrul unui contract separat cu o agenţie americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor şi armatei ţării serviciul de internet Starlink, o reţea în creştere rapidă, de peste 4.000 de minisateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului.
Rusia a încercat să întrerupă şi să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv să blocheze Starlink în regiune, dar SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.