Lovitură de stat în Sudan: Şeful armatei afirmă că premierul arestat se află la el acasă

Lovitură de stat în Sudan: Şeful armatei afirmă că premierul arestat se află la el acasă

Prim-ministrul sudanez Abdallah Hamdok, a cărui eliberare este cerută de comunitatea internaţională după ce armata l-a arestat luni, "se află la mine acasă", a declarat marţi generalul Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei care a dizolvat autorităţile ţării, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Generalul Burhan a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Khartoum, că Hamdok este în siguranţă şi că este reţinut "pentru propria siguranţă". El a dat asigurări că Hamdok, fost economist la ONU, este "bine sănătos" şi că "se va întoarce acasă atunci când se va termina criza".

"Da, am arestat miniştri şi politicieni, dar nu pe toţi", a mai spus generalul în cadrul unei lungi conferinţe de presă în care şi-a justificat toate acţiunile.

Abdel Fattah al-Burhan a spus că a înlăturat guvernul lui Abdallah Hamdok pentru a evita războiul civil şi i-a acuzat pe politicieni de incitare împotriva forţelor armate.

Între timp, trei ambasadori sudanezi în Europa au condamnat marţi lovitura de stat de luni şi s-au proclamat drept ambasade ale "poporului sudanez", a anunţat pe Facebook Ministerul Informaţiei, relatează AFP.

"Ne aliniem astăzi cu opoziţia eroică urmată de lumea întreagă şi proclamăm ambasadele Sudanului în Franţa, Belgia şi Elveţia drept ambasade ale poporului sudanez şi ale revoluţiei sale", au scris Omar Bashir Maniss, Abderrahim Ahmed Khalil şi Ali Ibn Abi Taleb Abderrahman al-Gendi.

Biroul premierului Abdallah Hamdok a cerut marţi ca acesta şi ceilalţi deţinuţi să fie eliberaţi, notează Reuters.

Potrivit biroului lui Hamdok, el rămâne "autoritatea executivă recunoscută de poporul sudanez şi de lume", a precizat acesta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, a adăugat sursa citată, nu există altă alternativă în afară de proteste, greve şi nesupunere civilă.

Puciul de luni a pus capăt tranziţiei spre democraţie a Sudanului la doi ani după o revoltă populară care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Omar Hassan al-Bashir.

Un oficial al Ministerului Sănătăţii a anunţat că şapte persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forţele de securitate şi protestatari luni. Marţi, viaţa socială s-a oprit la Khartoum şi în oraşul Omdurman de pe malul celălalt al Nilului, magazinele fiind închise şi vizibile încă coloane de fum în locurile în care protestatarii au dat foc la cauciucuri.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”