Lovitură de stat eşuată în Gabon
O tentativă de lovitură de stat condusă de un grup de soldaţi a eşuat luni în Gabon, în timp ce preşedintele acestei ţări, Ali Bongo, bolnav, se află la tratament în Maroc, transmite AFP.
Respectivul grup de militari a apărut la primele ore ale dimineţii la radio-televiziunea naţională din capitala Libreville şi a lansat un apel la revoltă către populaţie, anunţând totodată crearea unui ''Consiliul naţional al restaurării'' democraţiei. Apelul a fost citit de un militar care s-a prezentat drept locotenentul Ondo Obiang Kelly, locţiitor al comandantului Gărzii Republicane.
Câteva ore mai târziu, calmul a ''revenit'' şi autorităţile au preluat situaţia ''sub control'', potrivit ministrului comunicaţiilor şi purtător de cuvânt al guvernului, Guy-Bertrand Mapangou. Acesta a spus că au fost cinci membri ai unui comandou care preluaseră controlul radio-televiziunii, dintre care patru au fost arestaţi şi al cincilea a fugit.
Forţele de securitate au fost desfăşurate în capitală şi vor rămâne acolo şi în zilele următoare pentru a menţine ordinea, a mai afirmat oficialul gabonez.
Frontierele au rămas deschise, în schimb internetul era tăiat la Libreville, după cum a constatat corespondentul AFP, care a auzit şi focuri de armă în zona radio-televiziunii şi a observat mişcări de blindate pe principalele bulevarde din Libreville.
Acelaşi corespondent afirmă că zeci de tineri au incendiat o maşină şi cauciucuri într-un cartier din apropierea radio-televiziunii, aparent dând curs apelului la revoltă lansat de pucişti, iar forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţi.
Tentativa de lovitură de stat a fost condamnată de Uniunea Europeană, Uniunea Africană şi de Franţa.
În acest timp, preşedintele Ali Bongo, în vârstă de 59 de ani, se află în Maroc în convalescenţă după ce pe 24 octombrie a suferit un accident vascular cerebral în Arabia Saudită. El i-a succedat la putere în 2009 tatălui său, Omar Bongo, decedat în acel an după ce din 1967 a condus neîntrerupt Gabonul, fostă colonie franceză bogată în petrol.AGERPRES