Lovitură de „palat” în Vietnam?/Șeful Partidului Comunist „se va concentra de acum asupra sănătăţii sale”

Lovitură de „palat” în Vietnam?/Șeful Partidului Comunist „se va concentra de acum asupra sănătăţii sale”

Secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez (PCV), Nguyen Phu Trong, 80 de ani, considerat omul cu cea mai mare influenţă în această ţară, „se va concentra asupra sănătăţii sale”, a anunţat joi partidul unic al puterii, care a informat de asemenea că a fost numit un interimar, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Biroul politic, cea mai înaltă autoritate a PCV, l-a numit pe preşedintele To Lam pentru a prelua responsabilităţile lui Nguyen Phu Trong în absenţa lui.

„Pentru ca secretarul general să îşi poată prioritiza timpul ca să se concentreze pe tratamentul său” medical, „biroul politic l-a numit pe preşedintele To Lam pentru a conduce lucrările” repartizate secretarului general, a scris partidul într-un comunicat.

Sănătatea lui Nguyen Phu Trong alimentează numeroase zvonuri cu privire la capacitatea sa de a rămâne la putere până la congresul din 2026 care trebuie să desemneze succesorul său.

În funcţie din 2011, Nguyen afişează o longevitate remarcabilă în postul său, care coincide cu o derivă autoritară a Vietnamului, potrivit unor grupuri de apărare a drepturilor omului.

În vârstă de 67 de ani, To Lam, de câteva luni preşedinte al partidului, era considerat unul dintre candidaţii cei mai serioşi pentru a-i succeda. El s-a remarcat pentru linia dură pe care a adoptat-o atunci când era ministru al securităţii publice.

Vietnamul a cunoscut în ultimele luni mai multe schimbări în posturi cheie ale statului, pe fondul epurărilor anticorupţie şi al luptelor interne pentru putere.

Vietnamul este condus de Partidul Comunist, principalele decizii fiind luate de Politburo, format din 16 membri.

Deși președintele este teoretic șeful statului, omul forte al regimului era secretarul general al partidului, Nguyen Phu Trong, care este considerat artizanul campaniei anticorupție, populară în rândul vietnamezilor.



Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii