„Lotus”, comandantul Wagner care a supraviețuit și ar putea prelua conducerea mercenarilor după moartea lui Prigojin
Conducerea brutalului grup de mercenari Wagner ar putea fi preluată de unul dintre sângeroșii prieteni ai lui Evgheni Prigojin, după ce acesta a fost declarat mort într-un accident de avion, miercuri, 23 august, în regiunea Tver.
Comandantul Wagner Anton Elizarov supranumit Lotus FOTO ChrisO_Wiki via Twitter
Se zvonește că Anton Elizarov, 42 de ani, care a numit grupul de mercenari drept „cavaleri” și care nu-l suportă pe Vladimir Putin ar putea prelua conducerea Grupului de mercenari.
Experta Samantha de Bendern a declarat pentru The Sun că numele lui Elizarov ar fi circulat in diferite grupuri Telegram ca un potențial nou lider al grupului.
„Există un tip, Elizarov, care este singurul lider supraviețuitor din rândul comandanților Wagner”, a spus ea
Cunoscut sub numele de „Lotus”, Elizarov ar fi implicat în transferul și activitățile grupului din Belarus și a comandat mercenarii Wagner în timpul celei mai sângeroase bătălii a războiului din Ucraina.
Elizarov a cucerit Soledar
Elizarov a condus ofensiva din Soledar, unde au murit sute de soldați ucraineni și ruși în timpul bătăliei de cinci luni - și a fost ulterior declarat drept „cuceritorul Soledarului” de către Prigojin.
În ciuda faptului că și-a început cariera militară în Forțele Armate Ruse, Elizarov pare să se fi întors împotriva lui Putin și să se fi dedicat grupului de mercenari, care este format din unii dintre cei mai periculoși deținuți ai Rusiei, dar și din fost militari, unii din trupele de elită.
Se crede că „Lotus“ era foarte loial lui Prigojin, mai degrabă decât lui Putin.
Într-un interviu acordat canalului Telegram Grey Zone, al Grupului Wagner, la începutul acestui an, Elizarov a vorbit despre loialitatea sa față de grupul de mercenari.
El a spus: „PMC „Wagner” nu este doar o structură care unește oamenii, este o ideologie.
„Ați auzit povestea despre Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde? Deci, toți comandanții Grupării Wagner sunt cavaleri, iar liderul nostru este Directorul.
Nu putem fi divizați, toate deciziile se iau în comun, la consiliul comandanților. Astfel, s-a creat o structură imună la corupție".
A fost fotografiat lângă Prigojin de multe ori și, înainte de moarte. Se crede că Elizarov s-a alăturat grupului în jurul anului 2016, după ce a fost condamnat pentru fraudă, potrivit Molfar , o companie de securitate.
A luat parte la acțiuni militare în Siria, înainte de a activa în Republica Centrafricană și a comanda o unitate în Libia. „Lotus” este pe lista persoanelor sancționate de Ucraina , Franța , Uniunea Europeană , Japonia , Belgia , Noua Zeelandă și Elveția . Se știe că Elizarov are o soție, Aleksandra Eelizarova și o fiică, Arina Elizarova.
Ce se va alege de grupul de mercenari Wagner ?
Grupul Wagner a murit încet în ultimele două luni după rebeliunea eșuată, iar moartea anunțată a finanțatorului său Evgheni Prigojin lasă miliția privată cu „opțiuni limitate”, spune Justin Crump, veteran al armatei britanice ce conduce o companie de private de informații.
Nu numai Prigojin a murit în incident. Cu el în avion se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, fondatorul Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea convoiului de mercenari care pornise în iunie spre Moscova.
Centrul național de rezistență al Ucrainei susținea, joi, 24 august, citând surse din Belarus, că unele forțe Wagner se îndreaptă spre granița cu Rusia.
Comentând aceste informații Crump a spus că „există multe afirmații despre ceea ce face sau nu Wagner, dar realitatea este că a fost dezmembrat în ultimele luni“. Ceea ce este clar este, Wagner, așa cum fusese creat de Prigojin, nu mai există.
Potrivit rapoartelor recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în bazele din Belarus începuseră să părăsească acea țară. Unii erau nemulțumiți de salariile mai mici din acea țară, iar alții s-au dus în Africa de Vest. Forțele din Belarus s-au redus cu aproximativ un sfert din cei peste 5.000 de mercenary de aici. Deși au fost menționate în mod speculativ câteva nume ca posibili înlocuitori pentru Prigojin, cu aprobarea Kremlinului, nu se știe dacă vreunul dintre ei va fi capabil să-l înlocuiască.
Având în vedere că rolul proeminent al Wagner în operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina era deja puternic redus în urma tentativei de rebeliune armată eșuată, Prigojin încerca să-și recupereze o parte din influență prin operațiunea sa din Africa.
Săptămâna aceasta a postat un videoclip de undeva din Africa, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile lui au fost iertate. În acel videoclip, Prigojin a insistat că recrutează pentru operațiuni în Africa, invitând, de asemenea, investitori din Rusia să pună bani în Republica Centrafricană prin Russian House, un centru cultural din capitala țării africane.
De altfel, Prigojin se pare că zbura miercuri, împreună cu alți lideri înalți ai lui Wagner, înapoi dinspre Africa, atunci când avionul s-a prăbușit.
O mare parte din imperiul african al Wagner, combinând operațiuni de dezinformare, interese comerciale tulburi și munca mercenară, s-a bazat pe conexiunile fără scrupule pe care Prigojin și apropiații săi le-au creat de-a lungul anilor. Așa cum sugera analistul militar britanic Sean Bell pentru Sky News, în iunie, după marșul Wagner către Moscova, Wagner nu este nimic fără Prigojin: „Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul așa cum îl știm noi.”
Mercenarii așteaptă ordine de la noii comandanți
Joi, lângă birourile din Sankt Petersburg ale grupării Wagner, oamenii au început să lase flori și lumânări pentru Evgheni Prigojin. Printre ei, doi bărbați mascați, care au spus că sunt membri ai grupării de mercenari, au vorbit cu reporterii. Ambii au spus că de acum așteaptă noile ordine de la comandanții rămași.
Un canal Telegram asociat Wagner l-a declarat pe Prigojin erou și patriot și a scris că acesta a murit de mâna „trădătorilor Rusiei“. „Nu reușesc să-mi găsesc cuvintele... Ne-am pierdut comandantul, am pierdut doi comandanți. Avem alți comandanți cărora ne vom supune. Și vom opera în continuare conform regulilor Wagner. Ne exprimăm condoleanțele... Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat. Trebuie să rămânem uniți“, spune unul dintre bărbați. „Vom aștepta instrucțiuni de la comandanții noștri“, adaugă celălalt.
Sursa: adevarul.ro