Loterii notabile din istorie

Loterii notabile din istorie

Săptămânal, milioane de oameni din întreaga lume își investesc speranțele într-un bilet de hârtie sau bilet virtual la loterie. În România, Loteria Română a fost înființată pe 14 septembrie 1906, fiind una dintre instituțiile cu tradiție din societatea românească.

Foto canva. com

Foto canva. com

Actul de înființare al Loteriei de Stat este legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor, care a fost promulgată în 29 mai 1906 de regele Carol I.

Jocul de Loto este considerat un joc de noroc care implică o extragere de numere aleatorii pentru diferite premii. În funcție de jocul de loto, oamenii pun pe un bilet de hârtie sau digital câteva numere, în speranța de a câștiga premiile puse în joc.

Însă rădăcinile loteriilor de astăzi pot fi urmărite de pe vremea Imperiului Roman unde împărații dădeau cadouri invitaților printr-un tip de sistem de loterie.

Primul joc de LOTO a fost organizat în Italia, la Genova, în secolul al XVI-lea. În fiecare an au fost organizate extrageri pentru a alege cinci persoane din 90 de candidați pentru a deveni membri ai Senatului. Pentru o sumă modică, cetățenii pariau pe cele cinci nume care vor fi selectate. Persoana care nimerea cele cinci nume a primit un premiu jackpot.

Mai târziu, numele au fost înlocuite cu numere și așa s-a născut jocul de loto cum îl știm astăzi. Nu este astfel de mirare de ce Italia Keno este unul dintre cele mai populare jocuri de tip loterie, la care în prezent participă online jucători din zeci de țări.

Loteria din Grecia Antică

Însă unele dovezi arată că jocurile de loto au apărut în Grecia Antică . Orașul-stat grecesc antic Atena este considerat locul de naștere al democrației, dar metoda sa de alegere a liderilor semăna puțin cu loteria de astăzi. În loc să se bazeze în întregime pe alegeri, atenienii din secolul al VI-lea î.Hr. și-au ales majoritatea oficialilor guvernamentali printr-un sistem de alocare aleatorie sau „sortare”.

Candidații eligibili - de obicei bărbați liberi cu vârsta peste 18 ani - și-ar fi plasat numele la o loterie. Câștigătorii vor fi apoi extrași și atribuiți termeni ca jurați sau membri ai consiliului cetățean. Atenienii considerau loteria mai democratică decât alegerile, despre care credeau că ar putea fi ușor corupte de bani sau de influența politică.

Loteria Keno

Jocul Keno îl întâlnim în cazinourile de astăzi, dar istoria sa începe în urmă cu mai bine de 2000 de ani, în China. Keno antic era cunoscut sub numele de „baige piao” sau „bilet de porumbel alb” și, de obicei, lua forma unui joc în stil loterie, în care jucătorii alegeau o serie de numere sau personaje și apoi primeau un premiu dacă alegerile lor apăreau într-un desen aleatoriu.

Loteria Națională a Reginei Elisabeta

Prima loterie de stat din istoria Angliei datează din 1567, când regina Elisabeta I a organizat o extragere pentru a strânge fonduri pentru „repararea paradisurilor și a forței Regatului și pentru alte astfel de lucrări de natură publică”.

Loteria Reginei era oarecum neobișnuită pentru standardele moderne. Costurile erau mari pentru acea vreme, dar și premiile au fost pe măsură. Peste 10.000 de participanți au fost norocoși și au primit premii în bani, dar și în bunuri precum farfurii, tapiserii și lenjerie de pat pentru câștigătorul locului I.

La începutul anilor 1600, de exemplu, Virginia Company din Londra a organizat o loterie pentru a ajuta la finanțarea coloniei sale Jamestown din America de Nord.

Concluzii

În decursul istoriei, loteriile naționale au avut și rol de strângere de fonduri pentru diferite cauze umanitare . Oamenilor le erau oferite diverse premii pentru a cumpăra bilete la diferite tombole, o parte din bani fiind transformată în fond de premiere. Astăzi, jocurile de loto sunt răspândite la nivel global, iar jucătorii au la dispoziție diferite variante de tip loto unde își pot încerca norocul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite