Londra va furniza Ucrainei peste 10.000 de drone, utile inclusiv în atacuri asupra flotei navale ruse
Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta „peste 10.000 de drone", inclusiv drone de atac, iar guvernul de la Londra a alocat pentru acest demers încă 125 de milioane de lire sterline, în plus faţă de cele 200 de milioane de lire promise anterior, relatează agenţiile France Presse şi DPA, citate de Agerpres.
Grant Shapps. FOTO EPA EFE
Anunţul a fost făcut joi, la Kiev, de ministrul britanic al apărării Grant Shapps , care a încurajat aliaţii Ucrainei în războiul cu Rusia să procedeze la fel.
Noua livrare, care vine după altele, include circa o mie de drone de atac de unică folosinţă, plus drone de supraveghere maritimă şi de atac asupra navelor flotei ruse de la Marea Neagră, dar cea mai mare parte a pachetului va cuprinde drone FPV (First Person View), acestea din urmă fiind drone dirijate de un pilot care vede într-o cască sau pe ecranul unui calculator imaginea terenului deasupra căruia zboară drona.
„Încurajez partenerii internaţionali să se alăture Regatului Unit”
UK a anunţat luna trecută o colaborare cu Letonia pentru organizarea unei coaliţii care să producă şi să livreze Ucrainei drone „pe scară extinsă şi la preţuri abordabile".
„Suplimentez angajamentul nostru pentru a înarma Ucraina cu noi drone moderne furnizate direct de industria de apărare lider mondial a Regatului Unit, din fabrică direct pe linia frontului. Încurajez partenerii internaţionali să se alăture Regatului Unit în acest efort", a indicat ministrul Grant Shapps, după ce s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Atât armata rusă, cât şi cea ucraineană folosesc intens dronele pentru recunoaştere, pentru reglarea tirului artileriei şi pentru atacuri asupra infanteriei şi echipamentelor militare, inclusiv asupra tancurilor, blindatelor sau obuzierelor.
Armata ucraineană încearcă de asemenea să compenseze cu ajutorul dronele deficitul de muniţie de artilerie cu care se confruntă.
Dar armata rusă foloseşte mijloace performante de război electronic pentru neutralizarea dronelor, iar industria militară rusă a conceput de la începutul războiului mai multe tipuri de drone de atac şi recunoaştere. De exemplu, Rusia a dezvăluit săptămâna trecută o dronă FPV necunoscută până atunci, denumită „Vampir", cu care a distrus unul dintre tancurile americane Abrams furnizate Ucrainei de SUA.
Sursa: adevarul.ro