Locul din România cu cea mai bună saramură naturală. Era știut și de domnitorii Mihai Viteazul și Mircea cel Bătrân

Locul din România cu cea mai bună saramură naturală. Era știut și de domnitorii Mihai Viteazul și Mircea cel Bătrân

Localnicii din comuna dâmbovițeană Ocniţa au în spatele curților o adevărată comoară. Este vorba de un deal de sare exploatat în urmă cu sute de ani și care le oferă, în fiecare toamnă, o saramură excelentă pentru murături.

FOTO atelierdegis.wordpress.com

FOTO atelierdegis.wordpress.com

Istoria Malului cu sare este bogată, iar sursele istorice leagă acest monument natural de perioada romană. Dată fiind importantă zăcămintelor de sare, se crede că „Drumul Sării” pornea de undeva din acest loc, sarea fiind în egală măsură un condiment, dar și un mijloc de schimb.

Importanța malului cu sare este cu atât mai mare cu cât, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, locuitorii din zona scoteau bulgarii de sare pe care voevodul îi folosea pentru a plăti dările turcilor. Chiar și în perioada lui Mihai Viteazu zona a fost foarte importantă, extracția de sare fiind una din activitățile de baza din zona.

În perioada lui Constantin Brâncoveanu, localitatea se transformase într-un adevărat târg , iar scoaterea sării din adâncuri este modernizată.

FOTO atelierdegis.wordpress.com

FOTO atelierdegis.wordpress.com

În perioadele mai apropiate de zilele noastre, în era comunistă, malul cu sare era locul unde foarte mulți oameni se aflau în detenție pe viață și unde erau obligați să lucreze la spart bulgarii de sare.

Cantitatea scoasă de pușcăriași era încărcată și trimisă la București, unde era transportată mai departe la diferite fabrici situate la Dunăre. Odată cu trecerea timpului, mina de sare a fost acoperită și, odată cu ea, galeriile adânci de unde se extrăgea sarea. Malul cu sare reprezintă doar ,,vârful iceberg-ului’’ în ceea ce privește zăcământul de sare, cantități foarte mari fiind chiar sub pământ.

În prezent, malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natură și-a făcut treaba foarte bine. În prezent, în jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire, izvoare cu apă sărată, galerii subterane, formațiuni care au fost rezultate din cristalizare și precipitații, precum și trovanti. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem”, precizează Primăria Ocnița.

Rețeta pentru saramură

Localnici au o reţetă moştenită de la strămoşii lor pentru prepararea saramurii: când prepară murăturile, folosesc doar apa sărată care izvorăşte direct din dealurile din zonă. Acolo se află dealuri bogate în sare, motiv pentru care izvoarele au apă sărată, numai bună pentru murături.

image

Pentru aprovizionarea cu sare, gospodinele nu mai merg la magazin, ci direct la izvoarele sărate, care sunt situate la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede. Reţeta fiecărui gospodar este, însă, diferită.

„Eu la un bidon de 100 de kilograme pun o găleată mare de apă sărată. Şi restul, mirodenii. Mai bag şi un porumb, gutuie, băgăm de toate acolo să miroasă frumos. De când mă ştiu fac aşa. Lumea ia apă şi pentru băi, ia cu bidoanele“, a povestit şi Maria, o altă localnică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron