Locul de muncă unde un angajat poate lua 4.000 de euro pe lună. „Ceva mai bine decât patronul”

Locul de muncă unde un angajat poate lua 4.000 de euro pe lună. „Ceva mai bine decât patronul”

România este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, iar venituri mai mici au doar bulgarii. Există însă și în România locuri de muncă bine plătite. Un antreprenor care se pregătește să deschidă o pizzerie a vrut să afle ce salarii se oferă în acest domeniu și a postat o întrebare în acest sens pe grupul de Facebook Grupul antreprenorilor din România.

bancomat

„Bună ziua, am nevoie de un sfat din partea celor care sunteți în domeniu. Deschid în curând o pizzerie și doresc să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzer care o să lucreze două zile cu două zile libere, de dimineață de la ora 8.00, până seara la 10.00. Ce salariu oferiți dumneavoastră în aceste condiții? Mulțumesc. O zi cu spor vă doresc”, a scris acesta.

Îi lasă exact șapte ore pentru somn”

Răspunsurile nu au întârziat, dar multe dintre ele nu au fost neapărat pe placul viitorului antreprenor. Mai mulți internauți l-au luat la rost pentru programul impus angajaților.

„Bă, voi sunteți nebuni? 14 ore pe zi la servici, omul mai face 45 de minute pe drum de acasă că doar nu locuiește în cuptorul de la pizzerie, mai are nevoie de juma de oră să se pregătească înainte să iasă din casă și probabil de o oră după ce ajunge acasă înainte să adoarmă. Deci ăsta îi lasă exact 7 ore pentru somn”, a spus cineva.

A continuat apoi în aceeași notă: „Patronilor cu acest tip de mentalitate le doresc să primească dublu față de ceea ce oferă, în loc de 14 ore ei să aibă parte de 28 de ore. Și eu muncesc, un schimb de 12 ore pe zi, 4 zile și apoi 4 liber. Singura bucurie este atunci când îți iei 4 zile de concediu și te alegi cu 12 zile libere. În rest, cele 4 zile când lucrezi 12 ore nu exiști, iar din cele 4 libere una e să îți revii și alta e să te pregătești de lucru. Și să nu îmi spuneți că la ora 10.00 se pune lacătul pe ușa, ora 22.00 poate deveni foarte ușor ora 24.00 sau 02.00 în unele zile.

Un salariu decent

Alții au venit cu sfaturi și cu idei concrete. Au apărut calcule, sugestii și polemici între mai mulți membri ai grupului.

„De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o luna. Legea spune că se lucrează 40 ore pe săptămâna x 4 săptămâni = 160 ore...deci avem 50 ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 lei brut / 160 ore = 42.5 RON pt orele legale și (dublu) 85 RON pt cele 50 ore suplimentare vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut, deci 6.464 RON net”, a scris cineva.

„Fix astea sunt salariile la un pizzer bun care știe să își facă treaba. Peste 6.000”, a completat un altul.

Cunosc pe cineva care la un program mai peste normă îi dădea unui bucătar-șef acum un an 7.000 în mână și garsoniera unde să stea. Local cu clientela destul de multă, dar nu de fițe. Se discuta despre ceva zeci de pizza făcute pe zi ca să acopere salariul. Un pizer cu un ajutor și un cuptor decent trebuie să scoată 100 de pizza pe oră, altfel sunt cam pierde vară. Nu înseamnă că în 12 ore fac 1.200. Mă refer că la o ora de vârf trebuie să ducă atât”, a adăugat altcineva.

Altul a venit cu o observație interesantă, pornind tot de la faptul că viitorul angajat nu va mai avea practic timp liber. „Ca să nu îți plece: 5.000 lei + 30% din vânzarea de pizza. Așa îl motivezi să stea și să și facă treaba. Dar cu greu o să găsești un pizzar bun, mai ales unul care să și facă o napoletană”, a fost o altă părere. A fost imediat combătut de altcineva. „La o medie de 50 pizza / zi ajunge să câștige vreo 4.000 de euro. Ceva mai bine decât proprietarul. Calcul făcut pentru 30 zile, cu un preț de 35 lei / pizza. Ca și completare, nu lua sfaturile unora care n-au nicio treaba cu Horeca”, a spus acesta.

Între exploatare și ore suplimentare

Altcineva i-a atras atenția viitorului antreprenor că din lăcomie încalcă legea. „Până la salariu, aveți grijă la programul de lucru. Potrivit Codului Muncii, un salariat nu poate lucra mai mult de 12 ore/ zi iar programul de 12 ore trebuie urmat de o perioada de repaus de cel puțin 24 de ore.”

„Nu poate fi obligat, dar dacă acceptă nu e nici o problemă”, a intervenit altul în discuție. Și cei doi au continuat să se contrazică pe această temă: „Nu există așa ceva! Codul muncii este cât se poate de clar. După 12 ore de muncă urmează o perioada de repaus de 12 ore.”

Și nu s-au oprit aici: „Dacă vrei. Dacă vreau să muncesc 18h sau extra ore. Nu mă poate împiedică nimeni. Asta e culmea să fiu acuzat de ilegalități că muncesc peste program.”

Imediat au intervenit și alții în polemică. Cineva a explicat și ce lege îi oprește în teorie pe patroni să abuzeze de angajați. „Degeaba vrei, angajatorul are obligația sa te trimită forțat acasă. 32h maxim pe luna de OT sau media orelor de muncă pe ultimele 4 luni sa nu depășească 48h pe săptămână. Legea 53/2003, Art 114.”

Însă alt internaut a descoperit un alt tertip prin care angajații pot să muncească și mai mult. „Sau îți face un alt contract pe o alta societate. Un angajat poate avea mai multe contracte de munca (inclusiv full time), cu societăți diferite, cu condiția să nu se suprapună orele prestării.”

Cineva a explicat logic care sunt riscurile celor care muncesc mult peste program și a închis dezbaterea.

„Dacă pățești un accident de muncă și se descoperă ca nu ați respectat legislația muncii, administratorul firmei este pasibil de închisoare. Legal este simplă treaba, repet - citește legislația muncii. Nu exista acordul tău, într-o companie cu manageri cerebrali ești zburat acasă dacă atingi 16 ore de muncă și ești primit la muncă înapoi abia peste 24 ore. Am avut cazuri cum spui tu, om care refuza să plece din dorința să rezolve cât mai multe (16-17 ore consecutive), chemat taxi și trimis acasă. Într-o corporație există indicatori de overtime raportați săptămânal urmăriți împreună cu HR, nu se acceptă deviații peste 32h OT pe luna per om, cu asa ceva nu te joci. Stai numai să apară un caz ca cel de la Crevedia și să vezi controale.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii