Locuitorii unui sat din Elveția, sfătuiți să fugă de o iminentă și monstruoasă alunecare de teren
Locuitorilor din micul sat elvețian Brienz li s-a spus să își facă bagajele și să plece imediat. Motivul: două milioane de metri cubi de rocă de pe muntele de deasupra lor se vor desprinde și se vor prăbuși în următoarele câteva zile, relatează BBC.
FOTO: CHRISTOPH NÄNNI, TIEFBAUAMT GR, SWITZERLAND via BBC
Ordinul de evacuare nu a fost o surpriză prea mare pentru cei aproximativ 70 de săteni rămași, Brienz, din cantonul estic Graubünden, fiind considerat de ceva timp un risc geologic.
Satul însuși este construit pe un teren care se prăbușește spre vale, ceea ce face ca turla bisericii să se încline și să apară fisuri tot mai mari în clădiri.
În prezent, se lucrează pentru a încerca să stabilizeze acest lucru și există semne că alunecarea ar putea fi încetinită. Dar, în mod îngrijorător, versantul muntelui de deasupra Brienz se descompune între timp.
Sătenii se obișnuiseră cu bolovani destul de mari care se prăbușeau în grădinile lor, aflate la poalele muntelui.
Geologii au avertizat că mișcarea rocilor se accelerează. O parte a peretelui stâncos, supranumit în mod inocent „insula”, aluneca până în 2023 cu o viteză de 32 de metri în fiecare an.
Și totuși, nimeni nu s-a gândit că va trebui să plece atât de curând.
Autoritățile avertizaseră cu privire la o posibilă evacuare în această vară, iar la sfârșitul acestei săptămâni a fost programată o întâlnire pentru a-i pune pe toți la curent.
În schimb, după ce ultimele evaluări de risc au arătat că o alunecare de pietre era iminentă, ordinul de a pleca a venit brusc marți dimineața. De acum înainte, nimeni care nu locuiește în Brienz nu va avea voie să intre, în timp ce toți sătenii trebuie să plece până vineri.
„Îmi place aici, Brienz este un sat minunat, este liniștit”, a declarat o tânără pentru presa elvețiană. „S-a întâmplat atât de repede”, a spus o alta. „Cu toții am crezut că vom avea mai mult timp, este un sentiment foarte ciudat”.
Celor mai mulți dintre ei li s-a oferit cazare în satele vecine, cum ar fi stațiunea Lenzerheide, care dispune de o mulțime de locuri, deoarece sezonul de schi s-a încheiat, iar vara nu a început încă.
Dar nu este o soluție permanentă și nici una ușoară.
„Sunt pregătită”, a spus o doamnă în vârstă, stând în pragul ușii sale cu valiza sa. „Dar cred că voi aștepta până în ultimul moment”.
Mulți se întreabă acum de ce un sat ar trebui să aibă o astfel de soartă în Elveția, unde reglementările privind construcțiile sunt stricte, iar evaluarea riscurilor este un proces continuu. Dar regiunile alpine ale Elveției sunt deosebit de sensibile la încălzirea globală.
Pe măsură ce ghețarii se micșorează, iar permafrostul de la înălțimea munților începe să se dezghețe, roca devine instabilă.
În 2006, bucăți uriașe de stâncă s-au desprins de pe celebrul Eiger din Elveția, provocând închiderea traseelor de drumeție și determinând geologii să avertizeze că astfel de evenimente ar putea fi așteptate mai des.
În 2017, o alunecare de teren masivă a lovit satul Bondo, tot în Graubünden, îngropând jumătate din sat și ucigând opt persoane.
Vara trecută, cele mai recente măsurători au arătat că ghețarii elvețieni au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor în ultimii 100 de ani.
Sursa: adevarul.ro