Locuitorii orașelor eliberate de sub ruși nu mai au încredere în vecini: stigmatizați că au cooperat cu inamicul
Tsiba, un localnic al orașului ucrainean Kupiansk, a primit o vizită de la patru agenți din serviciile secrete ucrainene (SBU), aflați în căutare de colaboratori ruși, la doar câteva zile după ce orașul a fost eliberat de sub ocupația rusă, relatează NPR .
Unii ucraineni nu mai au încredere în vecinii lor. FOTO Gettyimages
„Voi faceți parte dintre acești oameni?”, au întrebat agenții. „Ia-ți lucrurile. Hai cu noi".
Agenții făceau parte din Serviciul de Securitate al Ucrainei, cunoscut sub numele de SBU. Aveau insigne. Aveau arme.
„A fost înfricoșător”, a afirmat soția sa, pe numele ei Svitlana.
Ofițerii i-au condus la secția de poliție, acolo unde au fost interogați timp de două ore. Au presat-o pe Svitlana Tsiba să vorbească despre ocupația ei, de funcționară pentru satele din jurul orașului Kupiansk.
Aceștia voiau să știe de ce ea continuă să lucreze pentru ruși. Svitlana le-a spus că nu este chiar așa, ci că își ajuta vecinii să îndure o realitate foarte dificilă.
Ca funcționar, femeia se ocupă de toate actele legale. Dar în timpul ocupației, ea strângea și numele sătenilor calificați care puteau primi bani de la ruși, circa 10.000 de ruble, puțin mai mult de 160 de dolari.
„Înțeleg că probabil că ar fi trebuit să ne dăm seama că acțiunile noastre... poate ajutând oamenii, îi ajutăm și pe ocupanți”, a afirmat ea.
Ea nu îi acuză pe agenți pentru faptul că au interogat-o. Își făceau treaba, spune ea. În cele din urmă, i-au permis să plece și i-ar fi comunicat că nu a încălcat nicio lege, a mai adăugat femeia.
Cu toate acestea, Svitlana nu înțelege de ce vecinii ei, pe care ar fi încercat să-i ajute, au denunțat-o ca fiind o colaboratoare. Femeia a spus că ei ar fi cerut să fie incluși pe listă.
„Din satul nostru, nu a fost nicio persoană care să nu fi luat banii aceia”, a afirmat ea. „Dar înțeleg. Oamenii au trebuit să supraviețuiască. Nu dau vina pe nimeni. Dar cum sunt eu vinovată?”.
În orașele recent eliberate, autoritățile s-au concentrat pe găsirea supraviețuitorilor, documentarea crimelor de război și începerea procesului de reconstrucție a locuințelor și clădirilor.
Oamenii nu mai știu în cine să aibă încredere
Însă, o altă provocare care a apărut este modul în care lunile de ocupație rusă au distrus relațiile sociale. Vecinii nu mai știu în cine să aibă încredere. Nu se știe cine a fost colaborator.
Andrii Besedin, primarul interimar al orașului Kupinask, a catalogat acest lucru drept o „problemă uriașă”.
Orașul a fost eliberat , vineri, 9 septembrie, și este considerat ca fiind un punct logistic de aprovizionare a forțelor de ocupație din Donbas.
Locuitorii au trecut prin mari frământări.
În primul rând, rușii au invadat orașul la doar câteva zile după izbucnirea războiului. Oficialii ruși au spus că forțele ruse au reținut și torturat mulți locuitori.
În timpul ocupației, oamenii încercau pur și simplu să supraviețuiască. Pe măsură ce lunile treceau, rezistența s-a transformat în adaptare.
După mai mult de șase luni de ocupație, rușii s-au retras. Ucrainenii au redobândit controlul asupra localității. Locuitorii sunt nevoiți, din nou, să se adapteze.
Ucrainenii care colaborează cu rușii riscă până la 15 ani de închisoare
Besedin afirmă că unii oameni se simt trădați de vecinii lor. Unele dintre cele mai mici acte de cooperare cu ocupanții ruși sunt interceptate ca semne de colaborare. Conform noilor legi adoptate după izbucnirea războiului, cei condamnați riscă până la 15 ani de închisoare.
Alți rezidenți se învinovățesc pentru că nu s-au opus suficient rușilor, a afirmat primarul interimar al Kupiansk.
„Va fi nevoie de timp”, a afirmat el. „Oamenii trebuie să-și revină psihic. Și noi, ca guvern, trebuie să le oferim condițiile necesare pentru ca ei să înțeleagă că Ucraina are grijă de ei”.
Provocarea din unitățile școlare ucrainene
El a spus că se confruntă cu o provocare în școlile ucrainene. Profesorii care s-au opus rușilor refuză în prezent să lucreze cu colegii care au acceptat să predea în sistemul de învățământ rus.
Unii dintre profesorii care au acceptat pozițiile rusești spun că nu au fost conștienți de potențialele consecințe și au simțit că pur și simplu îi ajutau pe copii.
Tatiana Shmihirska, directoarea celei mai mari școli primare din satul Shevenchoke, recunoaște că există diferite niveluri de cooperare, însă spune că profesorii care au călătorit în Rusia pentru formare – și au început anul școlar în sistemul rusesc – nu ar trebui să aibă voie să le predea elevilor ucraineni.
În plus, susține că se simte inconfortabil să culeagă informații despre posibilii colaboratori.
Medicii ucraineni i-au tratat pe ruși
De asemenea, există provocări asemănătoare și la spitalul Kupiansk, unde medicii au fost presați să trateze militarii ruși.
Dr. Yevgenii Sinko, directorul spitalului, spune că a fost ținut ostatic și torturat de forțele ruse după ce a refuzat să predea spitalul.
Cu toate acestea, unii medici au fost de acord să trateze militarii ruși. El consideră că ei nu ar trebui să fie judecați pe nedrept.
„Conform Convenției de la Geneva, trebuie să-i tratăm", a declarat el. „Noi suntem medici aici”.
Stând la masa din bucătărie, Volodimir și Svitlana Tsiba spun că sunt pregătiți să meargă mai departe, dar recunosc că sunt mai rezervați cu vecinii acum decât erau înainte de război.
„O iau doar ca pe o altă situație de viață”, a afirmat Svitlana Tsiba.
„Acum știu cu cine aș intra în luptă și cu cine nu”, a afirmat el.
Sursa: adevarul.ro