Locuitorii din cel mai frumos cartier al Atenei, exasperați de turismul excesiv

Locuitorii din cel mai frumos cartier al Atenei, exasperați de turismul excesiv

Arhitectul Giorgos Zafeiriou a trăit aproape jumătate din viața sa în Plaka, cartierul istoric al Atenei de sub dealul Acropole. Priveliștea uimitoare cu clădirile vechi și colorate sunt motivul pentru care această zonă este atât de populară printre turiști. Dar, în ultima vreme, unii dintre rezidenții săi consideră că priveliștea nu mai merită. Turismul excesiv din ultimii doi ani le-a răpit bucuria de a trăi într-unul dintre cele mai frumoase cartiere din Atena.

Cartierul Plaka din Atena FOTO Shutterstock

Cartierul Plaka din Atena FOTO Shutterstock

Clădirea pe care a cumpărat-o și renovat-o arhitectul Giorgos Zafeiriou, în urmă cu 35 de ani, este o clădire de 3 etaje, veche de 130 de ani. El folosește primul etaj ca birou, iar celelalte două ca locuință. De pe terasă poate vedea Partenonul. Cu toate acestea, priveliștea sa nu este în întregime unică. Toate clădirile din această zonă au vedere către Partenon, un templu dedicat zeiței Atena și punctul de reper al Atenei.

Când cineva îmi spune «ce frumos este cartierul în care locuiești», de obicei îi răspund cu «mulțumesc, dar vreau în continuare să locuiesc aici și să rămână un cartier frumos»”, a declarat Zafeiriou, care este președintele comitetului locuitorilor din Plaka, pentru The Daily Beast.

În timp ce cea mai mare parte a Atenei este plină de clădiri urâte din beton, Plaka este unică.

Extinderea capitalei grecești a început la începutul anilor 1950, după ce războiul civil grec s-a încheiat, iar mulți au părăsit zona rurală devastată de război și s-au mutat în capitală, crescând nevoia de locuințe. Drept urmare, a trebuit să se contruiască cât mai repede posibil multe clădiri de apartamente, toate asemănătoare între ele, bloc după bloc. În același timp, cel mai bine conservat cartier al orașului a reușit să își păstreze propria arhitectură. Fie că este vorba de o casă mai mică construită din piatră sau de o clădire neoclasică, Plaka a avut întotdeauna o vibrație diferită, făcându-l să iasă în evidență față de restul orașului.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Avalanșă de turiști

De când Grecia a ridicat toate restricțiile de călătorie COVID-19 în mai 2021, turiștii au venit în număr mare în această țară.

Anul trecut, în mod neașteptat, țara a revenit deja la nivelul de dinaintea pandemiei. Potrivit datelor oficiale ale GBR Consulting, Grecia a atras un total de aproape 28 de milioane de turiști internaționali, care au cheltuit 17,5 miliarde de euro (18,6 miliarde de dolari). Aproape fiecare dintre aceștia a umblat pe străzile din Plaka. Este un loc pe care trebuie neapărat să îl vizitezi atunci când te afli în cel mai mare oraș al Greciei. Dar exact ceea ce îi atrage pe turiști are un efect negativ asupra celor aproximativ 1.500 de rezidenți care au văzut cum cel mai vechi cartier al Atenei s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor.

În cadrul unui eveniment recent pentru protejarea cartierului Plaka, organizat de Societatea pentru Mediu și Patrimoniu Cultural (ELLET), Maria Kokkinou, rezident permanent, a vorbit în fața unei audiențe din care făcea parte și primarul Atenei, Kostas Bakoyiannis.

„Am avut o vară foarte dificilă, am dormit cu dopuri pentru urechi și cu ferestrele închise, deoarece nici măcar geamurile duble nu pot limita zgomotul. Traficul este insuportabil, cartierul Plaka este plin de dube negre cu geamuri fumurii care blochează străzile, ocupându-ne locurile de parcare.” De asemenea, ea a lansat un avertisment: „Dacă plecăm cu toții și toate casele devin magazine de suveniruri de prost gust, nu vor mai veni turiști deloc”.

Turiști în cartierul Plaka FOTO Shutterstock

Turiști în cartierul Plaka FOTO Shutterstock

Decret prezidențial care nu se respectă

„Cartierul Plaka are un decret prezidențial din 1999 ce îl protejează pe deplin de toate acestea”, spune Zafeiriou, iar conform decretului, nu este permisă deschiderea de noi hoteluri în zonă.

Cu toate acestea, în loc de hoteluri noi, cartierul Plaka a fost împânzit de apartamente închiriate în regim hotelier, prin Airbnb.

Potrivit aceluiași decret, restaurantele nu au voie să pună muzică după o anumită oră și nici nu sunt permise cafenelele pe acoperișurile clădirilor. Dar în fiecare vară se deschid tot mai multe baruri, cafenele și restaurante pe acoperiș. În plus, de la restaurante și baruri se aude toată noaptea muzică tare, de diferite genuri care se amestecă între ele, ceea ce îi ține pe locuitori fără somn, iar pe turiști confuzi. Deci, practic, nimic din ceea ce se menționează în decret nu este respectat.

Când Carras a ajuns prima dată la Plaka, tocmai se logodise cu soțul ei, Costa, și erau hotărâți să se reinstaleze într-o casă abandonată de mult timp care aparținea familiei soțului ei. La acea vreme, întreaga zonă urma să fie demolată și să fie creat un parc. Ea, împreună cu soțul ei și cu alți localnici, au luptat din greu pentru a evita acest lucru. Unii politicieni au crezut în visul lor, iar Plaka a început încet-încet să devină ceea ce cunoaștem astăzi. Dar, în ultima vreme, situația a început să se schimbe din nou. „Această fericire a durat aproximativ 20 de ani", spune ea. „Acum ne întoarcem la ceea ce am trăit acum 50 de ani".

Ceea ce cer locuitorii acestui cartier istoric, care a fost populat continuu de peste 5.000 de ani, este, în esență, un singur lucru: ei vor doar ca abuzul de spațiu public să înceteze și ca legile să fie respectate de toată lumea.

„Ca să fim corecți, Airbnb a ajutat o mulțime de clădiri goale și abandonate să fie renovate și să fie folosite din nou, dar trebuie să existe o limită. Nu totul poate fi Airbnb. Trebuie să fie controlat”, spune Zafeiriou.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Turiștii copleșiți de situație

„Cel puțin patru sau cinci case au fost abandonate de proprietarii lor în ultimii ani, iar unii au început să se simtă atât de inconfortabil, încât acum se gândesc serios să plece”, susține Zafeiriou, care se teme că, dacă nu se întâmplă nimic în curând, atunci în acest sezon estival, când se așteaptă ca Grecia să primească mai mulți vizitatori ca niciodată, lucrurile ar putea fi catastrofale pentru localnici.

În cele din urmă, subliniază Carras, și turiștii sunt copleșiți de situație și încep și ei să se resemneze.

Pentru a evita toate acestea, comitetul Plaka a compus propuneri oficiale despre cum se poate rezolva totul. Pentru poluarea fonică, ei sugerează un plan asemănător cu cel aplicat la Paris. Sonometre externe vor măsura volumul muzicii, iar când acesta va fi mai mare decât în mod normal, contravenientul va fi amendat corespunzător. În ceea ce privește mirosurile, ei sugerează eliminarea tuturor coșurilor de fum și montarea unor filtre de carbon care să rețină mirosul. În ceea ce privește acoperișurile, ei sugerează folosirea dronelor pentru a scana zona și a fotografia toate afacerile care încalcă legea. Până în prezent, foarte puține lucruri s-au schimbat, iar următorul pas este să meargă să vorbească cu proprietarii acestor afaceri și să spere că va fi bine.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...