Locuiești în apropierea unei șosele zgomotoase? Ce riscuri sunt pentru sănătate
Zgomotul motoarelor care huruie și al sirenelor pe care le suportă persoanele care locuiesc în apropierea șoselelor aglomerate crește riscul unor afecțiuni precum hipertensiuena arterială. Noi studii susțin această teorie.
Zgomotul traficului crește riscul de hipertensiune FOTO Mediafax
Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au descoperit o legătură între zgomotul din trafic și riscul crescut de hipertensiune arterială. Studiile anterioare au sugerat că nu era clar modul în care zgomotul sau poluarea aerului afectează tensiunea arterială. Cu toate acestea, academicienii au declarat că noua cercetare aduce dovezi noi, care ar putea afecta viitoarele politici de mediu, scrie BBC .
Samuel Y Cai, lector în epidemiologie de mediu la Centrul pentru Sănătate și Sustenabilitate a Mediului din Leicester, a fost co-supervizorul studiului.
„Acesta este primul studiu din Marea Britanie care a investigat direct efectele expunerii pe termen lung la zgomotul traficului rutier asupra incidenței hipertensiunii arteriale pe o perioadă de urmărire de opt ani”, a declarat el.
Posibil cel mai mare studiu
„Au existat destul de multe studii în trecut care au oferit o corelație instantanee între expunerea la zgomotul traficului în apropierea casei și starea de hipertensiune în rândul populației. Cu toate acestea, niciunul dintre ele nu a fost de o calitate suficient de ridicată pentru a face să avanseze agenda politică”, a mai precizat el.
Acesta a declarat că dovezile sugerează că există o potențială relație cauzală între zgomotul traficului rutier și hipertensiune, independent de poluarea aerului și de alți factori de risc.
„Aceasta schimbă situația în ceea ce privește prevenirea hipertensiunii la nivel individual și social. Deși este probabil nevoie de mai multe dovezi, acest lucru nu ar trebui să întârzie acțiunile de recunoaștere a faptului că zgomotul din trafic este un potențial factor de risc pentru hipertensiune și, în general, pentru bolile cardiace, în elaborarea ghidurilor clinice și a politicilor de mediu”, a mai spus el.
Dovad puternică a legăturii zgomotului cu hipertensiunea
Autorul principal al studiului a fost Jing Huang, profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății Ocupaționale și de Mediu din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Peking din Beijing, China.
„Am fost puțin surprinși de faptul că asocierea dintre zgomotul traficului rutier și hipertensiunea arterială a fost puternic vizibilă, chiar și după ajustarea pentru poluarea aerului”, a spus el.
Cercetătorii au analizat date de la peste 240.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care au pornit fără hipertensiune. Utilizând datele obținute după urmărirea pe o perioadă medie de 8,1 ani, au analizat câte persoane au dezvoltat hipertensiune arterială.
Ei au descoperit că persoanele care locuiau în apropierea unor șosele zgomotoase erau mai predispuse să dezvolte hipertensiune, dar și că riscul creștea pe măsura creșterii „dozei” de zgomot la care erau expuși.
Aceste asocieri au rămas valabile chiar și atunci când cercetătorii au ajustat expunerea la particule fine și la dioxid de azot .
Cu toate acestea, persoanele care au avut o expunere ridicată, atât la zgomotul din trafic, cât și la poluarea atmosferică, au avut cel mai mare risc de hipertensiune, ceea ce arată că și poluarea aerului joacă un rol.
Sursa: adevarul.ro