Localitatea ucraineană în care majoritatea bărbaților au plecat la război

Localitatea ucraineană în care majoritatea bărbaților au plecat la război

Majoritatea bărbaților dintr-o localitate din sud-vestul Ucrainei sunt pe front, au fost răniți sau sunt dispăruți, potrivit mărturiilor localnicilor citate de Washington Post.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk, estul Ucrainei FOTO EPA-EFE

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk, estul Ucrainei FOTO EPA-EFE

„Este pur și simplu un fapt. Aproape toți au plecat”, spune Larisa Bodna, directoarea școlii din localitate care ține evidența elevilor ai căror tați au fost trimiși pe front.

Un proiect de lege care să permită mobilizarea mai multor cetățeni, inclusiv prin scăderea vârstei eligibile la 25 de ani de la 27, este obiectul dezbaterii în Parlamentul ucrainean, dar nevoia de soldați este o realitate resimțită acut pe câmpul de luptă.

În vestul țării, campania de mobilizare a semănat panică și resentimente în rândul rezidenților din orașele și localitățile agricole precum Makiv, care relatează că soldați trimiși de birourile de recrutare cutreieră străzile aproape goale, în căutarea puținilor bărbați care mai pot fi înrolați.

„Oamenii sunt prinși precum câinii, pe stradă", spune Olha Kametiuk, al cărei soț, Valentin, în vârstă de 36 de ani, a fost recrutat în iunie de soldații care i-au cerut actele după ce s-a oprit să bea o cafea pe drumul principal ce duce la Makiv. În ciuda unei afecțiuni a articulațiilor, el a fost declarat apt după 10 minute, și trimis pe front, unde a fost rănit.

„Întregul sat a fost luat în acest fel", a declarat mama lui Valentin.

„Aproape toți bărbații noștri au fost luați", a spus și Serhii, 47 de ani, un soldat de infanterie din Makiv care a fost recrutat în martie 2022 și care slujește în brigada 115.

Aflat într-o scurtă permisie, prima dată într-un an, Serhii a spus că a fost deja oprit și interogat de soldați. La fel și fiul său, care are doar 22 de ani și nu este încă eligibil pentru a fi recrutat.

„Tu ești militar, iar eu civil, totuși eu lupt și tu nu", a spus el după ce a fost întrebat ce crede despre bărbații care nu au cunoscut nici măcar „o zi de război”. Conversația, a precizat el, „s-a încheiat imediat”.

Oleksii, în vârstă de 30 de ani, își repara mașina anul trecut când soldații s-au apropiat și i-au înmânat un ordin de încorporare.

După trei contuzii și mai multe răni de șrapnel, Oleksii s-a întors recent acasă. Scotocind prin telefon, el a arătat o fotografie în care apare alături de mai mulți camarazi. Doar doi dintre ei mai sunt în viață, a spus el.

În această lună, sătenii din Makiv l-au îngropat pe Ihor Dozoreț, un soldat pe bază de contract, al cărui fiu, și el soldat, l-a identificat doar după o cicatrice. „Voia să se întoarcă acasă", a spus printre lacrimi sora lui Ihor, Inna Melnik. „Era obosit de toate acestea. Dar ce putem face?"

Vasil Hrebeniuk, în vârstă de 70 de ani, a spus că, deși a depășit cu 10 ani pragul de recrutare soldații l-au oprit de mai multe ori.

În urmă cu o lună și jumătate, el a văzut soldații bătând la ușa unui vecin care le-a cerut să-i permită să-și ia rămas bun de la familie. Un soldat a spus că „ar fi trebuit să-l ia imediat, să-l urce în autobuz și să plece", și-a amintit Hrebeniuk.

Tetiana Liceak, în vârstă de 32 de ani, profesoară la școala locală, și-a pierdut soțul pe front la sfârșitul lui 2022.

Unul dintre colegii ei, un profesor care obișnuia să facă cu elevii de liceu exerciții militare de bază în cadrul unui curs numit „Protejarea Ucrainei”, este acum pe câmpul de luptă. Trei elevi din clasa sa au tați care servesc în armată.

Maia Proskurivska, în vârstă de 63 de ani, ascunde adevărul despre ginerele ei, Oleksandr, în vârstă de 41 de ani, față de copiii săi, care au 8 și 14 ani. Trimis să lupte în regiunea Donețk, el este dat dispărut din decembrie, a spus ea, dar copiii cred că a fost confirmat drept prizonier de război. În aceste zile, a spus ea, „pe strada noastră, cu greu mai găsești un bărbat tânăr".

A trecut mai bine de un an și jumătate de când Tania, în vârstă de 42 de ani, nu mai știe nimic de soțul ei, Serhii, care s-a înrolat în armată în martie 2022 și a dispărut câteva luni mai târziu, în noiembrie. Un camarad de-ai lui a sunat-o pentru a-i da două vești. „Prima - că nu se află printre morți. A doua - că nu se află printre cei vii”, și-a amintit femeia, mamă a doi copii mici, care de atunci nu a mai aflat nimic despre soțul ei

„Sunt bărbați care se ascund, care stau în casă, care nu ies nici măcar până la magazin. Am văzut astăzi o mașină în care femeia era la volan, iar soțul ei se ascundea după geamurile fumurii, în spate”, a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…