Localitatea cheie din Donbas. Cum ar putea căderea orașului Pokrovsk să schimbe războiul din Ucraina

Localitatea cheie din Donbas. Cum ar putea căderea orașului Pokrovsk să schimbe războiul din Ucraina

Apropierea trupelor ruse de Pokrovsk, un important nod logistic pentru Ucraina, generează temeri că pierderea acestui oraș din regiunea Donețk ar putea complica semnificativ aprovizionarea armatei ucrainene și amplifica problemele logistice în apărarea orașelor din Donbas.

Ru;ii avansează rapid către nodul logistic ucrainean Pokrovsk FOTO EPA EFE

Ru;ii avansează rapid către nodul logistic ucrainean Pokrovsk FOTO EPA EFE

Lipsa de personal militar și erorile tactice ale Ucrainei au dus la un avans lent al Rusiei către Pokrovsk, au spus analiștii pentru Kyiv Independent. Totuși, aceștia sunt sceptici că un avans rusesc spre est ar putea avea succes chiar dacă orașul cade, deoarece capturarea sa ar necesita resurse semnificative care ar epuiza probabil capacitatea ofensivă a Rusiei, au explicat analiștii pentru Kyiv Independent.

„Capturarea Pokrovsk va complica logistica și va reprezenta o lovitură de imagine pentru ucraineni, dar nu cred că va influența în mod semnificativ câmpul de luptă la scară largă”, a spus Konrad Muzyka, director al companiei de consultanță militară Rochan, cu sediul în Polonia.

Capturarea Pokrovsk ar putea duce la pierderi mai mari doar dacă ar fi agravate de lipsa de personal , muniții de artilerie și greșeli în comandă și control, a adăugat el.

De ce este important Pokrovsk

Dnipropetrovsk, Pokrovsk găzduiește o stație de cale ferată și servește drept punct de intrare în Donbas dinspre orașele vestice, inclusiv Dnipro. Autostrada T0504 trece prin oraș, o arteră logistică cheie pentru soldații ucraineni care călătoresc între Pokrovsk și părțile superioare ale regiunii Donețk – cum ar fi Kramatorsk și Sloviansk – până când trupele ruse s-au apropiat periculos de drum în primăvară.

Cum arată ofensiva rusă în Pokrovsk FOTO Lisa Kukharska/The Kyiv Independent

Cum arată ofensiva rusă în Pokrovsk FOTO Lisa Kukharska/The Kyiv Independent

„Pierderea Pokrovskului ca bază de aprovizionare și important nod de transport este foarte nefericită și va provoca mari dureri”, a spus Pasi Paroinen de la OSINT Group Black Bird Group, cu sediul în Finlanda.

Analistul a spus că este îngrijorat că „situația nu este sub controlul (ucrainenilor)” în sectorul Pokrovsk și că „a o readuce sub control va necesita tot mai multe resurse pe zi ce trece”.

„Cu cât rușii avansează mai mult, cu atât deschid întreaga linie a frontului pentru a se deplasa, iar cu cât mai multe resurse vor fi necesare pentru ca ucrainenii să-i blocheze”, a spus Paroinen.

Rusia „își mărește forțele” în sectorul Pokrovsk

Kievul a recunoscut avansul puternic al ofensivei ruse spre Pokrovsk. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a avertizat în iulie că Moscova „aruncă tot ce are” în direcția Pokrovsk. Totuși, el a susținut că avansul rusesc spre Pokrovsk a încetinit după ce Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk a Rusiei , încercând să distragă trupele rusești.

Pentru Kremlin, capturarea Pokrovsk ar reprezenta o cucerire politică asemănătoare cu Bakhmut și Avdiivka din 2023 și începutul lui 2024, conform analistului politic ucrainean Volodymyr Fesenko, un comentator frecvent la televiziunea de stat ucraineană. El a negat că Pokrovsk are o semnificație politică majoră, minimalizând-o ca fiind doar unul dintre numeroasele orașe din regiunea Donețk.

Majoritatea analiștilor susțin că ofensiva rusă va continua în același ritm pentru o perioadă previzibilă. Trupele Moscovei își accelerează avansul spre Pokrovsk, chiar dacă „ritmul avansului este probabil să încetinească pe măsură ce forțele terestre rusești intră în zonele urbanizate ale Pokrovsk”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un briefing de informații din 1 septembrie.

Capacitatea Ucrainei de a face față penuriei de forță de muncă și muniții va determina soarta Pokrovskului, care, la rândul său, va depinde de prioritățile Kievului. Pierderea orașului ar fi o lovitură logistică pentru Ucraina, punând în pericol apărarea altor orașe din Donbas.

Pericol la sud de Pokrovsk

Pe măsură ce Rusia avansează pentru a construi flancul sudic al Pokrovskului, asemănător cu tactica folosită anterior pentru capturarea altor orașe din Donbas, cum ar fi Avdiivka și Bahmut , unii analiști observă un scenariu îngrijorător care se desfășoară deasupra Krasnohorivka, la aproape 40 de kilometri sud de Pokrovsk.

Soldații ucraineni care apără flancul estic al râului Vovcha și sunt înconjurați de trupele ruse din trei părți ar putea fi expuși riscului de încercuire completă, potrivit analiștilor.

Ucraina ar fi probabil forțată să se retragă din acest teritoriu curând pentru a evita încercuirea, ceea ce ar permite Moscovei să-l captureze „fără prea multe lupte”, a spus expertul austriac în război Tom Cooper.

Cooper a explicat că Rusia probabil caută să-și lărgească flancul sudic „cu cel puțin 30-40 de kilometri pentru a menține logistica în afara razei majorității artileriei ucrainene”, deoarece un flanc mai îngust ar fi mai vulnerabil la contraatacurile ucrainene.

Avansul trupelor ruse la sud de Pokrovsk FOTO Lisa Kukharska/The Kyiv Independent

Avansul trupelor ruse la sud de Pokrovsk FOTO Lisa Kukharska/The Kyiv Independent

O încercuire completă este puțin probabilă deoarece „există întotdeauna o cale de ieșire”, inclusiv prin drumuri locale și câmpuri, conform analistului militar și politic ucrainean Oleksandr Kovalenko de la think tank-ul ucrainean Information Resistance. El a spus că există o cale de ieșire prin zonele satului Zoriane și râul Lozova, în partea de jos a flancului ucrainean, iar amenințarea nu este atât de serioasă când „studiezi drumurile.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 Motivul pentru care un american s-a mutat în țara noastră pentru a-și crește copiii: „România încă practică ceea ce eu numesc triada nucleară”

4 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

5 Compania din România care le oferă angajaților 185.000 de lei dacă își dau demisia