Liviule, cheamă elicopterul! Morar și-a pus deja piciorul în ghips!

Liviule, cheamă elicopterul! Morar și-a pus deja piciorul în ghips!

Liviule, cheamă elicopterul! Morar și-a pus deja piciorul în ghips! Infrangerea neasteptata incasata de Liviu Dragnea la CCR in chestiunea Belina este in primul rand semnalul clar ca liderul, candva, absolut, ramane tot mai singur si isi pierde galopant din putere. Cu aceeasi viteza, in opinia mea, cu care se propaga spectrul finalului sau.

Sunt departe de a crede ca decizia corecta luata de CCR in chestiunea Belina este dovada impartialitatii si profesionalismului Curtii. Dupa valul de aberatii emise pe banda rulanta de CCR, cu o floare nu cred ca se face primavara.

Si atunci?

Din informatiile mele, cu o saptamana in urma, decizia de admitere era ca si luata. Raportul intocmit de judecatorul Varga era pozitiv, plenul urma sa-l confirme cu o larga majoritate si cu aceasta noua munitie incarcata Tudorel Toader urma sa se napusteasca asupra dnei Kovesi cu solicitarea de revocare, avand in vedere ca, nu-i asa?, demersul "profund neconstitutional" a generat inlocuirea a doua doamne ministru.

Nu cred ca dl Tariceanu s-ar fi incumetat sa sesizeze CCR fara certitudinea victoriei. Si sunt convinsa ca Tudorel Toader, un monument de orgoliu profesional, s-ar fi dus personal sa pledeze doar avand certitudinea victoriei. Adica nu s-ar fi expus cu buna stiinta riscului extremei umilinte a infrangerii fara drept de apel, care pare sa-l fi naucit in asa masura incat a ajuns parca sa cerseasca o motivare care poate sa-i mai "repereze" din onoare.

Aflat sub presiunea cererilor de demisie, dl Toader este acum in cea mai proasta pozitie pentru a cere revocarea dnei Kovesi.

Ce s-a intamplat, totusi? Cred ca mai multe lucruri.

Pe de-o parte, CCR a inceput sa-si simta vulnerabilitatea in instanta. A incasat o motivare usturatoare in procesul cu avocata Elenina Nicut, motivare in care instanta constata ca CCR a emis o hotarare "vadit nelegala" si neconstitutionala (exista informatii, sper ca neadevarate, ca dl Dorneanu incearca sa negocieze cu presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, bunavointa instantei supreme, cand recursul initiat de CCR va ajunge acolo), a pierdut procesul cu mine, din cauza altei incalcari de lege si Constitutie.

Apoi, au aparut informatii despre protectia pe care dl Daniel Morar i-ar fi acordat-o, in calitate de procuror sef DNA, lui Liviu Dragnea si ca plangerile sau informarile ajunse la DNA despre GIO Dragnea ar fi fost fie ingropate cu totul, fie "valorificate" in dosare care au fost rapid clasate.

Pare ca pentru dl Morar marturiile Cristinei Traila si ale lui Teodor Nitulescu au impins lucrurile intr-o zona de, sa-i zicem, profund disconfort, daca nu chiar panica.

Ultimul raport MCV, foarte prost pentru factorul politic din Romania, se refera pentru prima data la CCR, dupa cum a remarcat unul dintre cei mai buni cunoscatori ai stilisticii "bruxelleze", fostul ministru Catalin Predoiu: "citesc o critica voalata la adresa CCR: 'Succesiunea rapida a deciziilor Curtii Constitutionale prin care se declarau neconstitutionale dispozitii din coduri a sporit provocarile la adresa stabilitatii.' Si o spune in doua locuri, ca sa fim siguri ca citim bine.

In acelasi paragraf adauga ca 'Parlamentul a adoptat alte modificari' ale Codului penal decat cele indicate de CCR. Si cere Ministerului Justitiei sa transpuna rapid modificarile. Superb buchet: CCR - Parlament - MJ! Comisia a inteles unele realitati locale, fara sa calce intr-un teritoriu sacrosanct in democratie, curtile constitutionale. "

In plus, este vizibil cu ochiul liber ca nervozitatea lui Liviu Dragnea sporeste pe masura ce avocatii sai studiaza dosarul Tel Drum. Ceea ce sugereaza ca acolo sunt lucruri care ii dau fiori.

Mixul acesta de elemente pare sa fi facut CCR sa dea inapoi in fata unui abuz colosal pe care l-ar fi reprezentat admiterea sesizarii Belina: ar fi instituit o noua imunitate pentru ministri, l-ar fi lasat pe Liviu Dragnea cu prada si cu o grija penala mai putin, ar fi deschis calea unei cereri de revocare a dnei Kovesi de catre un Tudorel Toader intarit de victorie, dar ar fi legat CCR pe veci de Liviu Dragnea inclusiv in plan extern, inclusiv in fata Comisiei de la Venetia.

Raportul MCV a aratat ca strainii nu sunt nici prosti, nici neinformati in privinta celor care se intampla aici, dupa cum sublinia Catalin Predoiu.

Faptul ca CCR nu a mai vrut sa plateasca acest pret, desi in Parlament ii este pregatita o superimunitate, arata ca Liviu Dragnea nu mai prezinta garantia puterii. Se destrama si nu mai merita sustinut nici macar de institutia care pana acum ii era pres.

Iar pesedistii vad ca Dragnea nu mai e in stare sa-si apere instrumentele, ca dnele Shhaideh si Plumb raman sub ancheta pentru ca l-au servit. Nu a reusit sa le salveze din belea dupa ce le-a bagat acolo.

In aceeasi zi premierul Tudose a spus ca nu stie ce e acela stat paralel, adica insasi notiunea pe care se bazeaza rezistenta lui Liviu Dragnea si in numele careia vrea sa distruga Justitia. Cu o zi inainte, Nicolae Badalau lasa sa se intelega ca PSD o lasa mai moale in chestiunea mitingurilor.

In jurul lui Liviu Drangea se face loc. Au ramas pe baricade doar Eugen Nicolicea, Serban Nicolae si Florin Iordache, soldatii japonezi care stiu ca trebuie sa hacuiasca Legile Justitiei. Si o fac temeinic cu complicitatea unei asociatii a magistratilor cu cateva zeci de membri, UNJR, a carei presedinta, Dana Girbovan, vorbeste lumea, ar fi primit in schimb promisiunea ca va fi urmatorul ministru al Justitiei. Functie care, conform propunerilor, nu va mai presupune demisia din magistratura. Frumoasa potrivire!

Mesajul transmis de respingerea sesizarii Belina schimba intr-o oarecare masura datele problemei. Pentru ca eventuala cerere de revocare a dnei Kovesi sa fie acceptata si pentru ca Legile Justitiei sa intre rapid in vigoare e nevoie ca presedintele sa fie suspendat.

Dar nu stiu cati pesedisti vor mai intra in aceasta aventura sinucigasa de dragul unui Liviu Dragnea aflat in picaj.

Iar cu Klaus Iohannis in functie, revocarea LCK nu cred sa aiba loc, iar promulgarea modificarilor ar putea dura mult, cu tot cu atacurile la CCR intai al PNL, apoi al presedintelui, cu foarte probabila trimitere la reexaminare.

Si in tot acest timp cercetarea Tel Drum va avansa, criza de putere a lui Liviu Dragnea se va adanci, nervozitatea strazii va creste, proportional macar cu cresterea preturilor, si este foarte posibil sa nu mai apuce ultimul vot ca lider PSD.

Iar odata eliberat de Dragnea, logic ar fi ca PSD sa doreasca sa se redreseze inclusiv in plan extern, abandonand marota statului paralel si linia antieuropeana din acest moment.

Cred ca in viata cel mai greu e sa recunosti sfarsitul si sa ai puterea sa-l privesti in ochi. Acolo este acum Liviu Dragnea, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”