Liviu Avram: PSD, o nouă șarlatanie. A vândut pieţarilor şi producătorilor agricoli o simplă iluzie
Dacă mai era nevoie de vreun argument pentru a ţine alegerile parlamentare acum, pe 6 decembrie, şi nu în februarie-martie, ei bine, acest argument ni-l oferă fix cei care vor amânarea scrutinului: pesediştii. Şi dovada vine din mişcările prin care acest partid, profitând de majoritatea pe care i-a asigurat-o Liviu Dragnea acum patru ani, a înţeles să-şi ducă războaiele în ultimele zile, scrie jurnalistul Liviu Avram pe Adevărul.
A fost mai întâi afacerea pieţelor. Decizia Guvernului de a suspenda temporar pieţele închise sigur că este una dureroasă, dar absolut nicio măsură de combatere a pandemiei nu atrage aplauze. Prin urmare, nu efectele negative aduse de aceste decizii sunt în discuţie – ele vor exista întotdeauna – ci măsura în care acestea sunt judicioase în raport cu pericolul pe care vor să-l diminueze.
Dar PSD e departe de orice abordare logică. Aşa cum a dovedit-o din martie încoace – inclusiv prin filiala sa din CCR – acest partid a căutat întotdeauna să zădărnicească o combatere eficientă a pandemiei, ordonându-şi argumentele nu după principiul „trebuie făcut ceea ce specialiştii spun că e necesar”, ci după principiul „nimic din ceea ce propune Guvernul nu e bun, indiferent ce spun specialiştii, inclusiv cei racolaţi de PSD”. Căci nu ştiu ca Alexandru Rafila să fi criticat, bunăoară, închiderea pieţelor de incintă – ba dacă nu mă înşel, chiar a participat la luarea acestei decizii.
Acolo unde a existat bună-credinţă, iar primarii s-au arătat realmente interesaţi să diminueze impactul acestei măsuri, s-au găsit soluţii. Pesediştii însă au speculat imediat nemulţumirile pieţarilor şi Camera Deputaţilor „a adoptat un amendament” prin care s-a interzis închiderea pieţelor de incintă în timpul stării de alertă. Toată presa aşa a scris: „a adoptat un amendament”. Amendament la ce?
Răspunsul la această întrebare dovedeşte că PSD a vândut pieţarilor şi producătorilor agricoli o simplă iluzie, numai bună de trâmbiţat în campania electorală, şi atât. Pentru că amendamentul cu pricina nu a fost adus legislaţiei care guvernează gestionarea pandemiei. Nu. Au pescuit de prin sertarele Parlamentului o lege care să aibă o oarecare legătură cu agricultura şi au strecurat acolo amendamentul. Este vorba de o lege de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă (78/2019) privind unele măsuri în domeniul agriculturii, adoptată de Guvernul Orban în decembrie 2019 - când abia apăruseră primele rumori privind Covid-19. Au agăţat de această lege amendamentul cu pricina, au trimis actul la promulgare şi au pornit maşina de propagandă: noi, PSD, am salvat abatajul agricol. În realitate n-au salvat nimic.
Şarlatania PSD stă în următoarea situaţie de fapt: Ordonanţa 78/2019 a fost aprobată de Senat în februarie 2020 fără niciun fel de modificare. La Camera Deputaţilor s-au adus două amendamente legate strict de conţinutul ordonanţei, după care PSD a lipit, fără să aibă niciun fel de legătură cu conţinutul ordonanţei, articolul privind pieţele. Rezultă de aici că „amendamentul pieţelor” nu că nu a fost discutat de către Senat, dar nici măcar nu a fost văzut de Camera Superioară. Ceea ce înseamnă că legea astfel adoptată încalcă principiul bi-cameralismului.
Conform acestui principiu, Camera decizională poate chiar să adopte o soluţie contrară celei adoptate de prima Cameră, dar în niciun caz nu poate adopta o soluţie despre care prima Cameră nu a avut habar. Prin urmare, legea conţine un serios viciu de neconstituţionalitate şi nu mă îndoiesc că fie Guvernul, fie preşedintele, o va ataca la CCR tocmai pentru a-şi apăra politicile de combatere a pandemiei. Iar CCR, dacă n-a înnebunit de-a binelea, o va respinge, deci amendamentul pieţelor nu va intra prea curând în vigoare.
Nu cred că PSD nu ştie aceste lucruri, la câte genii juridice zac prin acest partid. Dar miza nu era ca legea să intre în vigoare, ci să fie trâmbiţată în campania electorală. Şi ar trebui ca producătorii agricoli, pieţarii, ba chiar şi Mafia Pieţelor să ia act de acest aspect: PSD şi-a bătut joc de voi toţi.
Cea mai recentă (pentru că nu cred că e ultima) mizerie parlamentară produsă de PSD s-a petrecut miercuri, la Senat. Marţi seara era convenit între toate partidele: a doua zi se va vota mixt, în sensul că senatorii de Bucureşti se vor prezenta fizic să voteze, iar cei din provincie vor vota online. Erau în joc două legi importante şi contencioase: amânarea alegerilor (dorită de PSD şi sateliţi) şi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” (dorită de USR şi PNL). Prima avea nevoie de majoritate absolută, jumătate plus unul din toţi senatorii, iar cea de-a doua de două treimi, pentru că e lege de modificare a Constituţiei. Prima urma să meargă şi la Camera Deputaţilor, cealaltă era la vot final.
Miercuri dimineaţă, majoritatea PSD a schimbat macazul. Fără niciun fel de justificare, au impus ca votul să aibă loc exclusiv fizic, ştiind că mulţi senatori ai Opoziţiei sunt în teritoriu, în campanie electorală. PSD-iştii au fost prezenţi toţi, pentru că au ştiut din timp ce se va decide pe ultima sută de metri. În asemenea condiţii, USR şi PNL au constatat că cvorumul pentru „Fără penali” nu are cum să fie atins, aşa că au boicotat şedinţa, astfel încât nici PSD să nu reuşească votarea legii pentru amânarea alegerilor – care oricum nu are nicio şansă să mai fie adoptată în timp util şi de Camera Deputaţilor.
La prima vedere, galeria ar striga aşa: „Vai, ce inteligenţi sunt pesediştii, cum stăpânesc ei la perfecţie procedurile parlamentare, şi ce proşti sunt ceilalţi, care nu ştiu cum să-şi promoveze iniţiativele”. Nu e aşa. Este foarte uşor să pari inteligent atunci când nu doar participi la joc, dar deţii şi instrumentele prin care îi schimbi regulile în timp ce jocul este în plină desfăşurare. Aşa, orice prost poate să câştige orice joc.
În povestea asta, nu mă uimeşte nimic – decât, poate, Robert Cazanciuc, însă foarte puţin.