Liviu Avram: Ce jocuri politice face Lia Savonea în beneficiul Mafiei PSD

Liviu Avram: Ce jocuri politice face Lia Savonea în beneficiul Mafiei PSD

 Liviu Avram pe Adevărul : Ce jocuri politice face Lia Savonea în beneficiul Mafiei PSDPreşedinta CSM i-a transmis o scrisoare publică premierului Dăncilă. Aşteaptă un răspuns tot public. Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a adresat luni o scrisoare publică premierului Viorica Dăncilă în care solicită să i se comunice dacă Guvernul are în pregătire sau măcar în intenţie elaborarea unui act normativ de desfiinţare a Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Un demers neuzual, care ridică automat întrebarea: de ce a făcut-o?

Sigur, putem lua de bună explicaţia pe care a furnizat-o chiar Lia Savonea, la începutul mesajului: „Având în vedere preocuparea constantă a Consiliului Superior al Magistraturii pentru buna funcţionare a instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti...“.

Cine înghite asta, n-are decât, să-i urăm poftă bună... Noi mergem mai departe.

În cadrul CSM s-a creat o aripă dizidentă: şapte membri ai Consiliului au boicotat şedinţa în care era pusă pe ordinea de zi validarea numirii ca şefă a Secţiei Speciale a Adinei Florea, actuala adjunctă, după ce şeful titular a fost numit la Curtea Constituţională. Cei şapte au cerut amânarea discuţiilor privind Secţia Speială până după publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi GRECO, organisme care critică aspru înfiinţarea acestei secţii. Până acum, a devenit public doar raportul Comisiei de la Veneţia.

Publicarea raportului GRECO este o decizie care aparţine prim-ministrului, iar doamna Dăncilă încă îl ţine la secret.

O ipoteză privind resorturile Liei Savonea ar fi că aceasta vrea, cu un eventual răspuns negativ din partea premierului, să îi reducă la tăcere pe cei şapte dizidenţi: degeaba tergiversaţi numirea Adinei Florea, Secţia Specială nu va fi desfiinţată, punct. Dar pentru asta nu era nevoie de o scrisoare publică. Oricât de neuzual e demersul (sau poate tocmai de aceea), o simplă corespondenţă instituţională, între CSM şi Guvern, ar fi fost suficientă pentru clarificarea lucrurilor.

Scrisoarea însă a fost publică - şi, prin urmare, Lia Savonea aşteaptă un răspuns tot public din partea premierului. Un alt detaliu relevant din conţinutul scrisorii este aerul ultimativ. Lia Savonea cere premirului să îi comunice răspunsul „în termen util, dacă este posibil până la sfârşitul săptămânii“. Caracterul public şi ultimativ al scrisorii ne arată că aceasta nu are legătură nici cu „buna funcţionare a instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti“, nici cu dizidenţa născută în sânul CSM.

Ci cu un eveniment care are loc chiar la sfârşitul săptămânii: Congresul PSD, la care Viorica Dăncilă încearcă să obţină preşedinţia partidului. Să privim acum cu luare-aminte la „noua“ Viorica Dăncilă, strict pe partea de Justiţie. După scrutinul din 26 mai, aceasta a declarat (dar fără să intre în detalii) că a înţeles mesajul poporului, că nu va mai da niciodată ordonanţe de urgenţă pe Justiţie, că vrea să refacă punţile cu Socialiştii Europeni şi că va relua discuţiile cu Bruxelles-ul în cadrul MCV.

Această declaraţie, mai ales ultima parte, trebuie să fi băgat în fibrilaţie „centrele de reflecţie“ despre care făcea vorbire fostul ministru Tudorel Toader, adică grupul care, clandestin şi în slujba Mafiei, a mutilat legile justiţiei şi legislaţia penală. Pentru că raportul MCV exact asta cere: revenirea Justiţiei de pe traseul deraiat în ultimii doi ani şi jumătate, ceea ce include şi desfiinţarea Secţiei Speciale.

La drept vorbind, nimeni nu ştie acum ce are în cap Viorica Dăncilă. Va continua ceea ce a început Liviu Dragnea? Sau va schimba cursul? Iar ea tace, pentru că ştie: până nu devine preşedinte de drept al partidului, orice poziţionare limpede este riscantă. Şi toată lumea fierbe la foc mic, inclusiv cei din „centrele de reflecţie“. Scrisoarea Liei Savonea a picat la ţanc: forţează un răspuns public al Vioricăi Dăncilă până la Congresul PSD, un răspuns pe care îl aşteaptă nu doar „centrele de reflecţie“, cât mai ales contracandidaţii săi. Căci fix în aceeaşi zi cu scrisoarea, şi-a anunţat candidatura la şefia PSD şi Liviu Pleşoianu, cu un atac tocmai la ambiguităţile pe Justiţie ale Vioricăi Dăncilă. Cum nicio organizaţie PSD nu-i sprijină candidatura, deci risca să-i fie respinsă, a doua zi s-a înscris în cursă şi Şerban Nicolae, sprijinit de organizaţia de la Sectorul 4. Îi ştim şi acestuia poziţionările, nu diferă deloc de ale lui Pleşoianu.

Cu doi talibani într-o parte şi cu şefa CSM în cealaltă parte, Viorica Dăncilă intră bine fezandată în congres. Practic, Lia Savonea, preşedinta CSM, a ajuns să arbitreze lupta internă din PSD şi să presteze servicii de curierat pentru „centrele de reflecţie“ care lucrează în slujba Mafiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...