LIVE VIDEO Mascarada PSD de la Ministerul Justiției/ La dezbatere COLCĂIE de condamnați și penali
Ministerul Justiţiei organizează luni, la ora 10.00, o mascaradă publică vizavi de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Dezbaterea s-ar putea derula în mai multe serii, având în vedere numărul mare de participanţi, aproape 200, care şi-au anunţat prezenţa. Printre participanti se mai numara Florin Ghiulbenghian (condamnat la 4 ani de inchisoare in prima instanta), Florentin Scaletchi (condamnat in trecut la inchisoare), Mihai Costea.
LIVE TEXT:
Gigi Becali: Proiectul lui Iordache e "smecheresc", pentru ca tortionarul Visinescu iese in 3 ani din inchisoare din cauza lui. Proiectul de gratiere trebuie sa se dea, dar cea mai mare problema e ANP, gardienii care au mentalitate criminala. Infractiunea de santaj trebuie sa intre la gratiere.
Becali vorbind:
In momentul in care a luat cuvantul Florentin Scaletchi, condamnat pentru coruptie, mai multi participanti din sala s-au aratat revoltati: "Ati facut consfatuire cu condamnatii? Trebuia sa o faceti separat".
13:50 O participanta il intreaba pe ministrul Justitiei de ce nu prezinta si cat de aglomerata este celula in care sta Dan Voiculescu, inchis la penitenciarul Rahova: "Vad ca prezentati penitenciarele aglomerate. Celula dl Voiculescu de ce nu o prezentati?"
13:45 Dezbaterea s-a transformat intr-o cacofonie totala, participantii vorbind unii peste altii, fara nici o regula.
13:10 Dezbaterea s-a reluat in jurul orei 13,00
12:45 Ministrul Justitiei anunta incheierea primei parti a consultarilor publice, fara a raspunde la intrebarile adresate de participanti
12:25 O reprezentanta care s-a prezentat ca fiind din partea Asociatiei Detinutilor din Romania a venit la dezbatere taior negru cu dungi albe si a pledat impotriva ordonantei de gratiere.
11:50 Mai multi participanti propun inlocuirea gratierii colective cu gratieri individuale, care sa tina cont de cazurile sociale ale detinutilor
11:42 Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a spus, in interventia sa la dezbaterea de la Ministerul Justitiei, ca modificarile din justitie nu trebuie sa fie facute prin OUG, ci prin dezbatere in Parlament, aratand ca daca acesta vor fi promovate prin OUG, "in trei zile venim aici si protestam sa aratam ce face PSD", potrivit news.ro. Viorel Ene a precizat ca, dupa foarte mult timp, fostul presedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru ca a organizat o represiune, iar acum Ministerul Justitiei vine cu aceste modificari din justitie care l-ar putea ajuta.
"Vedem, dupa foarte mult timp, ca Ion Iliescu este pus sub acuzare. Si dumnenavoastra ce faceti? N-a omorat pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonante. Dezbateti in Parlament aceste proiecte. In trei zile venim aici si protestam, sa aratam ce face PSD", a spus Viorel Ene.
Jurnalistii Liviu Avram, de la Adevarul, si Ioana Ene Dogioiu, de la Ziare.com, au avut fiecare cat o interventie in cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justitiei, ambii criticand intentia ministrului si atragand atentia asupra faptului ca, practic, abuzul in servciu si conflictul de interese sunt dezincriminate.
"Prin aceste doua initiative reconfigurati politica penala a statului in ceea ce priveste cateva infractiuni. Abuzul in serviciu e gratiat, potrivit proiectului de ordonanta. Impuneti mai multe conditii: plangerea prealabila, un cuantum al prejudiciului si scaderea pedepselor. In nota de fundamentare nu explicati de ce. Infractiune de abuz in serviciu e practic dezincriminata, nu mai exista nici conflict de interese. Se poate modifica politica penala a statului prin ordonanta de urgenta?", l-a intrebat jurnalistul Liviu Avram pe ministrul Justitiei.
11.33: Florin Ghiulbenghian vorbeste despre "situatia dramatica din penitenciare" si spune ca a anuntat de acum cativa ani ca e nevoie de gratiere si amnistie. "Intelegem urgenta adoptarii acestor masuri. Dar trebuie sa aratati cum veti elibera rapid cei 9.000 de detinuti? Conditionati de neimplicarea in decizia publica pe o anumita perioada, ca sa nu fiti acuzati ca favorizati factori politici".
UPDATE 11.35 Reprezentantul FACIAS, ONG-ul lui Dan Voiculescu, cere extinderea efectelor graţierii şi pentru alte infracţiuni şi pe durata condamnării. A adus o pungă cu gândăci şi ploşniţe pe care le-ar fi primit de la un deţinut de la Rahova, care i-a scris de condiţiile din penitenciare. Pe de altă parte, mai mulţi reprezentaţi ai unor ONG-uri, printre care Mihai Politeanu (Iniţiativa România) au cerut demisia lui Florin Iordache.
11.27: Vorbeste o doamna a carei sot are o condamnare de 11 ani pentru trafic de droguri. Cere conditii mai bune in penitenciare
11:15 Reprezentanta APADOR-CH cere retragerea ordonantelor de urgenta si discutarea lor in procedura normala
11:05 Un alt participant, Vivian Oancea, le spune ministrului si oficialilor de la Administratia Penitenciarilor ca pentru el sunt "niste eroi" care se lupta "cu niste acoperiti care au dosare ascunse si vor sa santajeze populatia Romaniei".
Acesta a fost acuzat intr-un dosar instrumentat de DIICOT de "participatie improprie la infractiunea de determinare cu intentie prin intermediari intrarea pe teritoriul tarii a cetatenilor straini supusi traficului de persoane", fiind condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare.
Ora 11:00 Un participant, care se prezinta drept "persoana fizica", il lauda pe ministru pentru indrazneala de a organiza aceasta dezbatere si vorbeste despre "rejuvenare", o "transformare cu adevarat exponentiala" si o "atitudine solara" de care Romania trebuie sa dea dovada.
UPDATE 10.55 Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, cere că aceste proiecte să fie discutate în Parlament. El susţine că totul este o mascaradă, pentru că PSD să-şi salveze membrii de dosarele penale. Ene a susţinut că vrea dreptate pentru victimele mineriadelor, şi vrea că anchetă în cazul lui Ion Iliescu să meargă mai departe, şi cazul să nu fie clasat prin graţiere.
UPDATE 10.40 Vorbesc mai mulţi tineri care cer retragerea celor două ordonanţe. Aceştia au iniţiat online mai multe petiţii. Zeci de mii de oameni cer în stradă retragerea lor, nu înţelegem de ce le mai dezbatem acum!", a spus unul dintre aceştia.
Avocatul Mihai Costea, fostul Avocat al Cămătarilor, care a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru înşelăciune, şi a executat aproape 4 ani s-a declarat pentru graţiere. „Cum spunea domnul Becali am fost închis pentru presupuse fapte de înşelăciune. Nicăieri în Europa nu sunt pedepsele cum sunt la noi”, a spus Costea.
Florentin Scaletchi, care a fost condamnat 6 ani pentru corupţie, este un adept al ordonanţelor: Cunosc foarte bine sistemul penitenciar. Cele două ordonanţe, una upgrade.aza ceea ce CCR a stabilit deja că acest cod a trecut peste 50 de neconstituţionalitate ce trebuie aduse la zi.
Avocata Cornelia Lalu a explicat că nu este nicio urgenţă adoptarea acestor ordonanţe. Ea critică cele două propuneri cu argumente juridice. „Dacă dorim o graţiere, trebuie o dezbatere parlamentară”, susţine avocata. Lalu critică dezincriminarea neglijenţei în serviciu, scăderea cuantumului pedepsei în cazul abuzului în serviciu şi modificările privind instituţia denunţătorului.
***
Printre participanti se mai numara Florin Ghiulbenghian (condamnat la 4 ani de inchisoare in prima instanta), Florentin Scaletchi (condamnat in trecut la inchisoare), Mihai Costea.
La aceasta dezbatere, convocata dupa inca o zi de proteste masive in Bucuresti si in mai multe orase din tara, in primul rand al participantilor se afla Gigi Becali.
Ministrul Justitiei a mai promis ca doreste sa asculte "toate parerile si" si s-a declarat "deschis" "astfel incat actele normative care vor pleca de la Ministerul Justitiei" sa includa opiniile prezentate la aceasta dezbatere.
UPDATE 09.40 Gigi Becali a ajuns la sediul Ministerului Justiţiei, pentru a lua parte la dezbatere.
„Am adus şi un proiect care aduce modificări la ordonanţa propusă de ei. Graţierea trebuie dată că ştiu ce e acolo, dar nu se poate aşa cum au făcut e. Ok, au ieşit în stradă 30.000 de oameni, dar ieri au ieşit 90.000. Dacă ies alţi 100.000?”, a spus Gigi Becali la intrarea în sediul MJ.
Ministerul Justiţiei a decis să permită accesul presei, dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat. Ministerul Justiţiei anunţase iniţial că presa nu va avea acces la dezbatere, participanţii urmând să se înscrie în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii.
Printre cei care şi-au anunţat prezenţa este Gigi Becali, în calitate de vicepreşedinte la o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European şi din Parlamentul României, dar şi de fost deţinut. Becali este nemulţumit de actuala formă a proiectului, care nu ar fi dorită de deţinuţi. „Se vrea o graţiere numai pentru politicieni, dacă tot este clemenţă, să fie clemenţă pentru toată lumea… Şi dacă tot sunt suprapopulate puşcăriile, să iasă 9.000, nu 1.000”, a precizat acesta.
„Bine, au greşit, că nu trebuia să o dea Guvernul prin ordonanţă, trebuia să o dea Parlamentul, care este reprezentantul poporului”, este de părere Becali. Mugur Ciuvică şi-a anunţat şi el prezenţa, în calitate de preşedinte al Grupului de Investigaţii Politice. Ulterior el l-a anunţat pe Iordache că îi va trimite prin e-mail punctul său de vedere. Articol eliminat Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că, în urma aplicării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor ieşi din închisoare criminalii şi violatorii peste 60 de ani, precizând că vor exista şi măsuri complementare, inclusiv pentru reinserţia celor care vor fi eliberaţi. El a elimintat unul din articolele criticate de societatea civilă.
LISTA PROVIZORIE A PARTICIPANŢILOR LA DEZBATERILE DE LA MINISTERUL JUSTIŢIEI