LIVE UPDATE A șasea zi de proteste în țară, după abrogarea OUG 13/2017 (FOTO)
Mii de persoane protestează în Cluj, Iași, Sibiu, Brașov, Galați, după abrogarea OUG 13/2017, pentru a șasea zi consecutiv.
* Protest în fața Palatului Cotroceni; circulația restricționata pe B-dul Marinescu (FOTO)
* LIVE UPDATE Aproximativ 8.000 de protestatari în Piața Victoriei
* Guvernul a adoptat o ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale
UPDATE ORA 19.48 Brăila: Peste 700 de persoane protestează în Piața Independenței
Peste 700 de persoane s-au adunat, duminică seară, pe platoul din Piața Independenței din Brăila, unde scandează lozinci anti-PSD și anti-Dragnea și spun că nu mai au încredere în actualul Guvern.
Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că 'niciun ministru nu a răspuns cu funcția pentru ordonanța privind amnistia și grațierea' și susțin că vor continua să iasă în stradă până când Guvernul și Parlamentul vor scăpa de 'penali'.
Oamenii suflă în vuvuzele și fluiere, agită drapele naționale și pancarte și strigă 'Refuz acest abuz', 'Noi nu renunțăm, nouă ne pasă!', 'Demisia!', 'La închisoare, nu la guvernare!', 'PSD, ciuma roșie' și 'Hoții'.
Protestatarii s-au organizat, la fel ca și în ultimele patru seri, pe o rețea de socializare, evenimentul neavând autorizație din partea Primăriei Brăila, după cum a precizat primarul Brăilei, Marian Dragomir.
UPDATE ORA 19.47 Harghita: Câteva zeci de persoane au protestat la Miercurea Ciuc, pentru a cincea seară
Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică seara în centrul municipiului Miercurea Ciuc, pentru a-și exprima bucuria că a fost abrogată OUG 13 și pentru a transmite un mesaj politicienilor că vor ieși în stradă de câte ori va fi nevoie.
Pe o pancartă purtată de unul dintre protestatari scria: 'Politicieni! Munciți onest, sau plecați!', iar cei prezenți au strigat: 'Stăm cu ochii pe voi', 'Nu scăpați de noi, noi scăpăm de voi', 'Cum veți face o prostie, vom fi iar la datorie', 'Când dispare, Altă Întrebare'.
Oamenii, români și maghiari, au spus că nu mai au încredere în clasa politică și că sunt hotărâți să monitorizeze fiecare acțiune a guvernanților și să reacționeze, atunci când va fi necesar.
'Am ieșit încă o dată, pe de o parte pentru a ne manifesta bucuria că s-a abrogat abominabila ordonanță, dar și ca un avertisment pentru toți politicienii, de toate culorile, că vom ieși de câte ori va fi necesar, pentru că în 27 ani am văzut destule, am trăit destule și credem că este cazul ca politicienii să învețe odată pentru totdeauna că trebuie să lucreze cinstit', a spus una dintre femeile prezente în centrul municipiului Miercurea Ciuc.
Protestul a fost autorizat, oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au promis că vor reveni în piață și cu altă ocazie.
O acțiune similară a fost organizată și la Odorheiu Secuiesc.
UPDATE ORA 19.44 Sibiu: Peste 15.000 de protestatari mărșăluiesc în centrul municipiului
Peste 15 mii de protestatari mărșăluiesc duminică seara în centrul municipiului Sibiu, în jurul orei 19,30, potrivit unor estimări oficiale.
Marșul urmează să aibă loc pe principalele bulevarde, după ce grupurile de protestatari și-au dat întâlnire în Piața Mare.
Oamenii cer demisia Guvernului și au pancarte cu lozinci anti-PSD.
Acest protest este unul avizat de către Primărie și Jandarmerie.
UPDATE ORA 19.42 Circa 1.000 de protestatari, din nou în stradă la Alba Iulia
În jur de 1.000 de persoane protestau duminică seara la Alba Iulia pentru a cincea zi consecutiv, oamenii fiind hotărâți să revină în stradă și săptămâna următoare, ei susținând că nu mai au încredere în guvernanți.
"Jos corupția!", "Jos Guvernul!", "Demisia!", "Nu renunțăm!", "Hoții!" și "Dragnea nu uita, te așteaptă Laura!" au fost scandările cele mai des rostite de către manifestanți.
La fel ca și în zilele anterioare, protestatarii s-au adunat în fața sediului Instituției Prefectului, de unde au plecat în marș pe principalele artere ale municipiului, spre cartierul Cetate. În coloană s-au aflau mult mai mulți copii decât în zilele precedente.
Cei aflați în stradă au cerut și celor care îi priveau de la balcoane să li se alăture, scandând: "Alba Iulia, trezește-te!".
Ajunși la punctul terminus, la Casa de Cultură a Sindicatelor, câțiva protestatari au luat cuvântul. Unii dintre aceștia și-au exprimat neîncrederea, susținând că "este un punct în Ordonanța de Urgență 14 care ar putea fi neconstituțional".
Un manifestant a declarat că trebuie să se rămână în continuare în stradă până când Guvernul își va da demisia. Un alt protestatar, mai în vârstă, a afirmat că este plăcut impresionat de felul în care au acționat tinerii și le-a spus participanților la miting că au scris, alături de protestatarii din țară, "o pagină din istoria României".
Atât în debutul protestului, cât și la finalul acestuia, manifestanții au cântat "Deșteaptă-te Române!".
Dacă protestele din zilele anterioare au fost neautorizate, pentru manifestările anunțate pentru săptămâna viitoare se intenționează să se depună documentele necesare în vederea autorizării acestora.
"Jandarmeria, jos pălăria!" a fost lozinca prin care manifestanții au vrut să le mulțumească jandarmilor care i-au însoțit pe traseu în aceste zile.
În serile anterioare numărul participanților a fost mult mai mare, ajungând chiar și la 4.000. Proteste au mai fost zilele trecute și în alte orașe din județul Alba.
UPDATE ORA 19.39 Constanța: Manifestanții mărșăluiesc prin ploaie în cadrul unui nou marș de protest față de guvern
Peste 600 de constănțeni care s-au adunat pe platoul din fața Prefecturii au pornit duminică seara, după ora 19,00, în cel de-al șaselea marș de protest de când Guvernul a adoptat ordonanța de urgență ce modifică codurile penal.
Protestatarii străbat bulevardele municipiului, udați de stropii mărunți ai unei ploi reci, iar lor li se adaugă alte zeci de persoane.
Pe pancartele pe care protestatarii le agită se poate citi: "Vreau politicieni competenți, morali, patrioți și credincioși, nealterați de comunism!", "Altă întrebare, PSD dispare!", "(Vi) se scuturau toți trandafirii !", "Liber la furat ?" sau "I don't beLiviu !".
Pe drum, oamenii strigă lozinci critice la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, și de solidaritate: "București — Constanța este de partea ta ! Suntem și ne pasă, luptăm pentru România noastră !".
Protestatarii au plecat din nou în marș către sediul PSD, mulți dintre ei afirmând că nu au încredere în acțiunea guvernamentală prin care primul-ministru și-a asumat, duminică, abrogarea OUG 13.
UPDATE ORA 19.27 Botoșani: Peste 500 de oameni au ieșit, duminică, în stradă în municipiul reședință de județ
Aproximativ 500 de persoane au ieșit în stradă, duminică seara, la Botoșani, în ciuda deciziei Guvernului de a abroga Ordonanța de Urgență în baza căreia au fost modificate codurile penale.
Manifestanții, mai puțini decât în ultimele trei seri, continuă să protesteze cerând demisia Guvernului Grindeanu și înlăturarea de la putere a Partidului Social Democrat (PSD).
"PSD, ciuma roșie", "Hoții! Hoții", "DNA să vină să vă ia", au scandat protestatarii care s-au adunat în fața Prefecturii și au plecat în miting pe principalele străzi din municipiu.
Participanții la protest urmează să revină, ca de fiecare dată, după finalizarea marșului, în Piața Revoluției, unde vor rămâne până în jurul orei 22,00.
Protestele de la Botoșani sunt autorizate până pe 14 februarie.
UPDATE ORA 19.24 Bistrița-Năsăud: Aproximativ 2.000 de persoane protestează pe străzile Bistriței
Aproximativ 2.000 de persoane au ieșit din nou să protesteze pe străzile municipiului Bistrița, duminică seara, strigând lozinci anti-PSD, marșul începând la ora 19,00.
Pe rețelele de socializare au fost anunțate două ore diferite de întâlnire, 17,00 și 19,00, ceea ce a creat confuzii între participanți, obișnuiți în ultimele zile să se reunească la ora 19,00. Din acest motiv, la ora 17,00 se aflau în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud doar zece persoane.
Numărul a crescut, progresiv, în următoarele două ore, ajungându-se la aproximativ 2.000 de persoane, care au venit cu pancarte și steaguri tricolore.
În plus, a fost modificată și ora plecării în marș, care era de obicei ora 20,00, protestatarii prezenți alegând să se pună mișcare cu o oră mai devreme.
UPDATE ORA 19.22 Prahova: Peste 1.500 de persoane la protestul de la Ploiești
Peste 1.500 de persoane, între care foarte mulți tineri și copii, protestează duminică seară în centrul Ploieștiului, cerând demisia Guvernului și alegeri anticipate.
Manifestanții s-au strâns în fața Palatului Administrativ în care își au sediul cele mai importante instituții din județ și cer altă guvernare, scandând totodată împotriva PSD.
Protestarii au steaguri, unele de mari dimensiuni, dar și fluiere și vuvuzele și foarte mulți dintre ei au adus pancarte cu mesaje precum: "Statul suntem noi", "Zi de zi aici vom fi", "Ați reușit, ne-ați unit", "#Rezist" și "Uniți salvăm toată România".
Totodată, aceștia strigă: "PSD nu uita, România nu-i a ta!", "Jos Guvernul!", "Veniți, scandați, nu vă mai uitați", "ALDE și PSD, aceeași mizerie", "Nu plecăm până nu plecați" și "Altă întrebare, altă guvernare".
La protest se află și o parte din ultrașii echipei Petrolul Ploiești, care afișează "Ultras nu e infractor și nici țap ispășitor".
UPDATE ORA 19.15 Galați: Peste 600 de persoane la protest
Peste 600 de persoane care protestează, duminică seara, pe platoul din fața Prefecturii Galați au blocat circulația pe strada Domnească, iar o parte s-au instalat chiar pe treptele de la intrarea în instituție, repetând astfel scenariul din serile precedente.
Manifestanții sunt în continuare nemulțumiți și spun că vor continua să iasă în stradă până când Guvernul și Parlamentul vor scăpa de persoanele care au probleme cu justiția. Protestatarii suflă în fluiere și vuvuzele și agită drapele naționale și pancarte și strigă 'Demisia!', 'Altă întrebare/ marș la închisoare', 'La închisoare, nu la guvernare!' și 'Hoții'.
"N-au dat nicio explicație, nu au ținut nicio conferință de presă... Nu au anunțat demisia niciunui ministru, bașca a întregului Guvern, că toți au aprobat OUG 13... deci toți ar fi trebuit să plece și să vină alții, tot de la PSD că ei au câștigat alegerile, dar să vină unii mai curați", a spus Victor Vasilescu, pensionar.
O tânără aflată la protest spune că guvernul actual nu mai prezintă garanții de bună credință și că ea va continua să vină la proteste. "Oamenii ăștia nu ne mai reprezintă, nu avem nicio garanție că mâine nu vor băga altă lege pe șestache, de aceea ieșim în continuare. Sunt de două săptămâni aici și nu plec", a spus tânăra.
De asemenea, alți protestatari spun că au venit în stradă pentru că, dincolo de abrogarea OUG 13, își doresc instituții curate, cu politicieni fără dosare penale.
UPDATE ORA 19.04 Cluj: Peste 3.000 de protestatari cer demisia Guvernului
Peste 3.000 persoane s-au adunat duminică seara, până la ora 19,00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.
Protestatarii poartă pancarte cu mesaje antiguvernamentale și împotriva PSD.
'Jos guvernul' și 'Guvern compromis! Demisia!' era scris pe două dintre pancarte.
UPDATE ORA 19.02 Brașov: Aproximativ 800 de persoane protestează în Piața Sfatului împotriva Guvernului
Aproape 800 de brașoveni se află duminică, începând cu ora 18,00, în Piața Sfatului pentru a protesta, dar numărul crește de la o oră la alta.
Dacă serile trecute protestele au debutat în fața Prefecturii, duminică seara a început în Piața Sfatului. După ora 19,00 manifestanții vor mărșălui pe câteva străzi din centrul orașului pentru ca în jurul orei 22.00, acțiunea de protest să se încheie, a spus organizatorul Radu Hossu.
Întrebat pentru ce mai protestează având în vedere că OUG 13/2017 a fost abrogată duminică de Guvern, Radu Hossu a spus că el personal, dar crede că și alții prezenți la protest, doresc schimbarea Guvernului.
"Eu am ieșit să protestez, dar probabil că mulți dintre cei prezenți aici, pentru a cere demisia Guvernului PSD. Să-și formeze un alt guvern tot din PSD. Noi, cei din stradă înțelegem democrația, înțelegem că ei au fost aleși legitim, au legitimitate de a guverna România, dar acest guvern este clar că a fost unul de rea intenție. Nu putem să acceptăm ca acest guvern care este responsabil moral de ieșirea noastră în stradă să continue. Să-și dea demisia, din punctul meu de vedere, și să se facă un nou guvern PSD", a spus Hossu.
"Uniți salvăm toată România","DNA să vină să vă ia". "Hoții-Hoții", "PSD-Ciuma roșie", "Demisia","Nu vrem să fim o nație de hoți", sunt o parte dintre scandările protestatarilor.
Mulți dintre cei prezenți în piață au spus că ordonanța nu a fost abrogată, ci a fost trimisă în Parlament, au susținut doi tineri aflați la protest.
"Trebuie abrogat punct cu punct din ordonanță, nu toată. Nu este nici pe site-ul Guvernului, nici pe site-ul Monitorului Oficial și nu o putem vedea. Asta înseamnă că din nou se ascund și fac vreo măgărie. Nu se poate. Cineva trebuie să-și dea demisia și să răspundă pentru halul în care au adus țara", a spus o doamnă.
"Să-și dea toți demisia pentru că și-au pierdut credibilitatea. Să vină alt Guvern de la PSD. Acest Guvern este format din marionetele lui Liviu Dragnea. În PSD sunt și oameni cinstiți care pot guvern această țară. Vom ieși în stradă până se va schimba acest Guvern" a spus un alt protestatar
Protestul, desfășurat pe o ploaie măruntă și rece, este unul neautorizat, jandarmii și poliția asigurând desfășurarea în ordine a acestuia.
UPDATE ORA 18.24 Cluj: Protestatarii cer demisia Guvernului Grindeanu
Peste 500 persoane s-au adunat, duminică, până la ora 18,20, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.
Protestatarii poartă pancarte cu mesaje antiguvernamentale și împotriva PSD.
'Jos guvernul' și 'Guvern compromis! Demisia!' era scris pe două dintre pancarte.
Un tânăr de 30 de ani, Bogdan Vaida, a improvizat, din materiale textile, o caracatiță, pe ale cărei tentacule doritorii erau invitați să scrie ce nu-și doresc să existe în țară. El a declarat, pentru AGGERPRES, că urmează să trimită tentaculele respective la Parlament, pentru ca aleșii să vadă ce nu-și doresc clujenii.
'Multă lume scrie că nu-și mai dorește ca această țară să fie una coruptă sau o țară în care hoții să conducă, sau o țară în care se dau legi doar pentru unii. Eu, sincer, îmi doresc ca această țară să nu mai fie o țară din care să vreau să plec. Vreau să pot să trăiesc aici', a spus Bogdan Vaida.
Un alt protestatar, Tiberiu Casian, de 40 de ani, a declarat pentru AGERPRES, că vrea demisia Guvernului, dar și a PSD din Parlament.
'Cerem demisia Guvernului. Nu e destul că au abrogat ordonanța, asta e o minciună, o amânare. Cerem demisia Guvernului cu tot cu ordonanța și inclusiv a PSD din Parlament', a spus Tiberiu Casian.
Mitingul, anunțat pe rețelele de socializare, era programat să înceapă la ora 18,00.
Sâmbătă seară, la protestul de la Cluj-Napoca au participat peste 40.000 de persoane, după ce la ora începerii mitingului, 18,00, în Piața Unirii erau doar circa 100 de persoane.
UPDATE ORA 17.53 Iași: Câteva sute de persoane protestează în Piața Unirii
Câteva sute de persoane se aflau duminică după amiază, în jurul orei 17,30, pentru a protesta în Piața Unirii din Iași cu privire la actele normative ale Guvernului referitoare la justiție, pentru a șasea zi consecutiv.
Primii protestatari au venit în jurul orei 14,00.
Potrivit celor prezenți la protest, se așteaptă ca la manifestația din această seară să fie cel mai mare număr de persoane din ultima săptămână.
Peste 15.000 de persoane au participat la manifestația de sâmbătă seară, desfășurată în Piața Unirii și pe străzile din centrul municipiului Iași.
UPDATE ORA ORA 12.56 Sibiu: Protestul copiilor s-a încheiat din cauza ploii
Peste 200 de persoane s-au strâns duminică, timp de o oră, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, la "Protestul copiilor", în urma unui apel făcut pe rețelele de socializare, a declarat pentru AGERPRES inițiatorul acțiunii, Ciprian Fulea.
Acțiunea de protest s-a încheiat mai devreme decât era programat, din cauza ploii.
"Viitorul este al copiilor noștri, iar ei își doresc unul în care visele lor se pot împlini, în care există șanse egale pentru fiecare. O educație completă este cea în care le dăm ocazia să facă un pas în fața pentru o țară mai curată, pentru #RomaniaCopiilor!", se arată în mesajul postat pe pagina evenimentului.
Potrivit Jandarmeriei, acest protest nu este unul avizat.
De la ora 17,00 până la ora 23,00, în același loc, este programat un alt protest, avizat de Primărie și Jandarmerie.
Ambele proteste au loc la Sibiu cu scopul de a convinge Guvernul să renunțe la ordonanța privind modificarea Codurilor penale.
ORA 11.39 Sibiu: Peste 200 de persoane s-au strâns la "Protestul copiilor"
Peste 200 de persoane s-au strâns duminică, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, la "Protestul copiilor", în urma unui apel făcut pe rețelele de socializare, a declarat pentru AGERPRES inițiatorul acțiunii, Ciprian Fulea.
Un număr de 400 de părinți și-au anunțat prezența la acest protest al copiilor, o acțiune în premieră la Sibiu.
"Viitorul este al copiilor noștri, iar ei își doresc unul în care visele lor se pot împlini, în care exista șanse egale pentru fiecare. O educație completă este cea în care le dăm ocazia să facă un pas în fața pentru o țară mai curată, pentru #RomaniaCopiilor!", se arată în mesajul postat pe pagina evenimentului.
Potrivit Jandarmeriei, acest protest nu este unul avizat.
De la ora 17,00 până la ora 23,00, în același loc, este programat un alt protest, avizat de Primărie și Jandarmerie.
Ambele proteste au loc la Sibiu cu scopul de a convinge Guvernul să renunțe la ordonanța privind modificarea Codurilor penale.
AGERPRES/(A — autori: Isabela Paulescu, Daniela Malache, Marius Septimiu Avram, Jana Pintili, Dan Paic, Anamaria Toma, Tina Țucui, Cristian Lupașcu, Dan Mihăescu, Gina Ștefan, Marinela Brumar, Ecaterina Ignat, editori: Nona Jalbă, Marius Frățilă, editori online: Anda Badea, Andreea Lăzăroiu)
* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.