LIVE UPDATE A opta zi de proteste în țară (GALERIE FOTO)

LIVE UPDATE A opta zi de proteste în țară (GALERIE FOTO)

UPDATE ORA 20.10 Bihor: În jur de 50 de orădeni au solicitat demisia Guvernului și un pact anticorupție

În jur de 50 de orădeni s-au adunat la protest în Piața Unirii marți seara, în a opta seară consecutivă, pe lapoviță și ninsoare, ei solicitând în continuare demisia guvernului și un pact anti-corupție, cu "limite de care să nu se poată trece".

'Am venit să continuăm revendicările pe care le-am avut și până acum. Mesajul nostru este că nu vrem și nu putem să ne oprim, e nevoie să continuăm eforturile, pentru ca, în final, cei care au luat-o pe calea imposibilă, de neacceptat, să se oprească. Astăzi, președintele Iohannis a precizat cumva care ar fi limitele și opțiunile de mers înainte', a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Oegar, unul dintre organizatorii protestului.

În opinia sa, cea mai bună soluție ar fi alegerile anticipatele, însă a recunoscut că ar fi mai dificil să se forțeze o astfel de posibilitate, atât de aproape de alegerile recente din decembrie.

'Însă între anticipate și demisia unei persoane, există nuanțe care se pot adopta. Întreg guvernul să-și dea demisia, iar PSD-ul să se angajeze, deși nu putem avea încredere în ce spun, dar să facă eforturi și să pună oameni mai credibili și în același timp să existe un pact contra corupției, care să stabilească niște reguli și limite dincolo de care nu se poate trece. Acesta ar fi cel mai important lucru: să fim siguri că ceea ce s-a întâmplat în săptămânile anterioare nu se va mai repeta', a precizat Adrian Oegar.

Printre cele câteva zeci de orădeni care au înfruntat frigul și ninsoarea s-au găsit și câțiva beiușeni, veniți în mod special pentru protest.

'Vrem să vedem guvernul actual plecat. Vrem să mergem acasă liniștiți, să știm că ne putem vedea de viața noastră în liniște fără să avem frica unui alt act mișelesc de acest tip peste câtva timp', a declarat beiușeanul Răzvan Șuteu.

Un grup de tineri au cântat melodii religioase, invocând ajutorul divin care să binecuvânteze România.

'Am ieșit în stradă pentru că am citit și ordonanța de urgență nr. 9 din 23 ianuarie, care le permite consiliilor locale să cheltuiască mai mult decât au în buget. Nu mi se pare normal. Sunt revoltată pentru tot ce se întâmplă acum, pentru că eu am făcut o facultate și a trebuit să trag trei ani prin țări străine, până să-mi pot găsi aici, acasă, un loc de muncă', a declarat tânăra orădeancă Andreea Nistor.

'Mesajul este foarte clar și scurt: Să plece! Să plece guvernanții! Ne-au înșelat așteptările, nu ne mai mulțumim cu ceea ce și-au dorit părinții noștri, vrem altceva, vrem o țară condusă de oameni corecți, care își respectă cuvântul, să nu ni se spună una și să ne trezim cu altceva. Nu vrem legi și ordonanțe date noaptea, vrem transparență. Am lucrat pe afară, am muncit foarte mult în străinătate, am venit acasă. Suntem o generație care ne dorim mai mult. Avem așteptări mai mari. Și vrem ca odată pentru totdeauna, cei care ne conduc să înțeleagă că nu mai merge așa. Vrem o schimbare cu adevărat, nu doar cuvinte și minciuni', a spus, pentru AGERPRES, orădeanul Claudiu Dolga, de 35 de ani.

Două doamne care discutau între ele au remarcat, admirativ, că, de această dată, românii au arătat că 'sunt un popor care se luptă, care știe ce vrea, care știe să se organizeze, să se comporte, oameni care au creativitate'.

'Eu sunt încântată că protestatarii au fost civilizați, în urma lor curățenie, nu s-au aruncat mizerii, se discută, se analizează situația, suntem niște oameni responsabili. Iar momentul aprinderii luminilor a fost emoționant!! Presa străină a remarcat, în repetate rânduri, mișcările de stradă de la noi', a spus una dintre ele.

Un blogger orădean cu simț civic, Alin Cristea, a editat și tipărit trei numere din publicația dedicată acestor evenimente intitulată 'Jurnal de protest', 8 pagini color, numere apărute în 3, 5 și 7 februarie, cu grupaje de fotografii de la protestele din Oradea, citate, scurte comentarii, chiar și o pagină cu copii la protest și necuvântătoare. Toate cele trei ediții sunt postate pe site-ul Oradea culturală.

UPDATE ORA 20.03 Sibiu: Peste 300 de protestatari au început să mărșăluiască pe un traseu scurtat

Peste 300 de sibieni, potrivit unor estimări oficiale, au început să mărșăluiască spre sediul PSD și pe urmă pe două mari bulevarde din municipiu, cerând demisia Guvernului.

Marți seara, protestatarii vor parcurge un traseu mai scurt, din Piața Mare, până pe bulevardul Mihai Viteazu, unul din motive fiind condițiile meteo, a precizat pentru AGERPRES, Doru Apostol, organizatorul protestului. Temperatura este de plus două grade, cu ploaie măruntă.

Acest protest este unul avizat de Primărie și Jandarmerie. În municipiul Sibiu, protestele sunt avizate zilnic, până pe 15 februarie.

Sibienii care protestează cer demisia Guvernului.

UPDATE ORA 19.50 Cluj: Protestatarii vor să se organizeze în consilii ale cetățenilor

Aproximativ 500 de persoane, potrivit estimărilor forțelor de ordine, au revenit, marți, până la ora 19,45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.

Mitingul a fost programat să înceapă la ora 19,00.

Unul dinte protestatari, Bogdan Bob Rădulescu, a declarat, la microfonul instalat pe mica scenă din piață, că trebuie să se organizeze într-un fel de consilii ale cetățenilor, prin care să se pună presiune asupra politicienilor să-și respecte promisiunile, să fie corecți și transparenți.

'În această seară am hotărât să avem o inițiativă, un fel de consiliu al cetățenilor municipiului. Ca noi sunt alți zeci de mii care-și doresc să se întâmple ceva constructiv. (...) Cum putem face noi să punem presiune pe ei, încât să ne reprezinte cu adevărat? Transparență, corectitudine...', a spus Bogdan Rădulescu.

De asemenea, el i-a invitat să-și exprime puncte de vedere pe cei care au cunoștințe juridice.

'Încercăm să găsim, după litera Constituției, care sunt căile legale și eficiente ale cetățenilor, ale poporului să acționeze în aceste momente. Vă rog, care aveți soluții clare, juridice, ce putem face, pentru ca dincolo de presiunea pe care o punem seară de seară, avem nevoie de soluții de atac, curate, clare, eficiente. Vocea noastră, prin cine trebuie să ajungă încât să schimbe litera legii?', a mai spus Bogdan Rădulescu.

La manifestația de luni, în Cluj-Napoca au fost prezente peste 5.000 de persoane, 50.000 la cea de duminică și 40.000 la cea de sâmbătă.

UPDATE ORA 19.50 Brașov: Aproximativ 200 de oameni în fața Prefecturii

Aproximativ 200 de persoane, potrivit forțelor de ordine, s-au adunat din nou marți seara, în jurul orei 19,30, pentru a opta zi consecutiv la Prefectură pentru a protesta împotriva Guvernului.

Nici unul dintre organizatorii din serile trecute nu sunt prezenți la protest. Radu Hossu, coordonatorul acțiunilor de protest de săptămâna trecută, a declarat telefonic pentru AGERPRES că va veni doar la protestele organizate la sfârșitul săptămânii.

Cei prezenți în fața Prefecturii scandează "Demisia", "Jos Guvernul", "PSD-Ciuma roșie". "Fără corupție", fluieră și huiduie.

"Nu am încredere în ceea ce spune și ce a spus până acum, nici Grindeanu și nici altcineva din PSD. Au semnalizat stânga și au făcut dreapta și viceversa. În al doilea rând, OUG nr.14 așa a fost făcută ca să fie invalidată și dacă intră în Parlament majoritatea trece. Deci au făcut o măgărie exact așa cum au făcut și cu OUG nr.13. Nu mai avem încredere", a spus unul dintre protestatari.

"Vom veni aici zi de zi, este un protest spontan, câți vor veni, mai mulți mai puțini, dar vom fi aici. Nu s-a mișcat nimic într-o săptămână. Suntem nemulțumiți", a spus un alt participant la protest.

Cei mai mulți dintre participanții la protest sunt tineri.

ORA 19.27 Sibiu: Aproape 200 de oameni s-au strâns la protest în Piața Mare

Aproape 200 de sibieni, potrivit estimărilor oficiale, erau strânși marți seara, după ora 19,00, în Piața Mare din centrul municipiului, la un protest autorizat.

Protestarii sunt autorizați să mărșăluiască pe un traseu străbătut și de participanții la Revoluția din 1989.

Sibienii care protestează cer demisia Guvernului.

AGERPRES/(A — autori: Isabela Paulescu, Jana Pintili, Marius Septimiu Avram, Eugenia Pașca, editori: Elena Stanciu, Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

*** LIVE UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”