LIVE TEXT/Ziua Z

LIVE TEXT/Ziua Z

VICTOR PONTA, URMĂRIT PENAL. Premierul Victor Ponta a venit în această dimineață la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul lui Dan Şova. 

ACTUALIZARE 13.45/Mircea Badea: În locul lui Ponta aș demisiona
Mircea Badea susține că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze pentru a arăta ca de fapt România e condusă de serviciile secrete care au acoperiți în toate domeniile și mai ales în justiție.

”Eu in locul lui Ponta as demisiona. As demisiona ca sa înțeleagă și românii un adevăr - că premier în țara asta a fost de fapt Laura Codruța Kovesi. Toți oamenii în cheie acum sunt oamenii numiți pe funcții de Traian Băsescu, începând de la Kovesi la Livia Stanci și Coldea. In locul lui Ponta aș demisiona pentru ca lucrurile să fie clare”, a spus realizatorul Emisiunii ”În gura presei” de la Antena 3.

ACTUALIZARE 13.35/NU DEMISIONEZ. Doar Parlamentul poate să mă demită.

Victor Ponta arata, intr-o noua postare pe Facebook, ca numirea sa in functie s-a facut de catre Parlament si "si doar Parlamentul poate sa ma demita".

"Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!", scrie PENALUL.

ACTUALIZARE 13.10 Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului în cadrul declarații televizate de la Palatul Cotroceni să DEMISIONEZE: ”Este o situație imposibilă pentru România ca prim-ministrul să fie învinuit de fapte penale. Pe de o parte e rău pentru România să avem o criza politică. Solicit demisia premierului.”

revenim cu detalii

ACTUALIZARE 13.00/Frans Timmermans, către Klaus Iohannis: E o zi interesantă!
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, oficialul european spunând că "este o zi interesantă". 

"Bine aţi venit în România, bine aţi venit la Cotroceni! Îmi pare bine că aţi venit, sunt vremuri interesante", l-a întâmpinat preşedintele Klaus Iohannis pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"E o zi interesantă", a replicat oficialul european, afişând o expresie sugestivă.

Înainte de a sosi în România, Timmermans a vizitat Bulgaria, unde s-a întâlnit cu oficiali bulgari şi a avut un dialog, la Ruse, cu cetăţeni bulgari şi români.

După dialogul cu cetăţenii, Frans Timmermans s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, pe un vas pe Dunăre.

ACTUALIZARE 12.55/TROMPETA: E mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii PNL

Purtătorul de cuvânt al PSD precizează că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii de cenzură de către PNL şi afirmă că premierul nu a fost niciodată asociat la "Şova şi asociaţii" şi nu a avut relaţii juridice cu complexurile Turceni şi Rovinari. 

"Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă", susţine, într-n comunicat, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriel Firea.

"Am auzit voci în spaţiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să îşi dea demisia, ci trebuie să îşi încheie mandatul dat de cetăţeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare! Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari", afirmă Firea, subliniind că adrese oficiale ale DNA şi ANI reprezintă dovezi în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al PSD susţine că Victor Ponta nu a fost niciodată asociat la societatea "Şova şi asociaţii", ci şi-a desfăşurat activitatea în calitate persoană fizică autorizată.

"În această calitate, a acordat asistenţă juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alţi avocaţi care desfăşurau doar activităţi de drept civil şi comercial. Dovada în acest sens este adresa de la Baroul Bucureşti", afirmă Firea.

Ea spune că este vorba de "o temă reîncălzită" din anii trecuţi, iar Victor Ponta "a prezentat documentele care demonstrează minciunile proferate, la vremea respectivă, de catre Băsescu, Blejnar şi alţii".

ACTUALIZARE 12.40/Viitorul lui Victor Ponta în Guvern: cele trei scenarii

DNA a anuntat oficial ca a dispus efectuarea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru fapte savarsite in perioada cat a fost deputat, cat si in perioada in care ocupa functia de premier. Din acest moment exista trei scenarii pentru el: demisie, suspendarea din functie de catre presedinte sau pastrarea situatiei existente.

1. Demisia. Victor Ponta a avut declaratii contradictorii despre o situatie ipotetica in care procurorii ar incepe urmarirea penala in cazul sau. In 2 martie anul acesta a declarat la Antena 3 ca va demisiona: "Daca se face un dosar in care fata de mine se incepe urmarirea penala, nu am cum sa raman in functia de prim-ministru, sa stau in fiecare dimineata sa dau explicatii cum e cu dosarul." Pe de alta parte, premierul a spus de mai multe ori ca "politica se face in Parlament, nu la DNA" - ultima oara pe Facebook, cu o ora inainte de a ajunge la DNA

2. Presedintele Klaus Iohannis il suspenda din functie. Conform Articolului 109, alineatul 2 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei "poate" dispune suspendarea din functie a unui membru al Guvernului daca s-a cerut urmarirea penala pentru acesta. Or, DNA a inceput deja urmarirea penala pentru fapte savarsite cand era avocat si deputat: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor.

*ARTICOLUL 109 din Constitutie (Răspunderea membrilor Guvernului)

(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.

3. Presedintele Klaus Iohannis nu il suspenda din functia de membru al Guvernului, Victor Ponta nu isi da demisia din functia de premier. Se pastreaza actualul status-quo, dar asupra premierului si Guvernului Romaniei va plana o suspiciune maxima, ale carei efecte politice nu pot fi cuantificate in acest moment.

ACTUALIZARE 12.33/Ponta este la Cotroceni. A plecat de la Guvern după ce a vorbit o oră cu Mircea Dușa și Rovana Plumb. Reamintim că președintele Klaus Iohannis va face declarații după ora 13.00.

ACTUALIZARE 12.26 Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu l-a ironizat pe premierul Ponta printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Pentru prima oară în istorie după 1989 avem in funcție un premier urmărit penal. O nouă promisiune a USL în curs de realizare: dreptate până la capăt”, a scris Lăzăroiu.

ACTUALIZARE 12.25 Victor Ponta a declarat în martie 2013 la Antena 3 că va demisiona imediat dacă față de el se va dispune urmărirea penală în vreo cauză penală:

"Daca se face un dosar in care fata de mine se incepe urmarirea penala, nu am cum sa raman in functia de prim-ministru, sa stau in fiecare dimineata sa dau explicatii cum e cu dosarul. Dar eu sper ca in 2015 nu se schimba guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, ca nu se va intampla", a spus Ponta la Antena 3.

ACTUALIZARE 11.55. Dan Şova a venit la DNA.

El a intrat fără a face declaraţii.

ACTUALIZARE 11.50: Președintele Klaus Iohannis va face astăzi declarații de presă la ora 13.00. Potrivit unor surse, decizia a fost luată la scurt timp după ce procurorii DNA au anunțat că premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova.

Actualizare 11.40: Victor Ponta publică pe Facebook „dovezi ale neimplicării în cazul Turceni-Rovinari”.

„Câteva informații despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situația este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!”, a scris premierul la descrierea acestor documente.

COMUNICATUL DNA:

„În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

1.Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat

„Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) 
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată 
- spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt: 

La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. 

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. 

Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate.Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. 

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. 

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

2. În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. 

ACTUALIZARE 11.25. „Sunt suspect în cazul domnului Şova pentru activitatea de avocat în 2007 – 2008 şi sunt în conflict de interese că l-am propus pe domnul Şova ministru”, a declarat Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

„Am venit la DNA ca orice om normal, nu am dat nicio declaraţie”, a adăugat el.

 

VICTOR PONTA AUDIAT LA DNA. Este o premieră în justiţie, este pentru prima oară când un şef de guvern în funcţie vine la audieri.

Victor Ponta a spus că a fost chemat de procurorul care anchetează dosarul care îl vizează pe fostul ministru Dan Şova, în dosarul Rovinari - Turceni. Victor Ponta a venit însoţit de un avocat. El a spus că vrea să intre la audieri împreună cu avocatul său.

Nu a precizat în ce calitate a fost chemat.

VICTOR PONTA, LA DNA. El a activat în societatea de avocatură înfiinţată de Dan Şova, unde a lucrat inclusiv pentru complexul energetic Turceni şi complexul energetic Rovinari.

Victor Ponta a încasat sume infime în urma colaborării pe care a avut-o, între anii 2007 şi 2008, cu casa de avocatură „Şova şi Asociaţii”.

Dezvăluirea a fost făcută de Dan Şova. Victor Ponta a colaborat cu casa de avocatură în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Comisionul lui Victor Ponta ar fi fost de 0,32% din valoarea încasată de "Şova şi Asociaţii" de la societatea din Târgu Jiu, mai spune senatorul social-democrat.

Dan Şova susţinea că Victor Ponta nu a avut nicio legătură cu contractele dintre cabinetul său de avocatură şi conducerea complexului Rovinari-Turceni. Admitea însă că între 2007 şi 2008, premierul a avut un contract cu "Şova şi Asociaţii". Îşi amintea că Victor Ponta a încasat „o sumă modică”.

„A fost o colaborare pe două dosare penale. Atunci Ponta era dintre cei mai buni avocaţi de drept penal. Sumele câştigate de Ponta au fost modice. Dacă vrea cineva să facă comparaţie între veniturile luate de Ponta de la "Şova şi Asociaţii" şi veniturile lui "Șova şi Asociaţii" de la Turceni. Veniturile lui Ponta de la "Șova şi Asociaţii" reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a luat "Șova şi Asociaţii" de la Turceni”, spunea Dan Șova. 

Premierul Victor Ponta susţinea la rândul său că ANAF, ANI şi DNA au verificat deja toată afacerea. „Nu mă spăl pe mâini de nimic, Doamne fereşte! E o poveste falsă pe care nu au reuşit să o folosească. Nu cred că o s-o lase după 7 ani, dar nici nu vor găsi nimic în plus, nu au ce”, spunea premierul Victor Ponta.

ISTORICUL DOSARULUI ROVINARI TURCENI – CAZUL DAN ŞOVA

2 iunie – Senatul a respins, din nou, cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova; au fost 66 de voturi "pentru" si 72 de voturi "impotriva"

25 martie – Senatul a respins cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova

13 martie 2015 – DNA cere arestarea lui Sova in acest dosar

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, este urmărit penal, în dosarul în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare.
Obiectul: un contract de consultanţă pe care firma sa de avocatură l-a avut la modernizarea societăţii Turceni.
ANAF a sesizat DNA, în 2011, în privinţa senatorului PSD, Dan Şova, şi a lui Victor Ponta, cu privire la scandalul Rovinari-Turceni.
Cele două societăţi ar fi încheiat contracte de consultanţă de 7,7 milioane de lei cu firma de avocatură a lui Dan Şova, la intervenţia lui Victor Ponta.
În perioada în care au fost încheiate şi derulate aceste contracte, Victor Ponta era senior partner în cadrul societăţii de avocatură.
Presa centrală a prezentat în 2011 rezultatele unui controlul al ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
Verificările au stabilit că firma de avocatură condusă de Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca senior partner, ar fi încasat ilegal 4,4 milioane de lei.
Dan Sova este urmarit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.
In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie.
Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.
Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.
Astfel, Sova ar fi contribuind la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.
Potrivit DNA, suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA "Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari este estimata la valoarea de 3.455.754 de lei.
In acelasi dosar sunt urmariti penal Dan Laurentiu Ciurel, director de Investitii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, si fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz in serviciu.
Dan Sova este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie si in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.
 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”