LIVE TEXT/TRAGEDIE București/Numărul decedaților a crescut la 30 și va crește semnificativ/Nicolae Bănicioiu: 80 - 90 de răniţi sunt în stare critică.

LIVE TEXT/TRAGEDIE București/Numărul decedaților a crescut la 30 și va crește semnificativ/Nicolae Bănicioiu: 80 - 90 de răniţi sunt în stare critică.

Procurorii vor face duminica primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neinsufletite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, si, odata incheiata cercetarea la fata locului, vor incepe audierile.

LIVE TEXT Evenimentele zilei de duminica

19.18 Primele rezultate ale autopsiilor: Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice, cauza principala a deceselor.

18.41 Anchetatorii au ridicat documente de la Primaria Sectorului 4 

18.30 Arafat: Pompierii, insotiti de politisti vor controla spatiile unde sunt aglomerari mari de persoane. Sunt vizate cluburi, cinematografe, biserici, mall-uri etc.

18.10 Parchetul General: Inca nu a fost stabilita identitatea a 29 de raniti internati in spitale

17.59 La Spitalul Grigore Alexandrescu sunt acum internati sase minori raniti in incendiul din Colectiv - conducator UPU.

17.35 Inca o tanara ranita in incendiu a murit la "Bagdasar-Arseni"

15.53 Raed Arafat: Este posibil sa se dubleze numarul deceselor. Cei 90 de pacienti aflati in stare grava sau critica "pot sa mearga mai bine sau mai rau". Unii raniti prezinta arsuri pe piele, intoxicatii, arsuri de cai respiratorii si plamani, plus traumatisme

15.37 Grupul de lucru de la Palatul Victoria: Numarul deceselor va creste semnificativ.

15.20  Costi Ignat, un membru al Monarchy Band, a murit in incendiul de la clubul Colectiv, dupa ce Adrian Rugina, de la trupa Bucium, cu care fusese coleg in trupa Teuton, si-a pierdut viata in tragedie
13.50 Un numar de 140 de raniti mai sunt internati in spitalele Capitalei. Singurul ranit neindentificat se afla inca la Spitalul de Arsi

Spitalele Capitalei aveau, duminica la pranz, internati 140 de raniti in incendiul de la clubul Colectiv si doar o singura victima neidentificata, la Spitalul de Arsi, potrivit datelor Ministerului Sanatatii, unde acesti pacienti figureaza cu nume si prenume, noteaza Mediafax.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) sunt 24 de pacienti, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arsi - 27, la Bagdasar Arseni - 22, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" -cinci, Spitalul "Sf Ioan" -8, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci, Spitalul Gerota -trei si la Spitalul SRI - cinci. 

13.30 Starea a sapte raniti internati la Bagdasar este dramatica

Starea a sapte dintre ranitii internati la Spitalul Bagdasar Arseni este dramatica, acestia avand arsuri pe suprafete mari din corp, potrivit conducerii unitatii, citate de Mediafax.

"Situatia unui numar de sapte pacienti este dramatica. Sunt in ventilatie mecanica. Au suferit afectari de diferite grade ale cailor respiratorii. Suprafata arsa a corpului este de minimum 30%, ceea ce face ingrijirea lor o problema delicata", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, intr-o conferinta.

El a adaugat ca acesti pacienti pot fi tratati in conditii optime, in sali de operatie dedicate, intrucat cel mai mare risc la care sunt expusi este contaminarea externa.

13.21 Audieri la Politia Capitalei in dosarul incendiului de la clubul Colectiv

13.10 Nicolae Banicioiu: O echipa medicala din Israel opereaza la Bagdasar, urmand sa mearga si la Spitalul Universitar

12.35 Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a venit la clubul Colectiv pentru a aduce un omagiu celor care si-au pierdut viata in tragedia de vineri seara, relateaza Digi24.

Hans Klemm a a aprins lumanari si a pus flori la locul tragediei. Ambasadorul a declarat ca a fost profund impresionat de ceea ce s-a intamplat, acesta fiind motivul pentru care a ales sa vina.

El a povestit ca, in urma cu 12 ani, in SUA s-a intamplat un incident asemanator, in urma caruia zeci de persoane au murit. Ambasadorul a subliniat ca are incredere ca ancheta ii va pedepsi pe cei vinovati.

ACTUALIZARE 11.30. 50 dintre răniţi au identitate probabilă. Procurorii spun că nu există certitudine în privinţa identităţii lor, încearcă să o stabilească. Rănile sunt cauza pentru această situaţie.

Autorităţile şi medicii încearcă să îi identifice pe răniţi. Aproape o treime dintre cei internaţi mai ales cei grav răniţi au identitate probabilă, iar datele avute în urmă cu câteva zeci de minute arătau că sunt trei persoane a căror identitate nu era deloc stabilită.

Toate aceste zeci de persoane sunt în stare deosebit de gravă, sunt inconştiente şi medicii nu puteau lua legătura cu ele.

Identificarea victimelor este o etapă care trebuie parcursă în cadrul anchetei penale.

ACTUALIZARE 11.25. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: 80 - 90 de răniţi sunt în stare critică.

10.50 Alte doua victime ale incendiului au decedat, duminica, una la Spitalul de Arsi si cealalta la Bagdasar, numarul mortilor ajungand astfel la 29, a declarat pentru Mediafax Raed Arafat.

10.58 Încă o tânără a murit la Spitalul de Arși. Numărul decedaților crește la 29.

10.26 Un pacient in stare critica si alti doi in stare grava la Spitalul "Grigore Alexandrescu"

10.10 INML: Doua persoane decedate au ramas neidentificate
 
10.09 Sapte raniti sunt in stare severa la Spitalul Elias

Duminica vor fi continuate activitatile de cercetare la fata locului si de identificare a persoanelor decedate si vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror, potrivit unui comunicat al Parchetului, noteaza Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, ar urma sa fie facute aproximativ 20 de autopsii, pe corpurile identificate. Medicii legisti de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" au identificat, pana in prezent, 23 din cele 27 de persoane decedate in incendiul din Club Colectiv, o alta victima fiind recunoscuta de parinti la Spitalul Universitar Bucuresti.

In paralel, duminica, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunostinta despre imprejurarile si modul in care a avut loc evenimentul, mai spun anchetatorii.

Sambata, s-a efectuat prima parte a cercetarii la fata locului de catre o echipa constituita din reprezentanti ai PICCJ - Sectia de urmarire penala si criminalistica, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale, Institutul National de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alaturi de specialisti din cadrul Institutului National de Expertiza Criminalistica si INSEMEX Petrosani.

"In cadrul activitatilor desfasurate au fost ridicate mijloace materiale de proba ce urmeaza sa fie folosite pentru lamurirea imprejurarilor in care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost realizate activitati de examinare si identificare a persoanelor decedate la INML, pana in acest moment existand date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate in unitatile spitalicesti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate", precizeaza PICCJ.

Procurorii mai spun ca au verificat, cu sprijinul politistilor bucuresteni de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economico - Financiare, activitatile comerciale desfasurate in incinta clubului unde a avut loc evenimentul.

Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, sambata, in fata clubului Colectiv, ca ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

Tiberiu Nitu a mai spus ca vor fi alocate toate resursele necesare si a transmis condoleante familiilor victimelor.

Intr-o declaratie ulterioara facuta tot la fata locului, Nitu a spus ca in club imaginea este "dezolanta, ca totul este carbonizat, negru si plin de funingine", adaugand insa ca procurorii Parchetului instantei supreme, care au preluat ancheta in acest caz, sunt pregatiti sa ridice toate probele necesare din interiorul localului.

Specialistii de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

Directorul INSEMEX George Gaman a apreciat ca analiza probelor, care va fi facuta la Petrosani, va dura circa doua saptamani.

"Colegii de la Criminalistica vor ridica probele pe care le-am indicat si pe care ni le vor trimite la Petrosani dupa ce vor finaliza constatarea la fata locului. Am gasit un extinctor folosit, s-a inteles gresit, si doua nefolosite. In ceea ce priveste materialele ignifuge folosite in interior, vom cerceta la Petrosani si vom face teste si pe materiale similare, sa vedem viteza de ardere, gaze degajate. In functie de cand vom primi probele, ca sa facem ceva de acuratete, cred ca vom prezenta concluzii in circa doua saptamani, pentru ca nu vrem sa ne hazardam in ipoteze", a spus Gaman.

Potrivit acestuia, echipa de specialisti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucuresti si-a incheiat activitatea si a plecat inapoi spre Petrosani.

Ultimul bilant al incendiului de vineri seara din Club Colectiv arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitala. Vineri seara, clubul Colectiv gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Printre cele 27 de persoane decedate se afla si doi dintre membrii trupei, si anume chitaristul Vlad Telea si chitaristul Mihai Alexandru.

Martori aflati in club au declarat pentru Mediafax ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului.

Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in Clubul Colectiv spune ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era "prea scump", el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal "pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect", care insa nu a existat.

El a precizat ca tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la caldura, nu si la foc.

"Ulterior, au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi (n.r. - acelasi material ca pe tavan). Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere -, nu sa ii dai foc. Si cui ii dai varianta RF, aia ignifugata, este prea scumpa", a mai spus el, precizand ca materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.



populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...