LIVE TEXT/Președintele României l-a DESEMNAT pe Sorin Câmpeanu PRIM-MINISTRU INTERIMAR/Anunț SURPRIZĂ: Voi chema la consultări REPREZENTANȚII DEMONSTRANȚILOR
Presedintele Klaus Iohannis a acceptat miercuri demisia lui Victor Ponta si a decis sa il numeasca in functia de premier interimar pe ministrul Educatiei, Sorin Campeanu. De remarcat ca Iohannis a refuzat propunerea facuta de fostul premier, care l-a sustinut pe ministrul Apararii, Mircea Dusa, pentru functia de premier interimar.
Sorin Campeanu va ocupa functia de premier interimar pana cand un nou premier, propus de presedinte dupa consultarile cu partidele, va fi votat de Parlament. Puterile premierului interimar sunt limitate; el nu poate face uz de Ordonante de Urgenta, de exemplu.
Presedintele Iohannis a anunta ca a decis sa convoace, in premiera, un nou actor la consultarile de la Palatul Cotroceni: societatea civila, fara a preciza insa cine va reprezenta aceasta societate.
Victor Ponta anuntase ieri ca il va propune presedintelui pe Mircea Dusa, ministrul Apararii, drept premier interimar.
Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
"Bună ziua! Am acceptat demisia Prim-ministrului Ponta. Am decis, astăzi, să numesc în poziția de Prim-ministru interimar pe domnul Ministru Sorin Câmpeanu. Am semnat acum, înainte de conferinţa de presă, ambele decrete.
Am urmărit aseară, cu mare atenție, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că au fost manifestații fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toți cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre!
Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile. În acest fel voi cunoaște, atunci când voi lua o decizie, și opțiunile partidelor politice, dar, și acest lucru mi se pare important, opțiunile societății civile.
Vă mulțumesc!”
*****
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va avea joi si vineri consultari cu partidele in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru, dupa ce Victor Ponta si-a depus miercuri mandatul.
UPDATE 11.06 Surse politice susțin că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerea premierului demisionar de a-l numi ca și premier interimar pe Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale.
Numele cele mai vehiculate în acest moment sunt cele ale lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (Tehnocrat) și cel al ministrul Justiției, Robert Cazanciuc (PSD).
UPDATE 10.14 Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va sustine joi, 5 noiembrie a.c., ora 11.30, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, informeaza Administratia Prezidentiala. Potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres, seful statului va anunta numele premierului interimar in aceasta declaratie de presa.
Seful statului a trimis o scrisoare privind consultarile presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament. Fiecare delegatie poate fi formata din maxim 5 persoane.
Programul consultarilor de la Palatul Cotroceni va fi urmatorul:
Joi, 5 noiembrie 2015:
Ora 15.00 -Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 17.00 - Partidul National Liberal (PNL);
Ora 18.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale
Vineri, 6 noiembrie 2015
Ora 11.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR);
Ora 12.30 - Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE)
Vasile Dancu, nume vehiculat ca propunere a PSD
Potrivit unor surse politice citate in presa, PSD vrea sa il propuna pentru functia de premier pe sociologul Vasile Dancu. El a fost ministru in Guvernul Nastase, este unul dintre sfatuitorii lui Liviu Dragnea, dar nu are carnet de partid.
Dancu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca "este indecent" sa se vorbeasca despre aceste nominalizari "in timp ce oamenii isi ingroapa mortii". El nu a exclus insa in mod clar ca exista aceasta varianta si a vorbit despre un guvern format din specialisti.
"Va fi foarte greu sa propunem un om politic", a spus miercuri Liviu Dragnea.
"Eu cred ca este indecent sa vorbim in momentul acesta, in timp ce oamenii isi ingroapa mortii. Este chiar neproductiv in acest moment. Solutia nu este sa vorbim acum despre oameni. Cred ca in acest moment este nevoie de o resetare a vietii politice. Tinerii care au iesit in strada vor solutii. Clasa politica sa faca un pas in spate. Politicienii ar trebui sa faca sa caute o solutie cu Iohannis care sa devina proiectul pentru 2016. Este nevoie de un consens si de a opri lupta politica pentru 1 an.
Ideea anticipatelor este o modalitate pentru a da o noua legimitate. Este nevoie de 1 an de respiro. Partidele ar trebui sa se ocupe de problemele lor.
Orice intelectual din Romania isi doreste sa faca parte dintr-un proiect. Oamenii ca mine pot sa ajute Guvernul din afara. Problema este sa ai cui sa oferi analize. Viitoare echipa guvernamentala va avea succes daca va aduce specilisti. In acest moment conteaza consensul", a spus Dancu, citat de Realitatea.net.
PNL cere alegeri anticipate
PNL va merge la consultarile de la Cotroceni cu mandat pentru alegeri anticipate. Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate si credem ca daca este bunavointa prin acord politic putem sa rezolvam aceasta criza si situatia in care ne aflam, a spus copresedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul sedintei convocate de liberali dupa depunerea mandatului Guvernului.
"PNL a inteles foarte clar un lucru - ca manifestarea de aseara la care au participat zecile de cetateni romani este o manifestare impotriva neglijentei, arogantei si coruptiei din administratia publica centrala sau locala. Este categoric un avertisment puternic pe care cetatenii din Romania il dau clasei politice in ansamblul ei. Nu cred ca este o surpriza pentru nimeni ca, astazi, PNL solicita alegeri anticipate. Solicitam asta inca din ianuarie 2015, de la inceputul anului. (...) Credem ca astazi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat si cel care vine in asteptarea societatii civile nu este altceva decat solutia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.
Potrivit Constitutiei, pentru investitura unui guvern presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament'.