LIVE TEXT Ziua PENALILOR la Curtea Supremă. Floarea Alesu: „Eu am ajuns director la DGASPC la propunerea mea, cu acceptul lui Liviu Dragnea” (râsete în sală)

LIVE TEXT Ziua PENALILOR la Curtea Supremă. Floarea Alesu: „Eu am ajuns director la DGASPC la propunerea mea, cu acceptul lui Liviu Dragnea” (râsete în sală)

 Ziua penalilor la Curtea Supremă. Noi termene în dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta şi Gabriel Oprea sunt programate marţi la Curtea Supremă. Tot marţi, la instanţa supremă se judecă o cerere a procurorilor de redeschidere a urmăririi penale pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu în dosarul "Flora", pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Comisarul.ro va transmite livetext:

UPDATE/Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, practic fosta șefă a Bombonicăi Dragnea, face spectacol în sala de judecată de la Curtea Supremă: „Eu am ajuns director la DGASPC la propunerea mea, cu acceptul lui Liviu Dragnea” (râsete în sală). 

Fosta șefă a DGAPSC Teleorman Floarea Alesu, povește magistraților de la Curtea Supemă că în 2009, atunci când a preluat funcția, le-a găsit pe statul de plată al instituției publice pe cele două secretare PSD, care evident că nu dădeau pe la serviciu. Erau la partid. Încearcă să-l apere discret pe Liviu Dragnea, își nuanțează declarațiile de la DNA, care erau zdrobitoare împotriva liderului PSD.

Floarea Alesu: „Asa ca am mers la domnul Dragnea, a doua zi, sa văd daca stie de existența acestora. Dragnea mi-a a spus ca are cunoștința, dar ca va rezolva situatia cat mai curând si le va angaja in sediul PSD. Dragnea nu mi-a spus ca are cunoștință despre situatie si ca o va rezolva in cel mai scurt timp, in sensul ca in cel mai scurt timp le va angaja la Organizatia PSD Teleorman”.
Judecător: „Și au trecut 2009, 2010... ”
Floarea Alesu: „Au fost perioade cand si eu am omis sa ma interesez. ”
Judecător: „Aceasta situatie a durat pana in anul 2014. ”
Floarea Alesu: „Conform atribuțiilor mele de serviciu eu nu puteam sancționa. Acum imi dau seama ca am gresit.”

Later edit Floarea Alesu: „Acum imi dau seama ca am gresit. Nu am avut niciun beneficiu ca le am tinut acolo. Am acceptat aceasta situatie deoarece eram in subordinea directa a cj si am luat-o ca pe o sarcina de serviciu”.
Judecător: „Unde scria aceasta indatorire de serviciu?”
Floarea Alesu a ridicat ușor din umeri și s-a lăsat tăcerea în sala de judecată

UPDATE Fostul senator Şerban Mihăilescu a fost audiat marţi, în calitate de martor, la instanţa supremă, unde are loc un nou termen în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în legătură cu retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi şi Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic, scrie  Adevărul .

Declaraţia lui Şerban Mihăilescu ar trebui să arate dacă Călin Popescu Tăriceanu a ţinut legătura cu Truică, Silbestein şi Andronic după ce a plecat din Guvern.

„Menţin declaraţiile date la DNA. Vreau sa fac niste precizari: personal nu am lucrat niciodată cu Tăriceanu, nici că partid, nici în administraţie. În perioada 2006-2008 eram parlamentar.

Referitor la discuţia de la DNA Braşov, a fost destul de lungă şi a acoperit o lungă perioadă de timp 2003-2016, despre tot felul de lume, despre o mulţime de situaţii. În legătură cu evenimentele menţionate la care l-am întâlnit pe Tăriceanu - au fost două astfel de evenimente. Prima oară în 2008, la festivitatea de căsătorie a dl Dan Andronic (care a avut loc la Monaco-nr). Eu sunt naşul de botez al copilului acestuia. Am stat acolo mai puţin de 24 de ore. Am stat la ceremonia religioasă. Acolo erau Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu. Naş a fost Dan Ioan Popescu. Mai era acolo Dumitru Nicolae, erau vreo 20-30 de persoane. Am stat puţin şi la petrecere, mi s-a părut o masă oarecare mai degrabă”

„În a doua jumătate a lui 2009, dl Dumitru Nicolae, patronul Niro, împreună cu Dan Andronic m-au invitat în Israel. Eu mergeam în fiecare an în Israel, dar din alte considerente. În vara lui 2009 am fost operat de cancer, nu am putut merge vara, aşa că am acceptat această deplasare, toamna. Am ajuns noaptea la Tel Aviv, dintr-o altă destinaţie, m-am cazat la hotelul la care erau familiile Niro, Andronic şi DIP. L-am intalnit la mic dejun pe Tariceanu în hotelul respectiv, cred. Apoi am făcut deplasarea la Ierusalim, iar în preajma bisericii respective, dl Tăriceanu venea pe o alee cu un grup, noi pe alta alee”, a declarat Şerban Mihăilescu.

El a dat detalii şi ce s-a întâmplat după aceea. „Ne-am intors la Tel Aviv, fiecare cu grupul său, iar seara am fost invitaţi la o sărbătorire, ziua tatălui domnului Tal Silberstein. Pe dl Tal îl cunosc din 2003, din timpul campaniei PSD, iar la petrecere am mers cu fiica şi soţia. Am ajuns acolo spre seara, nu mai ştiu în ce zonă era. Era o sală de discotecă, vopsita în negru, cu lumini şi stroboscoape. Acolo era Tal, tatăl său era intr-un cărucior, pe care i-am salutat la intrare. Era foarte multă lume, vreo 300 de persoane, majoritatea localnici, nu prea am relaţionat, că nu cunoşteam limba, am stat vreo ora şi jumătate. Nu pot să îmi amintesc dacă acolo l-am văzut sau nu pe Tariceanu, era ft multa lume. Ştiu sigur că l-am văzut la biserică şi la micul dejun. A doua zi după petrecere am plecat din Israel”, a declarat Şerban Mihăilescu.

Interogatoriul Curţii Supreme

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), avocaţii şi procurorul DNA i-au pus mai multe întrebări lui Şerban Mihăilescu.

ICCJ: Ştiaţi ce activităţi avea Tal în Romania?

Şerban Mihăilescu: Da, a fost consultantul politic al PSD din 2003. Dan Andronic a fost şi el consultant politic pentru PSD, în 2004.

ICCJ: Vi s-a spus ce relaţii erau între cei doi si Tariceanu, altele decât cele de consultanta?

Şerban Mihăilescu: Nu, nu am fost implicat în afara activităţii de partid, nu am avut nicio informaţie despre relaţiile şi legăturile dintre Tariceanu şi cei doi?

ICCJ: Despre Remus Truică?

Şerban Mihăilescu: A lucrat cu noi, a fost şeful de cabinet al lui Năstase din 2002, am rămas în relaţii apropiate, am fost o dată sau de două ori la ziua lui de naştere. Nu ştiu dacă l-am vazuta aceste petreceri pe Tariceanu. Ştiţi cum e, dintre pesedisti şi liberali, totdeauna i-am ales pe pesedisti.

ICCJ: Despre Shevez?

Şerban Mihăilescu: Mi-a amintit despre el dl procuror, ca fiind cel înalt şi cu chelie, dar nu aveam relaţii cu el. Au fost legături cat timp au avut contractul de consultanta cu PSD.

ICCJ: Aţi spus că sunteţi nasul copilului lui Dan Andronic. Avea relaţii extra consultantei cu Tariceanu?

Şerban Mihăilescu: Nu ştiu, că noi eram prieteni de concediu, nu aveam cu el discuţii politice.

Procuror DNA: A fost la locuinţa lui Tal Silberstein cu ocazia sărbătorilor de Paşte, la vizita din Israel?

Şerban Mihăilescu: L-am văzut pe Tariceanu la hotel şi la Biserică, nu am fost niciodată la Tal.

Procuror DNA: Deci, e real ce a zis la DNA?

Şerban Mihăilescu: Cred că a fost o confuzie, e adevărat ca mergeam în Israel de Paşte în fiecare an, dar niciodată nu m-am întâlnit cu dl Tariceanu.

Procuror DNA: Era premier in 2009 Tariceanu, când l-a întâlnit în Israel?

Şerban Mihăilescu: Nu, a fost până în decembrie 2008.

Procuror DNA: Ce ştie despre relaţia Tariceanu-Truica?

Şerban Mihăilescu: Noi eram in grupuri foarte clar definite. Nu am avut nicio discuţie ce făcea fiecare cu ceilalţi, că sa nu ne enervam unii pe alţii.

Procuror DNA: Ce ştie despre relaţia dintre Tariceanu şi evrei?

Şerban Mihăilescu: Nu am nicio informaţie, nu am făcut parte din niciun colectiv care sa lucreze cu dl Tariceanu pe linie politică sau administrativă. Instanţa a stabilit următorul termen din proces pe 20 iunie, ora 7.30, când vor fi audiaţi ca martori avocatul Roşu Robert şi patronul EVZ, Dan Andronic.

Mihăilescu, despre SIPA: Este un mare semn de întrebare

UPDATE Fostul secretar general al Guvernului în Cabinetul Năstase, Şerban Mihăilescu, a declarat, marţi, că nu are informaţii că SIPA ar fi fost o armă politică, adăugând că, şi dacă le-ar avea, nu le-ar spune. ”Pe vremea noastră nu era nicio arhivă SIPA, pentru că era un serviciu funcţional”, a mai precizat Mihăilescu. "Consider că este oportună ancheta privind SIPA. Este un mare semn de întrebare. Personal, nu mă pot plânge... Nu am informaţii că SIPA era o armă politică şi, chiar dacă le am, nu le spun. Pe vremea noastră nu era nicio arhivă SIPA, pentru că era un serviciu funcţional”, a afirmat Şerban Mihăilescu.

El a mai declarat că, deşi îl cunoaşte bine pe Dan Andronic, fiind naşul copiilor lui, acesta nu i-a povestit despre seara alegerilor prezidenţiale din 2009: ”Chiar dacă îl ştiu bine pe Andronic şi sunt naşul copiilor lui, nu mi-a povestit despre seara alegerilor din 2009”.

Şerban Mihăilescu a fost audiat marţi, în calitate de martor, la instanţa supremă, unde are loc un nou termen în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în legătură cu retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi şi Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Puiu Popoviciu susţine că acuzaţiile s-au prescris

UPDATE Omul de afaceri Puiu Popoviciu a refuzat să dea declaraţii, marţi, la instanţa supremă, în dosarul în care a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, el susţinând că deocamdată se prevalează de dreptul la tăcere şi că, în funcţie de evoluţia procesului, va decide ce va face.

Potrivit unor surse judiciare, DNA a depus la termenul de marţi un punct de vedere potrivit căruia faptele inculpaţilor din acest dosar se prescriu în trei ani şi nu sunt prescrise deja, aşa cum au susţinut o parte dintre inculpaţi, potrivit News.ro. La termenul din 9 mai în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu şi alte 10 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie, instanţa supremă a cerut DNA să spună când au fost făcute ultimele acte procedurale, după ce mai mulţi inculpaţi au susţinut în motivele de apel că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris sau urmează să se prescrie în perioada imediat următoare.

Marţi, inculpaţii au fost citaţi să comunice dacă sunt de acord cu continuarea judecăţii, chiar dacă susţin că faptele s-au prescris. Potivut unor surse judiciare, DNA a depus la termenul de marţi un punct de vedere potrivit căruia faptele inculpaţilor din acest dosar se prescriu în trei ani şi nu sunt prescrise deja, aşa cum au susţinut o parte dintre inculpaţi. Omul de afaceri Puiu Popoviciu le-a spus magistraţilor instanţei supreme că astăzi nu doreşte să dea nicio declaraţie. Întrebat dejudecător când va vrea să dea declaraţii, mai ales că acesta este al patrulea termen, omul de afaceri a spus că se prevalează deocamdată de dreptul la tăcere.

"În funcţie de evoluţia dosarului o să văd ce am de făcut", a adăugat Popoviciu. La ieşirea din sala de judecată, Puiu Popoviciu a spus că va cere continuarea procesului, chiar dacă consideră că faptele din acest dosar s-au prescris. "E punctul lor de vedere. Voi cere continuarea procesului chiar dacă noi considerăm că faptele s-au prescris. Este o strategie de apărare", a arătat Popoviciu, întrebat despre faptul că DNA susţine că faptele din acest proces se prescriu peste 3 ani

Continuarea procesului este cerută şi de alţi inculpaţi din acest dosar, între care Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei Sector 1, în timp ce Gheorghe Petrulian, fost şef al Oficiului de Cadastru Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200, a cerut încetarea procesului penal. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 6 iunie.

Procesele de la Supremă

Judecătorii ar trebui să anunţe şi sentinţa în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niţă este acuzat de trafic de influenţă.

                                             *****

Tăriceanu, primul pe listă

Primul programat în instanţă este preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. La termenul anterior al procesului, au fost audiaţi ca martori Ioana Valmar, fosta soţie a lui Tăriceanu, şi Cristian Aparaschivei, fostul şofer al lui Remus Truică.

După audierea acestora, preşedintele completului de judecată a anunţat că prinţul Paul va fi audiat cu ajutorul unui interpret de limbă engleză. Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declaraţie neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa", relatează Agerpres.

Dragnea, al doilea la rând

Urmează dosarul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Deşi patru inculpaţi din acest dosar şi-au recunoscut vinovăţia, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, preşedintele completului de judecată Ştefan Pistol le-a respins acestora cererile de a fi judecaţi prin procedura simplificată.

Oprea nu vrea jurnalişti în sală

Şi fostul vicepremier Gabriel Oprea este aşteptat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziţionarea unui autoturism Audi A8. La termenul precedent al procesului, Oprea a cerut instanţei sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu. De asemenea, avocatul unui alt inculpat a cerut ca jurnaliştii să nu mai aibă acces în sala de judecată, deoarece ar trebui ca audierea a nouă martori cu identitate protejată să fie făcută în şedinţă secretă.

Ponta şi Şova aşteptaţi în faţa instanţei

Un alt dosar programat marţi la instanţa supremă este "Turceni — Rovinari", în care sunt judecaţi fostul premier Victor Ponta şi fostul senator Dan Şova. Procesul se află la stadiul audierii de martori, printre cei care au dat declaraţii în sala de judecată fiind Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, precum şi Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Georgiana Hosu. La o parte din audieri, jurnaliştii nu au avut acces în sala de judecată. Victor Ponta nu a fost prezent la ultimele termene ale procesului, în timp de Dan Şova a obţinut de la judecători sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie pe abuzul în serviciu.

Dosarul „Flora”

În dosarul „Flora", Parchetul Capitalei solicită judecătorilor redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Acest dosar a reintrat în atenţia procurorilor după ce omul de afaceri Cătălin Năstase, vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România, a depus o plângere pentru abuz în serviciu, în care îl reclamă pe Traian Băsescu pentru că ar fi retrocedat ilegal în 2003, pe vremea când era primar general al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătraţi în zona Dămăroaia. Traian Băsescu nu s-a prezentat în instanţă la niciun termen al acestui proces.

Constantin Niţă aşteaptă prima sentinţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da marţi o primă decizie în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost judecat pentru trafic de influenţă. Constantin Niţă este acuzat de DNA că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de UTI cu Primăria Iaşi.



Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii