LIVE TEXT | Verdictul TAS în cazul gimnastelor române furate la Olimpiadă: jurații au găsit lacune în sistemul de arbitraj

LIVE TEXT | Verdictul TAS în cazul gimnastelor române furate la Olimpiadă: jurații au găsit lacune în sistemul de arbitraj

Sportivii români au fost ciupiți de arbitri de-a lungul acestei ediții a Jocurilor Olimpice, dar în cazul gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea lucrurile au fost de-a dreptul revoltătoare. În finala de la sol, prima a fost declarată câștigătoare a bronzului, dar după 30 de secunde medalia i-a fost luată, în urma contestației americancei Jordan Chiles. Iar Sabrina a fost depunctată greșit pentru că ar fi călcat în afara suprafeței de concurs, cu o zecime cu care ar fi urcat pe locul 3 în clasamentul finalei.

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea așteaptă cu înfrigurare verdictul TAS. Foto COSR

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea așteaptă cu înfrigurare verdictul TAS. Foto COSR

Oficialii români au reacționat rapid , făcând memorii atât la CIO, cât și la Federația Internațională de Gimnastică și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Ultimul organism va da verdictul, după ce va analiza probele video și va încheia audierile persoanelor implicate. Acesta are o comisie ad-hoc care funcționează la Paris, temporar, la Jocurile Olimpice. Procedura a fost explicată de președintele TAS, românul Cristian Jura. „Să știți că sunt două contestații depuse. Una pe nota de la dificultate a Anei Mariei Bărbosu și a doua pe povestea cu călcâiul Sabrinei Voinea. Eu cred că a doua, cel puțin, va fi destul de clară. Probatoriul este foarte bine întemeiat. Bazat pe filmări, pe fotografii, chestii care sunt greu de combătut”, a afirmat oficialul TAS pentru golazo.ro.

Cristian Jura: Verdictul poate dura mai mult

Cristian Jura, unul dintre cei doi arbitri români de la Curtea de Arbitraj Sportiv dezvăluit că sunt două scenarii în cazul gimnastelor noastre. ”Unul este ca ei să judece în interiorul Olimpiadei și până duminică să se pronunțe. Sau există și varianta în care ei consideră că e nevoie de mai mulți martori, de mai multe informații, de opinia unui expert care să explice dacă s-a călcat în afara saltelei sau de mai multe probe video. Atunci există posibilitatea ca să se prelungească cauza și să fie transmisă Tribunalului Regulat de la Lausanne, care să o judece pe un termen mai lung, fără presiunea timpului”, a spus Cristian Jura, potrivit tvrinfo.ro.

Surse apropiate procesului au declarat pentru Euronews România că la audieri va fi chemată și partea americană , pentru a lămuri procedura în care a fost depusă contestația pentru gimnasta Jordan Chiles, medaliata cu bronz la sol. În acest caz, există dubii că memoriul ar fi fost depus în termenul de un minut, așa cum stipulează regulamentul. Audierile ar fi trebuit să aibă loc joi, dar toată suflarea gimnasticii a plecat spre țările de origine după încheierea concursului de gimnastică. Astfel, acestea au fost amânate pentru vineri și continuă și astăzi. Depozițiile se fac în mare parte online.

UPDATE 12.51 - A fost audiată Donatella Sacchi, președintele Comitetului tehnic feminin și președintele Superior Jury. Conform golazo.ro, aceasta -a apărat cum a putut mai bine, dar cei trei membri ai panelului de judecată al diviziei ad-hoc a TAS de la Paris au găsit mai multe lacune în sistemul de arbitraj. Donatella Sacchi judecă fiecare contestație depusă de antrenoarele sportivelor din concurs.

UPDATE 13.03 - Președintele panelului de arbitri de la TAS este Hamid Gharavi. Ceilalți doi membri sunt un chinez și un britanic. Iranianul a judecat peste 200 de cazuri ale diviziilor ad-hoc TAS. Acum, la Paris, dintre cele 8 contestații depuse de diverse delegații, el a admis una singură.

UPDATE 13.10 - În aceste momente este audiată Camelia Voinea, mama Sabrinei. Potrivit golozao.ro, verdictul va fi unul ”la comun”. ”Nu-mi dau seama exact de ce au decis să conexeze cele două cazuri. Sigur, ambele au ca subiect regulamentele FIG și felul în care se aplică”, a spus Cristian Jura pentru sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…