LIVE TEXT | Stare de război în Israel. SUA încearcă să convingă Israelul să declare o pauză umanitară. De ce Israelul nu a lansat încă o invazie terestră a Gazei?

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. SUA încearcă să convingă Israelul să declare o pauză umanitară. De ce Israelul nu a lansat încă o invazie terestră a Gazei?

Totul indică o discordie între prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Galant, pe de o parte, și Halevi și comandanții săi, pe de altă parte.

Gaza. Foto: EPA-EFE

Gaza. Foto: EPA-EFE

UPDATE Incendiu în curs după atacul aerian israelian asupra Tal al-Hawa din Gaza

Corespondentul Al Jazeera, Hisham Zaqout, spune că forțele israeliene au vizat mai multe zone din cartierul central Tal al-Hawa din Gaza cu lovituri aeriene, provocând izbucnirea unui incendiu uriaș. Din zonă s-au văzut și coloane groase de fum. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la victimele fie în urma raidurilor aeriene sau a incendiului în curs.

UPDATE De ce Israelul nu a lansat încă o invazie terestră a Gazei?

Actuala amânare a invaziei terestre în Gaza ar putea fi un indiciu al unui impas între civili și militari. Totul indică o discordie între prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Galant, pe de o parte, și Halevi și comandanții săi, pe de altă parte.

De asemenea, ar fi în concordanță cu mentalitatea generalilor care simt responsabilitatea față de ofițerii și trupele lor subalterne de a rezista la acțiunea la instrucțiuni vagi pe care armata le consideră iresponsabile. Dacă, ipotetic, cabinetul ar spune: „Vrem să expulzăm toți palestinienii din Gaza, să-i trimitem în Egipt” sau „Vrem să intrăm în Parcul Shujaieya, în centrul orașului Gaza, să ridicăm steagul israelian acolo, să rămânem timp de o lună și să ne retragem în Israel”, comanda militară va calcula necesarul și compoziția forțelor necesare pentru acțiune și le va pregăti și disloca.

UPDATE Nou val de raiduri nocturne în Cisiordania ocupată

Un videoclip postat de Al Jazeera Arabic pe rețelele de socializare arată o coloană de vehicule blindate care intră într-un cartier din orașul ocupat Nablus din Cisiordania în această dimineață devreme. Potrivit unei postări de pe Telegram, martorii au mai raportat că au auzit focuri trase asupra forțelor israeliene care sosesc. Raidul a avut loc în zona Rafidiya din Nablus. Separat, postul de știri palestinian Al Hadath raportează un raid în satul al-Mughayyir, la nord-est de Ramallah. De la atacurile din 7 octombrie, Israelul a arestat aproximativ 1.350 de palestinieni în Cisiordania în timp ce intensifică raidurile nocturne pe teritoriul ocupat. Cel puțin 104 palestinieni au fost uciși, inclusiv copii și o femeie în acest teritoriu ocupat de Israel.

UPDATE Bombardamentele israeliene ale orașului Khan Yunis din sudul Gazei au ucis 13 persoane. Printre morți se numără nouă copii, a informat agenția de presă Tasnim.

Cel puțin 13 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite când o rachetă militară israeliană a lovit o clădire rezidențială din orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, a relatat agenția iraniană Tasnim . Potrivit acesteia, în timpul bombardării zonelor rezidențiale din Khan Yunis, „13 persoane au fost ucise, 15 au fost rănite în urma exploziei unei clădiri rezidențiale”. Nouă copii au fost printre morți, a spus agenția.

UPDATE Uciderea familiei jurnalistului Al Jazeera este o „tragedie prevenibilă”: avocat pentru drepturile omului

Uciderea soției, copiilor și nepotului corespondentului arab al Al Jazeera Wael Dahdouh într-un raid aerian israelian a fost o „tragedie îngrozitoare care ar fi putut fi prevenită”, spune avocatul pentru drepturile omului Noura Erakat. „Este un incident care se întâmplă în contextul în care nimeni nu este în siguranță în Gaza... și unde nu există coridoare umanitare”, a declarat Erakat, profesor asociat la Universitatea Rutgers, într-un interviu acordat Al Jazeera. „Nu există niciun loc sigur pentru a te putea ascunde”, a spus ea, adăugând că, în ciuda tragediilor personale pe care le experimentează jurnaliştii din Gaza, ei „au încă energia să ne spună povestea nouă, celorlalţi”. „Ceea ce face acest lucru și mai tragic și enervant este că, chiar și în ciuda tuturor acestor eforturi, avem încercări de a-i cenzura”, a spus Erakat.

UPDATE NBC: SUA încearcă să convingă Israelul să declare o pauză umanitară

Statele Unite încearcă să facă presiuni asupra Israelului pentru a anunța o pauză umanitară pentru retragerea civililor din Fâșia Gaza. NBC News a raportat acest lucru miercuri, citând un oficial american. Potrivit acestuia, Casa Albă susține ideea declarării unei pauze umanitare pentru a furniza ajutor Fâșiei Gaza și a permite civililor să părăsească enclava.„Israelul aude apelul administrației [de la Washington] și se discută în mod activ”, a spus oficialul, adăugând că probabil că israelienii sunt „gata să facă o pauză” în timp ce au avut loc negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Totuși, așa cum a indicat un reprezentant al autorităților americane, decizia finală nu a fost încă luată. Anterior, The Wall Street Journal a relatat, citând surse, că statul evreu a fost de acord să amâne începerea operațiunii la sol, astfel încât Statele Unite să poată transfera sisteme suplimentare de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu. Israelul, notează publicația, la luarea deciziei, a ținut cont de eforturile diplomatice de eliberare a mai multor ostatici din Fâșia Gaza, precum și de aspectul umanitar. După cum au declarat pentru ziar reprezentanții administrației americane, Washingtonul consideră că după începerea operațiunii la sol, Forțele Armate ale SUA vor fi supuse atacurilor diferitelor grupuri armate din regiune.

UPDATE Hamas și-a anunțat disponibilitatea de a schimba prizonieri cu prizonieri palestinieni. Şeful adjunct al Biroului Politic al mişcării Saleh al-Arouri a remarcat că vorbește de israelieni deţinuţi.

Israelienii deținuți de mișcarea radicală palestiniană Hamas vor fi schimbați cu prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene, s-a afirmat într-un comentariu la postul de televiziune libanez Al Manar de către șeful adjunct al Biroului Politic al mișcării, Saleh al-Arouri, subliniind că „cetățenii străini sunt oaspeți”. "Străinii pe care i-am reţinut sunt oaspeţi. În ceea ce priveşte prizonierii sionişti [israelieni], ei sunt supuşi schimbului pentru fraţii noştri întemniţaţi", a spus al-Arouri. Săptămâna trecută, șeful reprezentanței Hamas în străinătate, Khaled Meshal , a declarat că mișcarea intenționează să schimbe ostaticii capturați în sudul Israelului cu 6.000 de palestinieni care sunt deținuți în închisorile israeliene. Forțele de Apărare Israelului au informații că Hamas ține ostatici 222 de persoane.

ȘTIRE INIȚIALĂ Șeful ONU regretă „denaturarea” observațiilor sale cu privire la Gaza

Sunt șocat de denaturarea unora dintre declarațiile mele de ieri în Consiliul de Securitate – de parcă aș justifica actele de teroare din partea Hamas”, a declarat reporterilor secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, fără a numi Israelul. În remarcile din această săptămână, care au revoltat în special Israelul, Guterres a spus că este important să „recunoaștem că atacurile Hamas nu s-au petrecut într-un vid”, deoarece palestinienii au fost „supuși la 56 de ani de ocupație sufocantă”. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a reacționat la aceste remarci cerându-i lui Guterres să demisioneze.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…