LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Războiul dintre Israel și Hamas este cea mai mortală perioadă pentru jurnaliști. Forțele de Apărare Israeliene au executat lovituri împotriva Hezbollah
Războiul dintre Israel și Hamas este cea mai mortală perioadă pentru jurnaliștii care tratează subiectul de când Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a început să documenteze decesele jurnaliștilor în 1992, transmite organizația pe site-ul oficial .
Jurnalism în zone de conflict FOTO: Shutterstoc (Generic)
Potrivit CPJ, din 7 până în 30 octombrie, cel puțin 31 de jurnaliști au fost printre cele 9000 de persoane care și-au pierdut viața de ambele părți de la începutul războiului. Bilanțul tragic este corelat cu hărțuirea, detenția și alte obstacole de raportare în zone care includ teritoriile palestiniene Gaza și Cisiordania și în Israel, potrivit organizației.
UPDATE Japonia a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și o companie cu legături dovedite cu organizația palestiniană Hamas. Toate entitățile sancționate au fost clasificate drept „teroriste”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Japoniei, scrie CNN.
UPDATE Societatea de Cruce Roșie Palestiniană anunță că zona Tal-Alhwa unde se află spitalul Al-Quds este lovită constant cu lovituri ale artileriei și aviației israeliene. Potrivit postării populația refugiată la spital și personalul trec prin „teamă și panică”, informează organizația pe X (fostă Twitter).
UPDATE Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la ONU, Linda Thomas- Greenfield, a subliniat importanța protejării vieții tuturor civililor în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Aceasta a avertizat cu privire la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și a adaugat că indiferent de naționalitatea lor, „un civil este un civil este un civil”, scrie CNN.
UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat că au executat lovituri aeriene în Liban, vizând obiective controlate de mişcarea şiită Hezbollah, unul din cei mai puternici aliați ai Hamas, potrivit unei postări a purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. Detalii aici
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat luni că Israelul nu va fi de acord cu o încetare a focului, făcând o paralelă cu poziția Statelor Unite după Pearl Harbor în 1941 și după atacurile din 11 septembrie 2001.
„Vreau să clarific poziția Israelului cu privire la încetarea focului. La fel cum Statele Unite nu ar fi fost de acord cu o încetare a focului după bombardamentul de la Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Israelul nu va fi de acord cu o încetare a ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie”, a declarat el.
„Apelurile pentru o încetare a focului sau apelurile pentru ca Israelul să se predea la Hamas, să se predea teroriștilor, să se predea barbariei, acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.
Netanyahu a declarat că, deși Biblia spune că există un timp pentru pace, el a spus: „Acesta este un timp pentru război”.
Întrebat dacă s-a gândit să demisioneze, Netanyahu a spus că singurul lucru la care ar demisiona este Hamas.
„Îi vom resemna la coșul de gunoi al istoriei. Acesta este obiectivul meu. Aceasta este responsabilitatea mea”, a spus el. Detalii aici.
UPDATE Gruparea islamistă Hamas pune condiţii pentru a permite plecările din Fâşia Gaza, a comunicat luni Departamentul de Stat al SUA prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, citat de Reuters. Detalii aici
UPDATE Armata israeliană a anunţat luni că a eliberat o femeie soldat ţinută ostatică de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, au anunţat autorităţile israeliene, relatează AFP şi Reuters. Detalii aici
În noaptea de duminică spre luni "soldatul Ori Megidish a fost eliberat, în cadrul unei operaţiuni terestre, după ce a fost răpită de organizaţia teroristă Hamas pe 7 octombrie", au anunţat serviciile de securitate internă şi armata israeliană într-un comunicat comun.
UPDATE Luni, presa israeliană a publicat fragmente dintr-un document strict secret de 11 pagini redactat de fostul ministru israelian al apărării Avigdor Liberman (2016-2018), care evidențiază faptul că Israelul era conștient de planurile pe care și le făcea Hamas de a ataca comunitățile din sud, relatează Times of Israel. Detalii aici
În 2016, ministrul apărării de atunci, Avigdor Liberman, a redactat un document de 11 pagini în care avertiza asupra planurilor Hamas de a străpunge apărarea de la graniță, a invada comunitățile din sudul Israelului și a lua ostatici.
UPDATE 26 de camioane cu ajutoare au trecut de inspecție și au ajuns în Fâșia Gaza din Egipt, potrivit unui reporter CNN de la punctul de trecere a frontierei Rafah.
Între timp, 34 de camioane sunt încă supuse controalelor de securitate, iar 15 mai trebuie să fie inspectate.
Sursa: adevarul.ro