LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a bombardat un punct de comandă ucrainean folosind sisteme Uragan. Țintă eliminată de la o distanță record de un lunetist ucrainean
Echipajele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă Uragan (MLRS) ale armatei ruse au lovit un punct de comandă temporară forțelor ucrainene pe direcția Kupiansk, a comunicat Ministerul rus al Apărării, scrie agenția TASS.
Sistem de lansare Uragan FOTO: Shutterstock
„Datorită acțiunilor de recunoaștere militară a grupului de forțe de Vest, a fost descoperit un punct de desfășurare temporară a inamicului cu personalul și arme inamice în această direcție. Două sisteme Uragan ajung la punctul de lansare a rachetelor pe drumuri diferite - fiecare de la propriul lor adăpost. Aproape simultan, echipajele sunt aduse în poziţia de luptă a vehiculelor lor, fixează ţinta şi încep să deschidă focul spre aceasta cu obuze de 220 mm. Răspunsul serviciilor de informaţii vine rapid - ţinta este lovită”, se spune în mesaj, adaugă TASS.
UPDATE Un lunetist al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a eliminat un soldat rus de la o distanță record. „Lunetistul SBU a stabilit un record mondial pentru o lovitură reușită. A lovit un soldat rus de la o distanță incredibilă de 3.800 de metri. Recordul anterior era de 3.540 de metri”, au subliniat sursele, pentru agenția Unian.
UPDATE Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, a declarat premierul ungar sâmbătă la un congres al partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie mai degrabă schimbată, decât părăsită, relatează Reuters. Detalii aici.
UPDATE Consorțiul Kalașnikov, unul dintre giganții mondiali din industria armamentului, își majorează producția de arme cu 30% pentru a îndeplini cerințele armatei ruse în Ucraina, potrivit EFE, citată de Agerpres. Detalii aici.
UPDATE În principiu, dacă e să ascultăm exclusiv vocea liderilor oficiali, întrebarea asta nu numai că nu există și nu poate exista, dar este chiar o provocare, desigur orchestrată de dușmanii externi plătiți și controlați de Moscova. Detalii aici.
UPDATE Cine ar beneficia de fragmentarea Federației Ruse într-o multitudine de state mai mici și independente? Este întrebarea pe care și-o pune Susan Smith-Peter, profesoară de istorie rusă la City University din New York, specializată în istoria regională și locală a Rusiei.
Într-un amplu articol publicat de revista academică The Conversation, ea arată că perspectiva unei Rusii fragmentate este puțin probabilă, însă discuțiile despre dezintegrarea Rusiei și schimbarea numelor de pe hărți ating teme care merită explorate. Profesoara se mai întreabă: cine ar avea de câștigat de pe urma unei scindări a Rusiei: Vestul sau China? Detalii aici
UPDATE În raportul lor zilnic asupra evoluției pe câmpul de luptă, serviciile britanice de informații au evaluat că în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc în trei zone ale liniei de contact, fără ca vreuna dintre părți să înregistreze progrese semnificative, dar că rușii în special suferă pierderi deosebit de mari în apropiere de Avdiivka din regiunea Donețk.
„Niciuna dintre părți nu a realizat progrese substanțiale în aceste zone. Rusia continuă să sufere pierderi deosebit de grele în jurul Avdiivka”, au apreciat serviciile secrete britanice.
Acestea au indicat că, în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc pe trei fronturi: Kupiansk, în regiunea Lugansk; în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donețk, și pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene au stabilit un cap de pod.
Potrivit evaluării, serviciilor britanice de informații, forțele rusești pierd „între 500 și 1.000 de persoane pe zi” în luptele de lângă Avdiivka.
Sursa: adevarul.ro