LIVE TEXT Încep procedurile de validare a Guvernului Grindeanu. Robert Cazanciuc și Sevil Shhaideh au venit la ședința decisivă a conducerii PSD

LIVE TEXT Încep procedurile de validare a Guvernului Grindeanu. Robert Cazanciuc și Sevil Shhaideh au venit la ședința decisivă a conducerii PSD

Liderii PSD se întrunesc marţi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru aprobarea componenţei Guvernului Grindeanu, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare, scrie  News.ro .

UPDATE Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Israel, va fi ministru pentru românii de pretutindeni.

14.11 Robert Cazanciuc și Sevil Shhaideh au venit la ședința decisivă a conducerii PSD

Robert Cazanciuc si Sevil Shhaideh au sosit la Parlament la sedinta Comitetului Executiv al PSD care incepe la ora 14.00. Nici Cazanciuc si nici Shhaideh nu fac parte din conducerea PSD. Sedinta este una decisiva pentru componenta guvernului Grindeanu.

Ora 14.06: La sedinta au ajuns premierul desemnat Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea si Marian Neacsu, insotiti de Ionut Vulpescu (fost ministru al Culturii)

12.00 Surse: Pavel Nastase, in carti pentru Ministerul Educatiei. Nastase, un apropiat al lui Hrebenciuc, a fost rector al ASE si este unul dintre cei mai bogati profesori din Romania

Pavel Nastase (65 de ani) este numele cel mai vehiculat in ultimele doua zile pentru postul de ministru al Educatiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din coalitia PSD-ALDE. E posibil insa ca negocierile de ultima ora intre PSD si ALDE sa aduca un alt nume la Educatie, au mai declarat sursele citate.

Pavel Nastase este presedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si a fost rector al institutiei. Este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc si al PSD si unul dintre cei mai bine platiti oameni din tot sistemul romanesc de invatamant. Are trei imobile si doua terenuri, un Audi si depozite de peste 1,5 milioane de lei, 135.000 de euro si 35.000 de dolari.

Potrivit declaratiilor sale de avere, Pavel Nastase si sotia sa au castigat sume importante atat din activitatea didactica, dar si din programele derulate din fonduri europene.

Nastase a fost rector al ASE in perioada 2012 - 2014.

In aceasta calitate, el a fost implicat in controversa legata de revenirea lui Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) la catedra didactica din ASE. In 2015, Hrebenciuc jr. a reinceput sa predea economie, desi cu un an in urma fusese arestat preventiv in dosarul privind retrocedarile ilegale de paduri si era judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalare a banilor si complicitate la trafic de influenta. Desi Hrebenciuc jr. si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor, ASE - condus la acea vreme de Pavel Nastase - i-a dat dreptuls a predea din nou. "A depus o cerere la inceputul anului universitar, in care spus ca din punct de vedere juridic are dreptul sa predea, atata vreme cat nu este condamnat. Oficiul juridic a dat ok pe cererea respectiva", a declarat pentru HotNews.ro la acea vreme Pavel Nastase. 

In 2013, Pavel Nastase a fost de acord cu o masura controversata a guvernului Ponta: simplificarea subiectelor la Bacalaureat pentru elevii de la Tehnologic, o masura luata discret, ferita de orice dezbatere publica.

El preda informatica de gestiune, fiind la baza analist si programator. Absolvent de ASE si de Matematica, si-a luat si doctoratul in 1986 tot la ASE cu specializarea Calcul economic si cibernetica economica.

11.55 Surse: Teodor Melescanu si George Ciamba, numele vehiculate pentru Ministerul de Externe. Ana Birchall va conduce Afacerile Europene

Teodor Melescanu (sustinut de ALDE) si George Ciamba (sustinut de PSD) sunt numele vehiculate pentru Ministerul de Externe, au declarat pentru HotNews.ro surse din coalitia de guvernare. Situatia se poate schimba insa in negocierile politice de ultim moment intre PSD si ALDE. Ca ministru de Externe in 2014, Melescanu a refuzat sa deschida noi sectii de vot in strainatate intre cele doua tururi ale prezidentialelor, in ciuda cozilor uriase la vot in turul 1.

Ora 11.44: Melescanu a intrat impreuna cu Tariceanu in biroul lui Liviu Dragnea, potrivit HotNews.ro

Melescanu (75 de ani) a mai fost ministru de Externe in guvernul Vacaroiu (1992 - 1996) si ministru al Apararii in guvernul Tariceanu (2007 - 2008). El a condus si SIE in perioada 2012 - 2014, dar a demisionat pentru a candida la alegerile prezidentiale din 2014, unde a obtinut 1,1% din voturi.

George Ciamba este diplomat de cariera, lucreaza in MAE din 1990. A fost ambasador in Turcia si Grecia si secretar de stat in MAE in perioada 2012 - 2015. A urmat cursurile Programului de Economie si Relatii Internationale la Hoover Institution - Universitatea Stanford (1992) si a fost selectat sa participe la Programul "International Visitor" pentru lideri in formare pe probleme de politica externa al Agentiei de Informatii a SUA (1997).

Pe de alta parte, negocierile dintre PSD si ALDE au dus la probabila "rupere" a departamentului de Afaceri Europene din Ministerul de Externe. La conducerea noii structuri ar urma sa vina Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor in precedentul Parlament. Birchall l-a ajutat pe Dragnea sa organizeze vizitele in Austria si Suedia.

09.40 Iată cum arată lista miniștrilor, pe surse, până în acest moment:

Ministerul Dezvoltării - Sevil Shaiddeh sau Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Muncii - Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Sănătăţii - Florian Popa / Sorina Pintea/ Ionel Sinescu

Ministerul Finanţelor / Fonduri Europene - Marius Nica / Cristian Socol

Ministerul Economiei - Mihai Tudose

Ministeul Energiei - Iulian Iancu / Andrei Gerea

Ministerul de Interne - Gabriel Vlase / Carmen Dan

Ministerul Apărării/Comunicaţii - Georgian Pop

Ministerul Justiţiei - Florin Iordache

Ministerul Educaţiei - Mihnea Costoiu / Sorin Câmpeanu

Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor

Ministerul Tineretului şi Sportului - Gabriel Petrea

Ministerul Culturii - Ionuţ Vulpescu / Daniel Barbu

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Apelor şi Pădurilor - Doina Pană

Ministerul pentru IMM-uri - Florin Jianu

Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu

Ministerul Mediului - Daniel Constantin (ALDE)

Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul - Steluţa Cătăniciu

09.54 Surse: Modificare de ultim moment la Ministerul de Interne. Cine ar fi propunerea PSD pentru acest portofoliu

Carmen Dan, fost prefect de Teleorman, ar fi propunerea PSD pentru Ministerul de Interne, conform surselor Antena 3.

La ora 14:00 urmează să fie făcut anunțul oficial referitor la numele propuse în executiv.

Până în acest moment, numele vehiculat pentru Ministerul de Interne a fost Gabriel Vlase, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a afirmat, săptămâna trecută, că din Cabinetul său vor face parte numai oameni politici, care au fost validaţi în Comitetul Executiv al partidului.

“Vorbim de un guvern politic. În cadrul PSD, deciziile se vor lua marţi, în cadrul CEx. Aici nu vorbim de preferinţe şi de prietenii, aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD şi ALDE, de a propune oameni politici pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic, în forurile de conducere, marţi”, a precizat Sorin Grindeanu, întrebat despre componenţa Cabinetului său.

Premierul desemnat a subliniat faptul că este vorba despre “un guvern politic, nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece prin votul CEx în cazul PSD”.

“Fiecare dintre cele două partide vor propune oameni de toată isprava care se vor ţine de programul de guvernare”, a conchis premierului desemnat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la România TV, că lista cu miniştrii din Cabinetul Grindeanu este completă, urmând ca ALDE să primească patru ministere, noul Guvernul având în componenţă opt femei din peste 20 de portofolii.

Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet ar urma să facă parte: Ministerul Economiei - Mihai Tudose; Ministerul de Finanţe - Cristian Socol sau Viorel Ştefan; Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica; Ministerul Apărării - Georgian Pop; Ministerul de Interne - Gabriel Vlase; Ministerul de Justiţie - Florin Iordache; Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero; Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu; Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh; Ministerul pentru Tineret şi Sport - Gabriel Petrea; Ministerul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall; Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor; Ministerul Sănătăţii - Dinu Cristina Elena sau Sorina Pintea; Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu; Ministerul Energiei - Iulian Iancu; Ministerul Educaţiei - Mihnea Costoiu; Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu; Ministerul apelor şi pădurilor - Doina Pană. 

ALDE va avea 4 ministere, care, potrivit unor surse vor fi: Ministerul Mediului - Daniel Constantin; Ministerul Comunicaţiilor - Sorin Câmpeanu; Ministerul Culturii - Daniel Barbu; Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Steluţa Cătăniciu sau Graţiela Gavrilescu.

Conform calendarului anunţat de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi transmis şi preşedintelui Klaus Iohannis, noul Executiv ar urma să depună jurământul în 4 ianuarie, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00

Marţi, 3 ianuarie, la ora 10.30, ar urma să fie şedinţe de Birou Permanent, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare.

În jurul orei 16.00 - 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate  Birourile permanente reunite.

Miercuri, 4 ianuarie, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00. La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului.



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...