LIVE TEXT Greva din Educație, ziua a XI-a. BAC-ul și Evaluarea Națională, în pericol

LIVE TEXT Greva din Educație, ziua a XI-a. BAC-ul și Evaluarea Națională, în pericol

Dascălii au decis să continue greva după ce Guvernul le-a promis că le va mări salariile cu 1.000 de lei brut de la 1 iunie, iar celelalte majorări, cerute de sindicate, vor fi etapizate pe trei ani. Profesorii consideră oferta „un pas înainte“, dar nu sunt mulțumiți de eșalonarea pe 3 ani a sumelor pe care le cer în grila de salarizare.

Profesorii au decis să continue protestele Foto: Octav Ganea

Profesorii au decis să continue protestele Foto: Octav Ganea

Guvernul s-a angajat că astăzi va adopta o Ordonanță de Urgență prin care să mărească salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut și pe cele ale personalului nedidactic, cu 400 de lei, de la 1 iunie, ca soluție de stingere a conflictului de muncă din învățământ. Angajații ar fi rămas în mână cu aproximativ 650 și respectiv 230 de lei lunar.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, a anunţat, după discuţiile de miercuri seară de la Guvern, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de sindicaliștii pe care îi reprezintă.

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă“, a anunțat Marius Nistor.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că oferta de miercuri a Executivului este un pas înainte, dar nu este suficient, iar sindicaliștii pe care îi reprezintă au decis ca greva să continue.

„Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Ei nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe trei ani a măririi salariului debutanților şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte proiectul de ordonanță. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine (joi, n.r.) şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a explicat Simion Hăncescu.

Mai mult, liderul sindical a subliniat că „aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”.

Hăncescu a mai spus că există încă timp pentru negocieri, datorită minivacanței de Rusalii, câmnd elevii oricum nu ar fi mers la școală: „Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare!”

Totodată, liderul de sindicat a explicat că majorarea salarială de la 1 iunie este una, iar grila de salarizare este altceva:

Va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus «vrem integral să se aplice, nu 40 la sută», cum a promis Guvernul. Oamenii au spus clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă. Decizia aparţine Guvernului, vom vedea ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi (membrii Guvernului, n.r.) să dea ordonanţă, mâine. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă”, a concluzionat președintele FSLI.

Oferta

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% sută din valoarea totală a majorărilor.

Propunerea făcută de Coaliție în cadrul negocierilor cu sindicatele din Educație pentru încetarea grevei urma să aibă un impact bugetar de peste două miliarde de lei. „Primele tranşe se suportă din bugetul actual al Ministerului Educaţiei, urmând ca la rectificare această sumă să fie completată”, a explicat șeful PSD, Marcel Ciolacu.

Elevii din clasele terminale, bulversați: „Pur și simplu, nu pot intra pe modul «Examen»“

Greva profesorilor începe să întindă la maximum nervii elevilor aflați în prag de examen. Viitorii absolvenți de liceu se tem că vor rata termenele de admitere la facultățile din străinătate, în vreme ce absolvenților de gimnaziu le este din ce în ce mai greu să se mobilizeze pentru Evaluarea Națională, neștiind dacă și când vor susține probele. Astfel, bucuria din primele zile de grevă, când elevii au considerat că au la dispoziție mai mult timp liber pentru studiu individual, s-a transformat în anxietate.

„Un copil are nevoie de foartă multă stabilitate și să-și facă un program, efectiv. Adică să știe: «mai am atâtea zile până la examen», să poată să-și intre într-un ritm, să-și stabilească obiectivele foarte clar, pe zile. În momentul acesta, predictibilitatea asta nu există la ei, nu știu ce-i așteaptă. Automat că sunt mulți, și părinți și copii, care au un nivel de anxietate foarte ridicat. Nu pot să-și planifice nimic. Sunt, într-adevăr, speriați de ce urmează, discută: «Ce facem? Stăm un an acasă? Ce se întâmplă?»”, a explicat psihologul școlar Aurora Szocs cu ce stări se confruntă mulți elevi.

Potrivit psihologului, cei mai afectați sunt cei care și-au depus dosarele la facultăți din străinătate. „Acolo, situația este, într-adevăr, foarte alarmantă, pentru că ei au termene foarte stricte. În momentul în care li se încheiau mediile, trebuiau ca ei să trimită foaia matricolă pentru a li se valida dosarul. La noi, să zicem, este toată lumea în aceeași situație, dar la facultățile din străinătate trebuie să explici și trebuie să și înțeleagă. În plus, nu este problema lor că sunt profesorii noștri în grevă. Elevii care termină liceul sunt cei mai speriați și au și motive, pentru că n-o să-și poată respecta termenele”, a subliniat psihologul.

„Sunt pe modul «Vacanță» în acest moment“

Absolvenții de gimnaziu, în schimb, au trecut, foarte mulți, în cealaltă extremă. Sunt în a doua săptămână fără un program strict de pregătire, iar asta poate duce la o ieșire din ritm. „Ei știu clar că au toată vara să dea un examen, dacă nu, îl dau în toamnă, și atunci oricum ar fi în clasa a IX-a ajung, într-un fel sau altul. Problema este alta: faptul că au întrerupt activitatea școlară timp de aproape două săptămâni i-a scos total din ritm, din ce am vorbit eu cu ei. Pur și simplu nu pot să intre pe modul «Examen», ei sunt pe modul «Vacanță» în acest moment”, atrage atenția psihologul.

Și unii și ceilalalți este necesar să se gândească la faptul că în orice moment lucrurile pot reintra în normal. Prin urmare, anumite termene pot fi comprimate, se pot întâmpla lucruri de pe o zi pe alta. „Acum s-a prelungit înscrierea la Bacalaureat, dar cine știe cum va fi înscrierea la facultăți? Sunt lucruri care, într-adevăr, pe ei îi debusolează și nu știu ce urmează efectiv. Înainte își tăiau pe calendar câte zile mai au, ca să știe și cum își repetă, cum își stabilesc materiile, acum nu mai pot să facă asta”, mai spune psihologul.

Ce le poate fi de ajutor

Părinții sunt chiar mai stresați decât copiii lor, a remarcat psihologul, deși în aceste momente prioritar este să le asigure copiilor lor suportul. Ce ar trebui să audă copiii este că pentru orice situație există soluții alternative. Ar trebui să-i pregătim să facă față schimbărilor, cu care se vor mai confrunta de-a lungul vieții, să-i învățăm să se adapteze. „Sunt mii de copii în aceeași situație. Și în pandemie s-au dat examenele. Trebuie să se susțină, doar că există posibilitatea să fie amânate, să fie decalate”, a mai spus psihologul.

Psihologul le recomandă elevilor să-și facă un program zilnic de pregătire, pe discipline de examen, chiar având drept reper programarea inițială a probelor. Dacă se va decala data pentru fiecare probă în parte, înseamnă zile în plus pentru a recapitula.

Profesorii, pe de altă parte, mai spune psihologul, au ținut legătura cu elevii, chiar dacă greva a afectat programul de pregătire stabilit inițial la nivelul fiecărei școli. „Le-au dat de lucru, i-au ajutat la nevoie, le mai trimit probleme, le mai rezolvă, de discutat oricum au discutat. (...) Nu-și dorește nimeni să încurce copiii, în niciun caz. Nu-și dorește nimeni să profite de pe urma acestei situații, nu-și dorește nimeni să fie victime colaterale acești copii, doar că, într-adevăr, frustrarea este destul de mare. N-ai cum să-ţi faci meseria cu demnitate și cu respect ținând cont că nu ești motivat”, a mai spus Aurora Szocs.

Calendarul modificat al Bacalaureatului 2023, sesiunea iunie-iulie

29 mai – 9 iunie: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

2 iunie : Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probe orale

12-14 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

14-16 iunie: Evaluarea competențelor digitale – proba D

19-21 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Probe scrise

26 iunie: Limba și literatura română – proba E.a)

27 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)

28 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

29 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b)

3 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…