LIVE TEXT Frontul ANTICORUPȚIE/Videanu, AUDIAT ca suspect la DIICOT. Percheziții DNA în Portul Constanța

LIVE TEXT Frontul ANTICORUPȚIE/Videanu, AUDIAT ca suspect la DIICOT. Percheziții DNA în Portul Constanța

Având în vedere complexitatea activității instituțiilor anticorupție dar și faptul că zilnic au loc audieri în instanțe în dosarele de corupție, începând de astăzi inaugurăm o nouă modalitate de a relata aceste evenimente sub forma unei știri deschise sub formă de live text și capturi video din relatările televiziunilor de știri, cu precădere Digi24 .

Kovesi acuză o campanie de hărţuire şi decredibilizare a DNA: S-au plătit comisioane de succes 

Procurorul şef al DNA a declarat că în ultima perioadă se duce o campanie de hărţuire şi decredibilizare a instituţiei, susţinând că s-au plătit sume mari de bani şi comisioane de succes pentru aceasta; precizările, după ce Victor Ponta a declarat că a văzut-o la crama lui Sebastian Ghiţă. 

"Sunt atacuri foarte agresive în ultima perioadă de timp asupra DNA din partea persoanelor pe care le cercetăm. Aceste atacuri sunt pentru a intimida procurorii dar este şi o campanie agresivă pentru că s-au plătit sume de bani şi comisioane de succes pentru decredibilizarea DNA. Sunt campanii de hărţuire a procurorilor DNA",a declarat Laura Codruţa Kovesi la sediul CSM, unde a mers pentru a susţine un procuror cercetat de CSM.

Deputatul Adrian Gurzău a venit la DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă

Deputatul PMP Adrian Gurzău a venit la DNA, miercuri, fiind citat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă legat de favorizarea societăţii Carpatica Asig, procurorii urmând să decidă dacă vor cere instanţei supreme arestarea preventive a acestuia.

UPDATE/Ancheta DNA de la Constanța vizează mita primită de lucrătorii vamali de la căpitanii navelor străine (surse)

Cercetările procurorilor DNA în cadrul dosarului în care se fac percheziții miercuri la sediile Poliției de Frontieră Constanța, Biroului vamal și Căpităniei Portului vizează mita primită de lucrătorii vamali de la căpitanii navelor străine care acostează în port, potrivit unor surse judiciare.

 Aceleași surse susțin că lucrători vamali ai poliției de frontieră, funcționari din cabinetul de sănătate publică, agenți de navă ai firmelor de shipping care relaționează cu căpitanii navelor străine primeau mită în legătură cu controlul de la bordul navelor.

Fostul ministru Videanu a ajuns la DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul "Gaze ieftine"

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, s-a prezentat miercuri dimineață la sediul DIICOT. Videanu urmează a fi audiat în dosarul "Gaze ieftine".

Procurorii DIICOT refac ancheta în dosarul "Gaze ieftine", în care sunt implicați, printre alții, omul de afaceri Ioan Niculae și fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Prejudiciul a fost estimat, în anul 2012, la circa 120 de milioane de euro. Faptele cercetate de procurori s-ar fi produs în perioada anilor 2007 - 2008.

Percheziții DNA în Portul Constanța

DNA face, miercuri dimineaţa, 16 percheziţii la vameşi şi poliţişti de frontieră, precum şi la sediul Poliţiei de Frontieră Constanţa, Biroul Vamal şi Căpitănia Portului într-un dosar vizând mită primită de funcţionari cu ocazia controlului navelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

"În cursul zilei de 05 octombrie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în municipiul Constanţa, dintre care patru la sediile unor instituţii publice, iar restul la domiciliile unor persoane fizice", anunţă DNA într-un comunicat de presă. Potrivit procurorilor faptele vizate ar fi fost comise în perioada 2015-2016.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituţiile publice vizate de percheziţii sunt Biroul Vamal, Sediul Poliţiei de Frontieră Constanţa, sediul Căpităniei zonale şi sediul cabinetului Medico-sanitar de Frontieră Constanţa şi Vaccinuri Internaţionale. Aceleaşi surse au precizat că sunt vizate fapte de luare de mită de către funcţionari în legătură cu activităţi de control al navelor, fiind în desfăşurare percheziţii la locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră.

Fostul ministru Sebastian Vlădescu, audiat  ca suspect la DIICOT în dosarul Rompetrol 2

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu este audiat la DIICOT, miercuri, în dosarul Rompetrol 2, în care este acuzat de complicitate la delapidare şi abuz în serviciu. Sebastian Vlădescu, ministru al Finanţelor în perioada 2005 - 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010, a fost citat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să se prezinte miercuri pentru noi acte procedurale în dosarul Rompetrol 2, au declarat pentru News.ro  surse judiciare.

La intrarea în sediul DIICOT, Sebastian Vlădescu nu a vrut să facă nicio declaraţie despre dosarul în care este cercetat.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 31 mai, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 2005 - 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010, Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor în perioada 2008 – 2009, şi Dan Ioan Popescu, toţi fiind suspectaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

Anchetatorii au dispus, prin ordonanţa din 7 iunie, extinderea şi începerea urmăririi penale faţă de Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea pentru abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituire a unui grup infracţional organizat. În 17 iunie, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale foştilor miniştri.

Printre persoanele vizate în dosarul Rompetrol 2 mai sunt Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent  şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost director financiar al Rompetrol.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice", potrivit DIICOT.

Procurorii au precizat că, la data de 24 octombrie 2003, în şedinţa de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative.

"În acest sens, de menţionat faptul că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27.10.2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normative”, mai arăta DIICOT.

Anchetatorii au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

De asemenea, cei 14 suspecţi sunt urmăriţi penal şi pentru manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare  “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate”.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, în 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a urmărit dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţele Libia şi Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat şi însuşirea acestora de către persoane care făceau parte din grupul Rompetrol, în acest sens fiind adoptată în 2003 şi o OUG prin care obligaţiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, în valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice. 

 Al treilea om în stat, în fața judecătorilor. Florin Iordache, audiat în dosarul lui Vlasov 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, va ajunge miercuri în faţa judecătorilor pentru declaraţii în dosarul de luare de mită al lui Mihail Vlasov. 

Judecătorii Înaltei Curţi l-au citat pe Iordache, în calitate de martor, în dosarul lui Vlasov, acuzat de procurori că ar fi intervenit pe lângă un deputat, în 2013. 

Conform procurorilor, Mihail Vlasov, în calitate de şef al Camerei de Comerţ, i-a cerut deputatului să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ pentru a prelua Registrul Comerţului.

În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-ar fi asigurat deputatului funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.

Traian Băsescu, după audierea la ÎCCJ: Să acuzi un preşedinte de spălare de bani după ce a terminat mandatul e jignitor 

Traian Băsescu a ajuns, miercuri, la instanţa supremă, citat într-un dosar în care în anul 2007 a fost reclamat de o persoană că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona; fostul şef de stat şi-a enumerat dosarele, spunând că "să acuzi un fost preşedinte de spălare de bani e jignitor". 

"Deschideri au fost multe. La acesta cu Şerb a cerut procurorul general Niţu să fie deschis dosarul, s-a deschis. Procurorii de la Parchetul General au dat din nou închidere şi domnul Serb a atacat NUP-ul dat de procurori. Mai este dosarul Mihăileanu care a fost redeschis deşi fusese închis de aceeaşi instituţie. Cred că domnul Niţu a făcut un abuz, dar asta e viaţa. Mai este cel cu doamna Firea în care nu mi s-a făcut comunicare daca mai sunt inculpat sau nu. Încă un dosar în care sunt acuzat de spălare de bani, ăsta e cel mai umilitor dosar. Să acuzi un preşedinte de spălare de bani după ce şi-a terminat mandatul este ceva jignitor. Despre dosarul fiicei mele, din câte ştiu, aceea celebră instigare e absolut jenantă şi fabricată de procurorul de caz", a declarat Traian Băsescu la instanţa supremă.

Instanţa trebuie să decidă dacă va relua cercetările în cauza în care în anul 2007 Traian Băsescu a fost reclamat de o persoană că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona, aşa cum afirmase.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”