LIVE Peste 86.000 de români au votat deja în Diaspora/Cei mai mulți votanți, la Chișinău!

LIVE Peste 86.000 de români au votat deja în Diaspora/Cei mai mulți votanți, la Chișinău!

Votul la secțiile din străinătate a început și are loc pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Pentru alegerile parlamentare au fost organizate 748 de secții de votare în străinătate, iar votarea va avea loc pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie. Cele mai multe secții sunt în țările europene cu mari comunități de români – Spania, Italia, Franța, Germania și Marea Britanie.

Ora 22.05 Peste 86.000 de romani au votat in diaspora, sambata, pana la ora 22,00 (ora Romaniei), la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, in prima zi a scrutinului, potrivit Agerpres.

Votul in strainatate la scrutinul parlamentar se desfasoara pe parcursul a doua zile - sambata si duminica.

Datorita fusului orar, deja s-au deschis sectiile de votare pentru a doua zi de vot in diaspora. Este vorba despre sectiile de la Auckland (Noua Zeelanda), precum si cele de la Canberra, Melbourne si Sydney (Australia). Vor urma sectiile de votare din Adelaide (22,30 ora Romaniei) si Brisbane (ora 23,00 ora Romaniei), care incep si ele a doua zi a scrutinului parlamentar.

Ora 20.40 Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca a doua zi a votarii in strainatate la alegerile parlamentare din 5 si 6 decembrie 2020 a inceput sambata, la 20.00, ora Romaniei, cand a fost deschisa sectia de votare organizata la Auckland, Noua Zeelanda.

Ora 20.00: 
Pana la aceasta ora, un numar de 81.231 de romani au votat in sectiile din diaspora. Dintre acestia 21.329 de persoane au ales sa voteze prin corespondenta, in timp ce 59.902 de romani au mers fizic in sectiile de vot, relateaza News.ro.

La 22.00, ora Romaniei, va incepe a doua zi a votarii si la sectiile de votare organizate in Canberra, Melbourne si Sydney, urmate de sectiile de votare din Adelaide (22.30 ora Romaniei) si Brisbane (ora 23.00 ora Romaniei).

A doua zi a votarii in strainatate va continua cu deschiderea sectiilor de votare organizate in Seoul si Tokyo (ora 24.00 ora Romaniei), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur si Singapore (ora 1.00 ora Romaniei).

Ora 19.30 
In strainatate, totalul votantilor se ridica la 76.723, dintre care peste 55.000 si-au exprimat optiunea in sectii si 21.329 prin corespondenta. La urnele de la Chisinau s-au prezentat mai bine de 5.000 de alegatori, transmite B1 TV.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 18:00 Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18:00 (ora României).

În prima zi a votării în străinătate, s-a închis deja votul în secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam şi Kazahstan.

Ora 17.00: Peste 65.500 de romani au votat in sectiile organizate in diaspora cu ocazia alegerilor parlamentare. Aproape 4.500 de romani au votat la Chisinau, in timp ce la Londra si-au exprimat deja optiunea circa 1.800. La urnele din Roma s-au prezentat in jur de 700 de alegatori, iar la cele din Madrid peste 400, transmite B1 Tv.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 16:00. Aproape 60.000 de români din diaspora au votat, între care 38.403 pe listele suplimentare, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă. 

Apar si primele nereguli la votul prin corespondență. Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate. 

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 15:00. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 15.00 au votat aproximativ 53.000 de persoane în diaspora, între care 32.281 de votanți pe listele suplimentare.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 14:00. 26.405 alegători din străinătate au votat până sâmbătă, la ora 14:00, la alegerile parlamentare, iar lor li se adaugă cei 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă.

Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870.

Potrivit MAE, la ora 14.00, ora României, s-a încheiat prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6
secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare
a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.

Ora 13.00: Peste 43.000 de romani au votat in diaspora, pana sambata, la ora 13,00 (ora Romaniei), la alegerile parlamentare, in prima zi a scrutinului care are loc in strainatate.

Ora 12.00: Peste 36.600 de romani s-au prezentat la sectiile de votare organizate in strainatate pentru alegerile parlamentare din 2020. Spre exemplu, la Chisinau, deja au venit la urne 1.800 de persoane.

Sectii de votare au fost organizate in mai toate zonele lumii. Pana la ora 12, la Kabul si-au exprimat optiunea 31 de persoane, in timp ce la Kandahar au facut-o 64, iar in Alger doar 5. In Brasilia, un singur cetatean al Romaniei a votat pana la aceasta ora. La Londra, capitala unei natiuni cu o comunitate semnificativa de romani, au votat deocamdata doar cateva sute de persoane, insa este prematur pentru a ne face o imagine reala cu privire la prezenta, anunta B1 Tv.

Ora 11.00 Pana la aceasta ora, 31.598 de cetateni ai Romaniei s-au prezentat la urnele organizate in strainatate cu ocazia alegerilor parlamentare.

Ora 10.00: Un numar de 28.062 de romani s-au prezentat la urnele organizate in strainatate pana la 10, ora Romaniei. Pe listele de de vot prin corespondenta figureaza 21.329 de votanti.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 9:00. La ora 9.00 - ora României - votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 8:00. S-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016.

Ministerul Afacerilor Externe a lansat joi, pe pagina de internet,  o hartă interactivă  a secțiilor de votare din străinătate, care va permite cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate să identifice secțiile de votare din apropiere și să-și planifice participarea la alegerile parlamentare organizate pe 5 și 6 decembrie, astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secții de votare din străinătate, precizează un comunicat de presă al instituției.

Există patru țări în care votul nu va putea fi exercitat din cauza interdicțiilor: Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord. La alegerile parlamentare, românii din diaspora vor putea vota timp de două zile (5 și 6 decembrie), pentru a fi evitată aglomerația la vot.

Alegătorii români pot vota în străinătate cu actele de identitate prevăzute de lege, chiar dacă acestea au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, anunță Ministerul de Externe într-un comunicat de presă, care citează o decizie a Biroului Electoral Central din 15 octombrie 2020.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) pașaportul simplu;

j) pașaportul simplu electronic;

k) pașaportul simplu temporar.

Principalele informații privind desfășurarea procesului de vot în străinătate:

– votarea în străinătate se desfășoară pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie în intervalul orar 7.00 – 21.00 ora locală;
– în situația în care, la ora 21.00, mai există alegători în localul secției de votare sau la rând în fața secției de votare acestora li se va permite să voteze până la ora 23.59 ora locală;
– listele electorale din străinătate nu se vor mai completa pe hârtie, ci vor fi generate în mod electronic, pe tabletele utilizate în secțiile de votare;
– cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat în Registrul electoral pe site-ul www.votstrainatate.ro;
– partidele politice pot desemna, pentru fiecare secție de votare, un reprezentant și doi supleanți, care vor înlocui titularul dacă acesta nu poate fi prezent la activitatea biroului electoral al secției;
– a fost introdusă posibilitatea majorării componenței birourilor electorale ale secțiilor de votare, cu până la 15, în preziua sau ziua votului, dacă președintele biroului electoral al secției de votare constată că situația o impune;
– a fost introdusă posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor politice care nu confirmă prezența cu până la 3 zile înainte de data alegerilor cu supleanți sau cu orice alți cetățeni cu drept de vot.

sursa foto: captură site MAE

" data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/12/harta-interactiva-MAE-300x166.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/12/harta-interactiva-MAE-1024x566.jpg" data-ll-status="loaded" />

Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.

MAE anunță, totodată, că, în cazul unor relocări de secții de votare, din motive obiective generate de situația pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziție informații în timp real.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție și o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare: 004 021 431 2065.

„Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 din 24 de ore în perioada 3 decembrie 2020 (începând cu ora 08.00) – 7 decembrie 2020 (până la ora 20.00, ora României). Harta interactivă și linia telefonică dedicată alegătorilor români din străinătate fac parte din campania de informare derulată de MAE, care are ca obiectiv asigurarea informațiilor necesare alegătorilor români din străinătate pentru exercitarea în condiții optime a dreptului constituțional de vot, inclusiv cu privire la respectarea măsurilor de siguranță sanitară pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus”, precizează MAE.

sursa foto: captură site MAE


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri