LIVE Miniștrii Proastei, audiați în Parlament. UDMR SUSȚINE învestirea Guvernului! Ăla de la Economie e ilegal de dobitoc!
Parlamentarii au fost convocati, luni, in sesiune extraordinara, pentru a da votul de investitura Guvernului Proastei, UDMR fiind singura formatiune politica parlamentara care nu a decis cum va vota. Pana la sedinta care e programata sa inceapa la ora 15:00, ministrii propusi sa faca parte din noul Executiv sunt audiati in comisii. Pana acum, in ciuda unei prestatii ingrijoratoare, Danut Andrusca, care pare ilegal de dobitoc, a primit fara probleme votul sa fie ministru al Economiei. Si Rovana Plumb a intrat in Guvern fara emotii.
Pentru ca Guvernul Proastei sa treaca de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi.
Comisarul.ro va prezinta, in format LIVE TEXT, audierile din comisii si desfasurarea dezbaterilor din Parlament. Urmariti alaturi de noi prestatiile ministrilor si a premierului Proasta din Videle:
14:55 - Si Tudorel Toader a fost avizat pozitiv ca ministru al Justitiei, in timp ce parlamentarii PNL si USR incercau sa ii puna intrebari daca are de gand sa dea o ordonanta de urgenta pe modificarile la Codurile Penale sau ce are de gand sa faca cu Laura Codruta Kovesi. Nicolicea le-a taiat microfoanele si a trecut la vot.
14:51 - Toader a fost intrebat cu ce a contribuit si el la programul de guvernare si a tinut sa raspunda: "Puteam sa particip dupa ce am devenit ministru. Dupa ce am devenit, am participat cu punerea in aplicare. Daca aveti ragaz, aveti programul, si va spun acum cu ce am participat: modificari de la paragraful 3, de la pararaful 9, ultimul paragraf din nota introductiva, modificari la 16, 17, 22, 24, 25, 28, 29 si la 32 si va multumesc".
14:17 - E audiat Tudorel Toader, propus sa continue in fruntea Ministerului Justitiei. Ramaneti alaturi de noi sa aflati ce spune de Legile Justitiei, modificarile Codurilor Penale sau raportul pe care i l-a facut Laurei Codruta Kovesi.
14:45 - Nicolae Burnete a primit si el aviz pozitiv sa fie ministru al Cercetarii si Inovarii. Validarea sa a fost facuta cu 20 de voturi pentru, 11 impotriva si o abtinere.
Intrebat in legatura cu acuzatia de plagiat adusa de Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), Burnete a raspuns: "Din start precizez foarte clar: nu am nicio legatura cu astfel de lucruri".
14:37 - Intr-un final, Toader incepe sa raspunda la intrebari, insa in stilul caracteristic, in care prezinta multe elemenete judiciare, tehnice, si ocoleste orice raspuns clar. De exemplu, la intrebarea despre ce face cu Legea Gratierii, dupa ce a prezentat tehnic parcursul acestei legi a pasat mingea inapoi parlamentarilor, spunandu-le ca e la ei acum in dezbatere.
14:32 - Intre timp, la audierea lui Toader este scandal, liberalii incearca sa puna intrebari, insa presedintele sedintei, Eugen Nicolicea, le taie microfoanele si ii acuza ca interventiile lor sunt facute intr-un mod "scandalagios".
"V-ati facut destul de ras, gata, nu vorbiti neintrebata, nu sunteti pe strada, dupa ce vorbeste dl ministru o sa le dau cuvantul si colegilor nemultumiti, care se cearta ca la piata", a spus Nicolicea in timp ce tot taia microfonul Alinei Gorghiu.
14:30 - Cateva zeci de protestatari incearca sa intre in Parlament la sedinta de plen in care va fi votat Guvernul Dancila. Ei nu sunt insa lasati.
14:12 - A primit aviz pozitiv si Ioana Bran ca ministru al Tineretului si Sportului, tanara deputata de 31 de ani, fiica cea mica a milionarului din Satu Mare Ioan Bran, patronul Distileriilor Bran.
Ea nu a raspuns la aproape nicio intrebare, fiind ajutata pe alocuri insa de presedintele comisiei Ecaterina Andronescu. Deputatul PMP Robert Turcescu i-a dat un sfat: "Cand nu stiti nimic despre un lucru, cel mai onest este sa spuneti asa".
14:09 - A fost avizat pozitiv si Viorel Ilie, care ramane sa managerieze Relatia cu Parlamentul, in ciuda dosarului pe care il deschis chiar in timp ce ocupa aceasta functie, fiind acuzat ca a instigat sa fie fraudat un concurs in minister. Parlamentul a blocat insa ancheta DNA.
14:00 - Timpul alocat audierilor a fost prelungit putin. Audierile trebuiau sa se termine la aceasta ora, insa au fost ministri la care a durat putin mai mult, nu pentru ca ar fi fost ei pusi cumva in dificultate de intrebari, ci pentru ca au recitat din programul de guvernare.
Unde au pierdut timp "bobocii" guvernelor PSD, au recuperat veteranii obisnuiti cu audierile.
Unul dintre cei din urma e Eugen Orlando Teodorovici care primit avizul sa preia Ministerul de Finante.. Fost ministru in Guvernul Ponta si contestatar al lui Tudose, Teodorovici a primit 19 voturi pentru si 12 impotriva.
13:55 - Lia Olguta Vasilescu rezista si in al treilea guvern PSD-ALDE din ultimul an si a trecut fara emotii de votul in comisii. A fost avizata sa ramana la Ministerul Muncii cu 30 de voturi pentru, 15 impotriva si doua abtineri.
13:53 - A luat girul in comisii si Sorina Pintea, cea care urmeaza sa conduca Sanatatea in Guvernul Dancila. A primit 19 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
13:36 - A fost avizata pozitiv, fara probleme, Natalia Intotero, pentru a conduce Ministerul Romanilor de Pretutindeni.
15 parlamentari au votat pentru, 10 impotriva si 2 s-au abtinut. Decizia poate parea socanta dupa ce in acest sfarsit de saptamana au fost redate fragmente dintr-un interviu pe care Intotero l-a dat Adevarul in 2013 si in care ii certa pe romanii plecati peste hotare, spunandu-le ca mai bine stau in tara si isi iau 2-3 joburi daca nu se descurca.
13:44 - Ioana Bran isi face prezentarea in fata comisiei condusa de Ecaterina Andronescu, pentru a obtine avizul sa conduca Ministerul Tineretului si Sportului.
13:23 - Intre timp a fost avizat pozitiv pentru a prelua Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale Petru Dan Cojocaru, cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si nicio abtinere.
13:04 - A fost avizat pozitiv si Petre Daea, ca ministru al Agriculturii. El a primit 21 de voturi pentru si 10 impotriva.
"Il felicit pe domnul ministru si s-o tina ca pana acum", i-a transmis presedintele comisiei. Daea a vrut sa tina un discurs de multumire, insa nu a mai avut cui, pentru ca parlamentarii s-au grabit sa iasa in pauza. Au mai ramas insa cativa alesi si il intreaba de programul antigrindina.
12:59 - Paul Stanescu a fost laudat de colegii social-democrati pentru prestatia "impecabila". Stanescu a fost avizat pozitiv cu 35 de voturi pentru si 8 impotriva sa fie ministru al Dezvoltarii.
12:56 - Va prezentam parerea lui Lucian Sova, proaspat avizat pentru Ministerul Turismului, despre jobul sau. El spune ca nu este este de acord ca ar trebui sa viziteze des santierele, asa cum au promis precedesorii sai.
"Eu apreciez ca minutul unui ministru al Transporturilor este prea scump pentru a petrece ore in sir calatorind catre diverse santiere. Apreciez ca sefii de companii trebuie sa-si foloseasca aparatele imense pe care le au la dispozitie pentru monitorizarea de o maniera preventiva a ceea ce se intampla pe santiere, astfel incat sa evitam situatii ca atunci, sigur, in conformitate cu procedurile, cand ajungem la receptie, sa vedem ca exista neconformitati si sa ne pregatim sa privim la segmente de autostrada aparent gata, dar care nu ar putea fi folosite imediat", a spus Sova.
12:55 - In timp ce toti ochii au fost pe audierea lui Valentin Popa, mai multi ministri au primit pe banda rulanta avizul pozitiv.
Astfel, Gratiela Gavrilescu a primit unda verde sa conduca mai departe Ministerul Mediului, cu 18 voturi pentru, 6 impotriva si nicio abtinere.
Si Lucian Sova a primit aviz pozitiv sa fie ministru al Transporturilor. El a fost validat cu 32 de voturi pentru si 11 voturi impotriva.
De asemenea, Ioan Denes are acum si binecuvantarea Parlamentului sa preia Ministerul Apelor si Padurilor, dupa ce fusese numit in aceasta functie inca din timpul mandatului lui Tudose, dupa ce Doina Pana si-a dat demisia din Guvern. Denes a primit 15 voturi pentru, 5 impotriva, nicio abtinere.
12:36 - La iesirea de la audieri, intrebat despre greselile gramaticale facute, Popa a declarat ca "se intampla cand ai emotii si vorbesti cu pasiune". Pus sa faca recomandari elevilor care nu vorbesc corect, Popa a spus ca "trebuie sa vorbeasca bine limba romana, daca se poate chiar perfect".
12:27 - Valentin Popa este avizat pozitiv sa fie ministru al Educatiei, dupa ce a explicat de ce a facut greseli gramaticale. 22 de parlamentari au votat pentru, 12 impotriva, Popa a fost felicitat si are locul asigurat in Guvernul Dancila.
12:23 - La aceasta ora e audiat si Paul Stanescu, propus de PSD sa continue sa conduca Ministerul Dezvoltarii Regionale. Si-a facut deja prezentare si acum este intrebat ce are de gand sa faca cu Codul Administrativ, pe care PSD vrea sa-l treaca prin Parlament prin procedura de urgenta.
Paul Stanescu audieri Parlament Dezvoltare
12:20 - Intre timp a fost avizat pozitiv actorul George Ivascu sa fie ministru al Culturii. Ivascu a primit 16 voturi pentru si 7 impotriva.
12:06 - Ministrul propus pentru Educatie: "Am fost foarte batjocorit pentru ca am folosit pamblica, mai mult de 50% din comunitatile din Moldova folosesc cuvantul pamblica, e un regionalism, toata viata mea am locuit in Suceava, scoala am facut-o in Iasi, intotdeauna am vorbit asa. Am folosit pamblica toata viata mea. Sunt mandru ca sunt bucovinean si voi folosi in continuare regionalismele pe care le-am folosit toata viata".
Popa a admis ca a facut si greseli gramaticale si, desi initial si le-a asumat, apoi a facut o prezentare tehnica, in calitatea lui de inginer electronist, despre cum pot fi adaugate sunete in inregistrari.
"Am auzit cuvinte destul de grele in aceasta zi. Nu am urmarit stirile, dar stiu ce anume s-a vehiculat. Sunt reactiile care apar dupa un colaj. Nu ma pot exprima foarte exact legat de acest colaj, dar intr-adevar, recunosc, in acesti ultimi 6 ani in care am fost rector, am facut cu siguranta si dezacorduri, am avut probabil si balbe, si cuvinte stalcite, si greseli gramaticale, in general datorate emotiei, lucru care intotdeauna se vede cand vorbesc in public.
Nu neg ca am facut astfel de greseli, nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atat mai putin pentru un ministru al Educatiei. Dar cine nu mai greseste? Gasim vreo personalitate publica la care sa analizam discursurile din ultimii 3 ani si sa nu gasim niciun dezacord? Afirm cu tarie ca, in calitate de ministru al Educatiei trebuie sa am un limbaj perfect, ma voi stradui sa il am.
11:51 - Intre timp a primit aviz favorabil si Mihai Fifor pentru a continua activitatea in fruntea Ministerului Apararii. Au fost 21 de voturi pentru si 8 impotriva.
11:34 - Viorel Stefan a primit aviz pozitiv sa fie vicepremier fara portofoliu in Guvernul Dancila. El nu a lamurit ce va fi cu acel Cod Economic, precizand ca cei care detin portofoliile care se vor ocupa de el sunt mai in masura sa raspunda.
11:32 - Pana ne lamureste poate Viorel Stefan ce va fi exact Codul Economic, iata cateva dintre elementele din prezentarea lui Valentin Popa.
- "Informatia este acum extrem de usor si rapid accesibila. Trebuie sa nu le mai cerem elevilor memorarea informatiilor. Elevii si studentii trebuie invatati cum sa invete si mai ales cum sa inoveze".
- "Avem nevoie de cadre didactice performante si motivate. Cresterea salariilor cu 20% la 1 martie ar trebui sa asigure atragerea celor mai buni absolventi la catedra".
- "Pana in 2020 nu vom mai avea unitati scolare fara autorizare ISU sau sanitare".
- "Din ce in ce mai multi copii merg la meditatii. 17 materii sunt prea mult. Scoala se transforma intr-o corvoada, conducand la un start gresit in viata profesionala. Copiii trebuie sa fie valorizati, sa isi valorifice potentialul. Prea putini elevi si studenti pot jura ca nu au fost tentati sa se inspire de la colegi sau fituici cand au dat teste. O solutie este implementarea normelor europene care prevad ca notele si calificativele sa nu mai fie publice, ci cunoscute doar elevului. O alta solutie este adoptarea standardelor de evaluare, nota 5 sau admis trebuie sa insemne acelasi lucru, indiferent de locul unitatii scolare".
- "Ne propunem ca parintii care isi trimit copiii la scoala sa primeasca intre 1.600 si 1.800 de lei pe an sub forma unor deduceri la impozite, procedura urmand sa fie stabilita intre ministere. Consolidam invatamantul profesional si dual".
- "Vom continua sa intarim autonomia universitatilor, sa stimulam clasarea lor pe pozitii cat mai onorante in clasamentele internationale. La finalul acestui an e prevazuta modificarea Legii Educatiei, pentru care voi constitui un Consiliu Consultativ. Educatia trebuie sa fie captivanta, continua si coerenta".
11:24 - Valentin Popa a fost intrerupt si pus sa concluzioneze, dar nu a vrut. "Foarte putin mai am, doamna" si a continuat intr-un ritm un pic mai alert. Intre timp, Viorel Stefan inca este bombardat cu intrebari.
11:17 - Intre timp a inceput mult asteptata audiere a lui Valentin Popa, propus ministru al Educatiei. Popa e sustinut de liderii coalitiei si 45 de rectori, desi in presa au aparut clipuri video in care face grave greseli de gramatica. De remarcat ca in prezentarea pe care si-o face in fata comisiilor, Popa citeste foarte lent, fiind atent la fiecare cuvant pe care-l rosteste.
10:54 - E audiat acum Viorel Stefan, care va fi vicepremier fara portofoliu in Guvernul Dancila.
Ramane sa vedem daca pana acum a aflat care va fi exact rolul sau, avand in vedere ca, la momentul in care a fost propus, a spus ca nu stie inca ce prevede fisa postului sau.
Pana acum Stefan, fost ministru de Finante in Guvernul Grindeanu, vorbeste despre performantele economice ale Romaniei de anul trecut.
10:48 - Carmen Dan a primit fara probleme aviz favorabil si ramane la conducerea Ministerului de Interne. Amintim ca cererea ei catre Tudose sa-l demita pe seful Politiei Romane si refuzul acestuia au reprezentat ultimul cui pentru fostul premier, care la scurt timp a pierdut sprijinul PSD si si-a dat demisia.
10:46 - Dupa prezentarea acestor masuri "inovative", Trif a primit avizul sa fie ministru al Turismului.
10:45 - Trif spune ca prioritatea sa e realizarea domeniului schiabil in Fagaras, pentru ca aici stratul de zapada rezista in medie 200 de zile pe an, si astfel romanii sa nu se mai duca in Franta, Germania si Austria la schi.
O alta prioritate va fi adoptarea unei strategii de Turism, are pregatit un grup de lucru din care fac parte si specialisti ai Bancii Mondiale.
Alte metode de promovare a Romaniei puse in practica de el va fi publicitatea electronica si infotripurile.
10:37 Kelemen Hunor a anuntat, potrivit Antena 3, ca UDMR sustine la investitura guvernul Dancila, pentru ca este nevoie de stabilitate. Asta dupa ce Hunor a criticat programul de guvernare, pentru ca pare a fi scris “in Ministerul Agriculturii, printre doua beri”.
Anuntul lui Kelemen Hunor vine dupa ce grupurile parlamentare ale partidului s-au reunit luni, in sedinta, inaintea de sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor pentru votul de investitura a noului Guvern.
10:31 - Trif spune ca vrea sa dezvolte turismul in Delta Dunarii, Marea Neagra, sa atraga turisti straini, dar si sa-i faca pe romani sa-si cheltuie banii de concedii in tara.
10:28 - In sala a intrat "deputatul mitraliera", Catalin Radulescu, foarte agitat. Presedintele comisiei ii cere sa ia loc si i se va da cuvantul.
10:27 - E acum audiat Bogdan Gheorghe Trif, propus la Ministerul Turismului. Isi face prezentarea din programul de guvernare, asemenea colegilor sai.
10:24 - A primit aviz favorabil si Ana Birchall, care va fi vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei. Au fost 16 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.
10:22 - Oprea primeste avizul sa fie ministru al Mediului de Afaceri.
10:19 - Opozitia insista sa afle ce va fi cu Casa de Comert. Oprea raspunde ca va promova exportul si va face simplificare si debirocratizare. Intrebat daca asta presupune abrogarea Codului comercial, a ignorat intrebarea.
Despre procesul de evaziune: "Declaratiile publice pe aceste subiecte le-am facut deja, lucrurile daca erau cu o adresa exacta despre mine...stiti pozitiile mele, ca cei care produc evaziune aduc o atingere profunda mediului concurential din economia de piata si trebuie sa luam toate masurile. Cazierul meu judiciar este imaculat."
09:54 - Opozitia il intreaba pe Oprea daca nu crede ca e cel putin nepotrivit ca el, trimis in judecata pentru evaziune fiscala, sa ajunga acum ministru al Mediului de Afaceri.
Totodata, e intrebat si unde se vede in urmatoarele 4-6 luni, avand in vedere rata de schimbare a guvernelor de catre PSD.
09:50 - Oprea a fost intrerupt din lunga prezentare si s-a trecut la intrebari. O prima intrebare e de cum va face ca acel Cod Economic prezentat de Andrusca sa nu fie o povara in plus pentru mediul de afaceri. Totodata, parlamentarii vor sa stie ce va face cu Start Up Nation si cu legea lobbyului.
09:48: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a primit luni aviz favorabil, cu 14 voturi "pentru" si 8 "impotriva".(Agerpres)
09:39 - Oprea spune ca e pregatit sa preia stafeta de la fostul ministru Ilan Laufer, care il insoteste la audieri. A inceput apoi sa prezinte bucata lui din programul de guvernare.
09:36 - Deja programul audierilor a fost decalat cu jumatate de ora. Urmeaza sa raspunda intrebarilor comisiilor Stefan Radu Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, si Teodor Melescanu, care ar urma sa ramana la sefia Externelor.
09:35 - Anton Anton a fost avizat pozitiv ministru al Energiei cu 44 de voturi pentru, 13 voturi impotriva, nicio abtinere.
09:34 - Se parlamenteaza pe capacitate de stocare a Romaniei: "Aveam un profesor care spunea lasa asa ca mine ca nu te mint eu", e concluzia presedintelui comisiilor reunite.
09:30 - Anton continua sa raspunda la intrebari: "Trebuie sa ne ocupam de gazele din Marea Neagra". Spune ca nu vrea monopol, dar nici sa deschida piata si sa le vanda pe toate. Acesta fiind elementul fundamental al Strategiei sale energetice.
09.23: Victor Negrescu, propus pentru functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz favorabil cu 18 voturi "pentru'' si 10 voturi ''impotriva''.
09:21 - Anton incepe sa raspunda cu o gluma: "Va rog sa-mi permiteti sa trag aer in piept pentru ca au fost foarte multe intrebari". Despre Strategia energetica spune ca va lucra impreuna cu Ministerul Mediului si ca el nu este multumit de ce s-a construit pana acum pe acest subiect: "Noi astia cu energia suntem unul dintre poluantii majori din tara".
09:18 - Paramentarii PNL incearca sa puna intrebari capcana, dar sunt corectati de presedintele comisiei, astfel ca nu le este data oportunitatea de a afla daca Anton stie despre ce este vorba.
09:10 - Incep intrebarile. E intrebat ce va face sa ii oblige pe operatorii de pe piata de energie sa faca investitii.
O alta intrebare e legata de masurile pentru consolidarea energiei nucleare.
Un senator vrea sa afle de ce nu a spus nimic despre extragerea de gaze din Marea Neagra, de procedura de infringement pentru blocarea livrarii de gaze in UE si daca se ia in calcul reindustrializarea Romaniei prin utilizarea gazelor naturale, astfel incat sa nu se duca toate la export.
09:00 - A trecut fara emotii de comisii si Rovana Plumb, care este noul ministru al Fondurilor Europene. Ea a primit 18 voturi pentru, 11 impotriva si nicio abtinere.
08:57 - Fata de colegul sau de la Economie, Anton vorbeste liber. A luat fiecare tip de energie in parte si spune cum sta Romania la capitolele respective. Despre carbune, el promite ca in niciun caz nu se vor inchide centralele care folosesc acest combustibil, desi tendinta globala aceasta este. Anton recunoaste insa ca este nevoie de retehnologizarea lor, pentru a reduce poluarea.
08:49 - In fata comisiei a venit Anton Anton, propunerea ALDE pentru Ministerul Energiei. Incepe prezentarea spunand cat de emotionat e si cat apreciaza ca si Calin Popescu Tariceanu a venit in sala sa-l sustina.
Totusi emotiile nu par autentice, de vreme ce a inceput direct sa spuna despre "guvernul din care fac parte", ca si cum ar fi primit deja votul sa fie ministru. Desi fiecare are aloata jumatate de ora, Anton si-a folosit primele minute vorbind despre Centenar, chiar daca el da interviul pentru postul de ministru al Energiei. "Gestionam si investim inteligent" e sloganul lui pentru noul job.
08:46 - S-a trecut la vot. 42 pentru, 18 voturi impotriva, nicio abtinere. Andrusca a trecut testul sa fie ministru al Economiei.
08:45 - Transgaz si Transelectrica nu vor intra in Fondul Suveran de Dezvoltare, mai spune Andrusca la insistentele parlamentarilor.
08:44 - Intre timp au intrat la audieri Anton Anton, propunerea ALDE pentru Ministerul Energiei, si Victor Negrescu, cel propus sa fie ministru delegat pentru Afaceri Europene.
08:43 - Despre redevente citeste de asemenea ce s-a intamplat in 2017. Parlamentarii se revolta ii cer sa lase foaia si sa spuna clar cand va fi adoptata. In februarie va fi adoptata spune el, apoi se corecteaza ca va fi trimisa in Parlament.
08:38 - Dupa ce cauta putin prin foi gaseste fituica despre Oltchim si incepe sa citeasca organigrama institutiei si ce s-a intamplat in trecut la companie.
08:35 - Andrusca raspunde citind din programul de guvernare mai departe. Printre fraze am remarcat ca noul model de industrie include digitalizare si stoparea "scurgerii de materie cenusie".
08:33 - In sala a venit sa asiste si secretarul general al PSD Marian Neacsu.
08:32 - Deja timpul a fost depasit. A mai fost intrebat ce va face pentru revitalizarea industriei de aparare, legea minelor sau recuperarea resurselor din apele acide provenite din haldele de steril. Totodata, a fost intrebat si de ce ar fi nevoie sa fie infiintata o companie pentru apele minerale.
08:21 - In sfarsit a fost intrerupt Andrusca. Pentru intrebari mai sunt 9 minute. Primul care pune intrebari este Traian Basescu, acesta il intreaba pe Andrusca cum va arata "modelul industrial nou" care e prevazut in programul de guvernare.
O alta intrebare se refera la ce va prevede noua lege a redeventelor.
Senatorul PNL Daniel Zamfir recunoaste ca nu a inteles foarte multe din prezentarea lui Andrusca: "ati cam flusterit foile alea din fata dvs...". Totusi, Zamfir il intreaba pe Andrusca ce treaba are Ministerul Economiei cu Codul Fiscal, care va fi, conform prezentarii, inclus in acel Cod Economic.
Deputatul PSD Laurentiu Nistor il intreaba ce face cu Oltchim, iar deputatul PSD Florinel Stancu ce masuri va lua pentru a sustine Ford.
08:19 - In paralel, la comisiile pentru Afaceri Europene, Rovana Plumb promite ca va atrage 30 de miliarde de euro, fonduri europene, pana in 2020.
08:16 - Andrusca citeste din programul de guvernare punctul privind adoptarea unui Cod econonomic al Romaniei: "Va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea evaziunii fiscale si toate celelalte legi economice", spune el fara sa respire, adaugand ca, "odata aprobat de Parlamentul Romaniei, nicio forta politica sa nu mai initieze modificari la Cod pentru cel putin 5 ani".
Andrusca promite ca de data aceasta modificarile fiscale operate in acest Cod Economic vor fi facute cu cel putin 6 luni inainte de intrarea lor in vigoare, va simplifica birocratia si va fi construit in jurul respectului fata de cei care contribuie la economia Romaniei.
08:10 - Deja au trecut 10 minute din jumatatea de ora alocata si Andrusca inca nu a terminat maratonul de citit planul sau pentru economia romaneasca. El continua neperturbat, a ajuns acum la partea in care prezinta programul de guvernare.
08:03 - Danut Andrusca citeste cat de rapid poate ce are el de gand sa faca la Ministerul Economiei. Din cand in cand face o pauza si ofteaza prelung.
07:50 - Primii care intra la audieri la ora 08:00 sunt Danut Andrusca, ministrul propus pentru Economie si Rovana Plumb, cea care ar urma sa revina in Guvern la portofoliul Fondurolor Europene.
Danut Andrusca, propunerea PSD pentru Ministerul Economiei. De cand e in Parlament a vorbit doar la depunerea juramantului.
Structura guvernului, anuntata de Proastă:
Vicepremier, ministrul Dezvoltarii - Paul Stanescu (PSD Olt, ramane)
Vicepremier, ministrul Mediului - Gratiela Gavrilescu (ALDE, ramane)
Vicepremier fara portofoliu - Viorel Stefan (PSD Galati, in locul lui Marcel Ciolacu)
Vicepremier pentru parteneriate strategice - Ana Birchall (PSD Vaslui, post nou)
Mnisterul de Interne - Carmen Dan (PSD Teleorman, ramane)
Ministerul de Externe - Teodor Melescanu (ALDE, ramane)
Ministerul Apararii - Mihai Fifor (PSD, ramane)
Ministerul de Finante: Eugen Teodorovici (PSD Tulcea, in locul lui Ionut Misa)
Ministerul Justitiei - Tudorel Toader (independent, ramane)
Ministerul Agriculturii - Petre Daea (PSD, ramane)
Ministerul Muncii (comasat cu Ministerul Dialogului Social) - Lia Olguta Vasilescu (PSD Dolj, ramane)
Ministerul Educatiei - Valentin Popa (PSD Suceava, in locul lui Liviu Pop)
Ministerul Economiei - Danut Andrusca (PSD Neamt, in locul lui Gheorghe Simon)
Ministerul Sanatatii - Sorina Pintea (PSD Baia Mare, in locul lui Florian Bodog)
Ministerul Energiei - Anton Anton (ALDE, in locul lui Toma Petcu)
Ministerul Transporturilor - Lucian Sova (PSD Bacau, in locul lui Felix Stroe)
Ministerul Fondurilor Europene - Rovana Plumb (PSD Dambovita, in locul lui Marius Nica)
Ministerul mediului de afaceri - Stefan Radu Oprea (PSD Prahova, in locul lui Ilan Laufer)
Ministerul Culturii - George Ivascu (PSD Bucuresti, in locul lui Lucian Romascanu)
Ministerul Apelor si Padurilor - Ion Denes (PSD Bistrita, in locul lui Doina Pana)
Ministerul Cercetarii - Nicolae Burnete (PSD Cluj, in locul lui Lucian Georgescu)
Ministerul Tineretului si Sportului - Ioana Bran (PSD Satu Mare, in locul lui Marius Dunca)
Ministerul Turismului - Bogdan Trif (PSD Sibiu, in locul lui Mircea Titus Dobre)
Relatia cu Parlamentul - Viorel Ilie (ALDE, ramane)
Ministru delegat pentru afaceri europene - Victor Negrescu (PSD Alba, ramane)
Romanii de pretutindeni - Natalia Intotero (PSD, in locul lui Andreea Pastarnac)
UDMR, principala Opozitie a Proastei
Pana in prezent, UDMR este singura formatiune care nu a decis cum va vota. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat ca decizia va fi luata luni dimineata, in cadrul sedintei grupurilor parlamentare ale formatiunii.
Kelemen Hunor a ironizat, insa, programul de guvernare asumat de Proastă.
"A citit cineva programul de guvernare? Stiu ca Balint l-a citit si mi-a spus ca arata de parca ar fi fost scris in Ministerul Agriculturii, intre doua beri. Se va decide saptamana viitoare referitor la acest plan de guvernare si ar fi foarte bine daca v-ati exprima si voi parerea. Eu as fi foarte bucuros sa cititi acest program de guvernare si sa ne spuneti ideile voastre pana luni dimineata. Avem si noi idei referitoare la perioada urmatoare pe care vrem sa le prezentam. Toate aceste acorduri sunt pe termen lung", a transmis Kelemen Hunor, sambata seara, cu ocazia participarii la ceremonia de aniversare a 15 ani de la infiintarea Conferintei Tineretului Maghiar.
In replica, duminica presedintele PSD Liviu Dragnea a spus ca spera ca UDMR va vota guvernul, avand in vedere ca programul pe care i critica nu este foarte diferit de celelalte versiuni pe care maghiarii si-au dat girul cu ocazia votului pentru guvernele Grindeanu si Tudose.
La randul sau, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca este dispus "oricand" sa discute eventuale propuneri ale UDMR.
"Si mie imi place din cand in cand sa folosesc expresii un pic mai tari, pentru ca atunci presa e mult mai incantata si reda cu virgula. Eu, personal, nu am avut o discutie cu ei. Nu stiu cum vor vota. Inteleg ca maine dimineata, luni, vor avea o reuniune la nivelul grupurilor parlamentare, in care vor decide", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Liderii PSD si ALDE dau, insa, asigurari, ca exista numarul necesar de voturi din partea majoritatii, nefiind nevoie de voturile UDMR sau a altor formatiuni.
*** Danut Andrusca, ministrul propus al economiei: Voi face tot ce imi sta in putinta pentru dezvoltarea economiei romanesti, dar un rol important va avea pentru...in cadrul economiei...Imi cer scuze, sunt emotionat
Danut Andrusca, ministrul propus al economiei, a reusit cu foarte mare greutate sa exprime cateva idei coerente in cadrul audierii audierii din comisiile de specialitate din Parlament. Cu toate acestea, a fost validat cu 42 voturi pentru 18 impotriva. La final, intrebat de jurnalisti cum va realiza ceea ce isi propune, Danut Andrusca a spus totul se afla in programul de guvernare. "Prin programul de guvernare aveti toate", a spus Andrusca.
Intrebat despre prioritatile sale ca ministru, Andrusca a spus ca primul obiectiv este devoltarea economiei. "Voi face tot ce imi sta in putinta pentru dezvoltarea economiei romanesti, dar un rol important va avea pentru... in cadrul economiei...imi cer scuze, sunt emotionat".
"A doua propunere va fi pentru crearea de noi locuri de munca mai bine platite", a mai spus Andrusca.
"O a treia viziune este pentru sustinerea tuturor producatorilor", a adaugat Andrusca. Nu a dorit sa detalieze aceste idei, sugerandu-le jurnalistilor sa citeasca programul de guvernare.
Danut Andrusca (49 ani), deputat PSD de Neamt, a fost propus ministru al economiei. Cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamt, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenta, Danut Andrusca a ocupat mai multe functii de conducere, chiar si in acelasi timp, in companii de stat. Se afla la primul sau mandat de deputat, insa activitatea sa in Parlament este foarte modesta. Figureaza cu o singura luare de cuvant, cea in care a depus juramantul de credinta la numirea in functia de deputat. In rest, a fost semnatar al 46 de initiative legislative. Danut Andrusca are o avere insemnata, detinand zece terenuri intravilane si agricole in Neamt, dar si o casa de 386 mp.